Forfatteropprør mot Charlie Hebdo-pris

Flere forfattere trekker seg i protest fra ytringsfrihetsorganisasjonen Pens prisgalla neste uke. Årsaken er at organisasjonen vil gi en pris til satiremagasinet Charlie Hebdo.

Teju Cole og Michael Ondaatje

Nigeriansk-amerikanske Teju Cole og kanadisk-singalesiske Michael Ondaatje er blant forfatterne som vil holde seg hjemme når amerikanske Pen skal hedre Charlie Hebdo.

Foto: Sunday Alamba/Eric Gaillard/Prakash Singh / Ap/Reuters/AFP

«Den engelske pasienten»-forfatteren Michael Oondatje er blant PEN-medlemmene som har trukket seg fra ytringsfrihetsorganisasjonen galla neste måned, der han og flere andre forfattere skulle være vertskap, opplyser organisasjonen selv til nyhetsbyrået AP søndag.

Mener Hebdo gikk for langt

De andre forfatterne som har trukket seg fra prisgallaen 5. mai er Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner, Taiye Selasi og Peter Carey.

Årsaken er at det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, som i januar i år ble utsatt for et terrorangrep der elleve redaksjonsmedlemmer ble drept, skal motta prisen «Freedom of Expression Courage Award».

Tidligere vinnere av prisen inkluderer Oondatje selv, Salman Rushdie og Philip Roth.

– Jeg ble opprørt da jeg hørte om prisen, forteller Francine Prose, som er tidligere leder for organisasjonen.

Forfatterne som nå varsler at de vil holde seg hjemme i protest, reagerer på magasinets fremstilling av muslimer og utsatte grupper generelt.

Magasinets utgivere svarte på terrorangrepene med et eget nummer dedikert til profeten Muhammed. Selv om svært mange sluttet opp om publiseringen, mente kritikere at satiremagasinet gikk for langt i å krenke muslimer.

– Jeg kan ikke forestille meg å sitte blant publikum når de gjør en stående ovasjon for Charlie Hebdo, sier Prose.

Forsvarer prisen

I et brev til Pen-styret erkjenner president Andrew Solomon at prisutdelingen har vakt reaksjoner, men skriver at organisasjonen står fast på at det er riktig å gi prisen til det franske satiremagasinet.

– Det er utvilsomt sant at Charlie Hebdo-karikaturene, i tillegg til å fremprovosere voldelige trusler fra ekstremister, også krenket andre muslimer, slik de har krenket medlemmer av mange andre grupper de har rettet skytset mot, skriver Solomon.

Han skriver videre at de ikke tror at Charlie Hebdos hensikt var å stigmatisere eller fornærme muslimer, men snarere å avvise en minoritets forsøk på å avgrense ytringsfriheten.

– Vi tror ikke at vi må gå god for innholdet i Charlie Hebdos karikaturer for å kunne stadfeste prinsippene de står for eller applaudere de ansattes mot, skriver Solomon i brevet.

Kulturstrøm

 • Mannen som anga Anne Frank truleg avslørt etter 77 år

  Ei ny etterforsking har identifisert ein person, mistenkt for å ha avslørt Anne Frank og hennar familie til nazistane.

  Anne Franks dagbok er den mest kjente førstehandskjelda om jødisk liv under krigen. Ho døydde i ein konsentrasjonsleir i 1945, 15 år gamal, etter to år i skjul.

  Eit team, inkludert ein eks-FBI-agent, sa at ein jødisk mann i Amsterdam truleg tysta på Frank-familien for å redde sin eigen familie, skriv BBC.

  Teamet, beståande av historikarar og andre ekspertar, brukte seks år med moderne etterforskingsteknikkar for å kome til bunns i saka.

  Anne Frank
 • Earl Sweatshirt tilbake med nytt album

  Den amerikanske rapartisten Earl Sweatshirt (27) er ute med sitt nye album «Sick!». Musikkanmelder Faduma Mohamud i P3 liker at Sweatshirt «er blitt enda skarpere og enda tydeligere». Terningkast 5.

  Earl Sweatshirt
  Foto: Ryosuke Ryosuke Tanzawa / Warner Music
 • Vil fjerne BBC-lisensen

  Neste nyhet om lisensen blir den siste, sier britenes kulturminister Nadine Dorries. Opposisjonen anklager Boris Johnson for å angripe BBC for å redde skinnet.

  Kulturministerens utspill tolkes i britiske medier som et tegn på at den konservative regjeringen ønsker å avskaffe TV-lisensen i 2027, når dagens avtale går ut. Fram til 2024 skal lisensavgiften fryses, og ikke lenger stige sammen med prisene for øvrig.

  Fryses lisensen de kommende årene, vil BBC miste inntekter på rundt 24 milliarder kroner.