Hopp til innhold

Aschehoug gjør enda flere endringer i Marit Christensens bok

Aschehoug bekrefter overfor NRK.no at de nå vil gjøre ytterligere endringer i Marit Christensens omstridte bok Moren. Endringene kommer etter at Wenche Behring Breiviks advokat tok kontakt med forlaget i går.

Marit Christensen

Forfatter Marit Christensen har hele tiden sagt at Wenche Behring Breivik ønsket at boken skulle komme ut. Her er Christensen avbildet under boklanseringen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kari Spjeldnæs

Kari Spjeldnæs, forlagsredaktør for litteratur i Aschehoug, vil ikke gå i detalj på svaret de har sendt til advokat Torgersen.

Som NRK.no skrev tidligere i dag, har Ragnhild Torgersen, Wenche Behring Breiviks advokat, reagert kraftig på måten hun blir framstilt i Marit Christensens omstridte bok Moren.

Advokaten leverte i går et brev til Aschehoug forlag, hvor hun påpeker det hun mener er uriktige påstander. Innholdet i brevet kan du lese her. I dag tok forlaget kontakt med Ragnhild Torgersen.

I svaret fra forlaget foreslår Aschehoug mindre omformuleringer i andreutgaven av boken.

– Det er noen små endringer som nyanserer og presiserer Marit Christensens tekst, sier Kari Spjeldnæs, forlagsredaktør for litteratur i Aschehoug, til NRK.no.

Det er andre endringer enn de som ble kjent på mandag?

– Det kan jeg bekrefte. Det er omskrivninger i omtrent samme omfang, sier Spjeldnæs, som ikke vil si mer om de konkrete endringene.

  • Les mer om bakgrunnen for saken her.

Reagerer på sykehusbesøk

"Moren"

Andreopplaget av boken «Moren» får enkelte endringer, blant annet noen omformuleringer om forfatter Åsne Seierstads besøk til Wenche Behring Breivik.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Advokat Ragnhild Torgersen har vært kritisk til hvordan et sykehusbesøk til Wenche Behring Breivik på Radiumhospitalet blir framstilt i boken.

I Moren står det blant annet at advokaten var stolt for å kunne komme på besøk sammen med en kjent forfatter. I ettertid har det kommet fram at det er Åsne Seierstad som er den aktuelle forfatteren.

Besøket fra de to skal ifølge Christensen ha overrumplet Wenche Behring Breivik.

Disse påstandene har Torgersen avvist på det sterkeste.

Kagge forlag reagerte også på innholdet i boken, og på hvordan Seierstads besøk til Radiumhospitalet er omtalt. På grunn av kritikken fra Kagge forlag vil Aschehoug gjøre små endringer om Seierstads besøk i den aktuelle passasjen.

– Ikke tilfredsstillende

Nå blir det altså gjort enda flere omskrivninger i andreopplaget av boken, etter kritikk fra Wenche Behring Breiviks advokat.

Men advokat Ragnhild Torgersen mener fremdeles at hovedinnholdet er uriktig, også etter forslaget til omskrivninger som er kommet fra forlaget.

– Helt umiddelbart kan jeg si at det ikke er tilfredsstillende, sier advokat Ragnhild Torgersen om svarbrevet fra Aschehoug.

– Det virker ikke som at forlaget er interessert i å rette opp feil, forteller Wenche Behring Breiviks advokat til NRK.

Endringer i Moren

Aschehoug kunngjorde at de ville gjøre følgende forandringer i boken «Moren» på mandag. Én dag senere bekrefter forlaget at de vil gjøre enda flere omskrivninger.

Foto: Aschehoug

I tenkeboksen

Nå vil Torgersen gå i tenkeboksen før hun vurderer hvordan hun skal håndtere saken videre.

– Jeg er overrasket over at et seriøst forlag tillater seg å omgå sannheten og faktum slik som de gjør her.

– Jeg er ikke en viktig person i Moren, heller ikke i det problemkomplekset som boken reiser, men når jeg er nevnt i en tekst som blir stående til evig tid så ønsker jeg at det som står skal være riktig, sier hun til NRK.

Forlaget har en annen versjon

Ragnhild Torgersen

Forfatter Marit Christensen og advokat Ragnhild Torgersen sitter på to ulike versjoner om hva som utspilte seg på Wenche Behring Breiviks dødsleie. I andreopplaget av «Moren» blir det gjort flere endringer.

Foto: Anette Andresen/Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig

Aschehoug vil ikke si hva i teksten som vil bli endret, de mener dette er en sak mellom forlaget og advokaten.

– Advokat Torgersen har selvsagt rett til å mene det hun vil om boken. Men jeg tar avstand fra hennes påstander. Det er ikke slik at jeg mener hun har rett i sine påpekninger, vi har en annen versjon av det hun beskriver, sier Kari Spjeldnæs, forlagsredaktør for litteratur i Aschehoug.

Kommer dere til å gjøre de endringene hun har bedt om?

– Jeg har ikke lyst til å gå i detalj på svaret. Det er som sagt en sak mellom henne og oss. Men jeg kan si at forlaget ikke ser noen grunn til å etterkomme de fleste endringene Torgersen etterspør, sier Kari Spjeldnæs til NRK.

Personlige tolkninger

Forfatter Marit Christensen har fått kritikk fra flere hold. Til NRK.no sier forfatteren at Wenche Behring Breivik var omskiftelig og at det er relevant i diskusjonen om hvordan de ulike partene har oppfattet moren.

– Jeg har latt det gå så klart fram som jeg har kunnet i boka flere ganger, at Wenche Behring Breivik var omskiftelig; kunne si det ene en dag og noe helt annet den neste. Det er også tilfelle med de uttalelsene hun kom med til min kilde dagen etter at advokat Torgersen og Seierstad besøkte henne den 14. mars, 8 dager før hun døde, skriver Christensen til NRK.no i en e-post.

Endringene som Aschehoug nå gjør foran bokens andre opplag, er ment å fremheve at dette er Christensens personlige tolkninger.

– De oppfattet besøket og samtalen annerledes enn Wenche selv omtalte det i ettertid. Det var ti dager etter at jeg ble avskåret fra ytterligere kontakt med henne, forteller Christensen til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)