Forfatteropprør mot Charlie Hebdo-pris

Flere forfattere trekker seg i protest fra ytringsfrihetsorganisasjonen Pens prisgalla neste uke. Årsaken er at organisasjonen vil gi en pris til satiremagasinet Charlie Hebdo.

Teju Cole og Michael Ondaatje

Nigeriansk-amerikanske Teju Cole og kanadisk-singalesiske Michael Ondaatje er blant forfatterne som vil holde seg hjemme når amerikanske Pen skal hedre Charlie Hebdo.

Foto: Sunday Alamba/Eric Gaillard/Prakash Singh / Ap/Reuters/AFP

«Den engelske pasienten»-forfatteren Michael Oondatje er blant PEN-medlemmene som har trukket seg fra ytringsfrihetsorganisasjonen galla neste måned, der han og flere andre forfattere skulle være vertskap, opplyser organisasjonen selv til nyhetsbyrået AP søndag.

Mener Hebdo gikk for langt

De andre forfatterne som har trukket seg fra prisgallaen 5. mai er Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner, Taiye Selasi og Peter Carey.

Årsaken er at det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, som i januar i år ble utsatt for et terrorangrep der elleve redaksjonsmedlemmer ble drept, skal motta prisen «Freedom of Expression Courage Award».

Tidligere vinnere av prisen inkluderer Oondatje selv, Salman Rushdie og Philip Roth.

– Jeg ble opprørt da jeg hørte om prisen, forteller Francine Prose, som er tidligere leder for organisasjonen.

Forfatterne som nå varsler at de vil holde seg hjemme i protest, reagerer på magasinets fremstilling av muslimer og utsatte grupper generelt.

Magasinets utgivere svarte på terrorangrepene med et eget nummer dedikert til profeten Muhammed. Selv om svært mange sluttet opp om publiseringen, mente kritikere at satiremagasinet gikk for langt i å krenke muslimer.

– Jeg kan ikke forestille meg å sitte blant publikum når de gjør en stående ovasjon for Charlie Hebdo, sier Prose.

Forsvarer prisen

I et brev til Pen-styret erkjenner president Andrew Solomon at prisutdelingen har vakt reaksjoner, men skriver at organisasjonen står fast på at det er riktig å gi prisen til det franske satiremagasinet.

– Det er utvilsomt sant at Charlie Hebdo-karikaturene, i tillegg til å fremprovosere voldelige trusler fra ekstremister, også krenket andre muslimer, slik de har krenket medlemmer av mange andre grupper de har rettet skytset mot, skriver Solomon.

Han skriver videre at de ikke tror at Charlie Hebdos hensikt var å stigmatisere eller fornærme muslimer, men snarere å avvise en minoritets forsøk på å avgrense ytringsfriheten.

– Vi tror ikke at vi må gå god for innholdet i Charlie Hebdos karikaturer for å kunne stadfeste prinsippene de står for eller applaudere de ansattes mot, skriver Solomon i brevet.

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix