Forlagstopp dømt til tre års fengsel

Den tidligere økonomidirektøren i Aschehoug må også betale en erstatning på fem millioner kroner etter å ha begått underslag over flere år.

Fasaden på Aschehoug forlag på Sehesteds plass i Oslo

ASCHEHOUG: I januar ble det kjent at en konserndirektør i forlaget hadde underslått flere millioner kroner. Nå er 51-åringen dømt til tre års fengsel.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I dag falt dommen mot den underslagssiktede tidligere konserndirektøren (51) for økonomi og finans i Aschehoug. Den tidligere svært betrodde medarbeideren har tilstått alt han har vært siktet for.

Nå må han belage seg på tre år bak lås og slå. I tillegg må han betale en erstatning på over fem millioner kroner til Aschehoug.

Det kommer frem i en dom fra Asker og Bærum tingrett. Aktors påstand var en fengselsstraff på tre år og sju måneder.

Godtar dommen

Underslagene har pågått over flere år og beløper seg til 9,4 millioner kroner. Så langt har den tidligere økonomidirektøren tilbakebetalt 60 prosent av det underslåtte beløpet.

I straffeutmålingen legger retten til grunn at underslagene skjedde over en årrekke, at siktede hadde en betrodd stilling i selskapet, og at han hadde utviklet en metode som gjorde oppdagelsesrisikoen liten.

Domfeltes forsvarsadvokat Anne Christine Stoltz registrerer at påtalemyndigheten ikke har fått fullt ut medhold i sin straffepåstand.

– Likevel synes min klient at det er en streng dom, men han tar den til etterretning og vil godta den, slik at han kan komme i gang med soning og fortsette arbeidet med å gjøre opp for seg, sier hun i en kommentar til NRK.

Bygget hytte for pengene

I retten mandag forklarte siktede seg innledningsvis om bakgrunnen for underslagene. Før det hele startet i 2009, hadde det vært mye uro i storfamilien, blant annet etter skilsmisse. Siktede forsøkte å gjøre alle til lags, også økonomisk.

Forholdet ble først oppdaget da domfelte skrev en feil i sitt eget kontonummer i forbindelse med en utbetalingsanmodning. Det legges noe vekt på at siktede har ønsket å dekke fornærmedes tap.

I domsslutningen heter det at omtrent fire millioner av de underslåtte midlene har gått til bygging av hytte. Resten har dekket gjeld, herunder kredittkortgjeld og til personlig forbruk. Det har også gått til dekning av barns skolegang.'

Angrende synder

Underslagene skal ha blitt oppdaget ved en tilfeldighet like før jul i fjor. Finansdirektøren la raskt kortene på bordet og sa opp sin stilling med øyeblikkelig virkning.

I retten mandag ga den tidligere direktøren uttrykk for at han angret på det han hadde gjort.

– Det er vanskelig å si hvorfor jeg har begått underslagene. Jeg har stilt meg selv det spørsmålet mange ganger, men jeg kan ikke gi noe godt svar. Jeg kan på ingen måte unnskylde det som er gjort. Mitt mål er at jeg skal gjøre opp alt det økonomiske, sa han i retten.

Kulturstrøm

  • Glastonbury er avlyst

    Den britiske mustikkfestivalen Glastonbury er avlyst for andre år på rad, på grunn av koronapandemien. Festivalen er verden største utendørs musikkfestival. Folk som har kjøpt billetter for i år vil kunne bruke dem neste år, opplyser arrangørene.

  • Sperrer kinesisk Twitter-konto

    Twitter har sperret kontoen til Kinas ambassade i USA etter publisering av et innlegg som forsvarer behandlingen av uigurer i Xinjiang der Kina er anklaget for grove menneskerettsbrudd. Meldingen er skjult men ikke fjernet, skriver Bloomberg.