Hopp til innhold

Forfatteropprør mot Charlie Hebdo-pris

Flere forfattere trekker seg i protest fra ytringsfrihetsorganisasjonen Pens prisgalla neste uke. Årsaken er at organisasjonen vil gi en pris til satiremagasinet Charlie Hebdo.

Teju Cole og Michael Ondaatje

Nigeriansk-amerikanske Teju Cole og kanadisk-singalesiske Michael Ondaatje er blant forfatterne som vil holde seg hjemme når amerikanske Pen skal hedre Charlie Hebdo.

Foto: Sunday Alamba/Eric Gaillard/Prakash Singh / Ap/Reuters/AFP

«Den engelske pasienten»-forfatteren Michael Oondatje er blant PEN-medlemmene som har trukket seg fra ytringsfrihetsorganisasjonen galla neste måned, der han og flere andre forfattere skulle være vertskap, opplyser organisasjonen selv til nyhetsbyrået AP søndag.

Mener Hebdo gikk for langt

De andre forfatterne som har trukket seg fra prisgallaen 5. mai er Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner, Taiye Selasi og Peter Carey.

Årsaken er at det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, som i januar i år ble utsatt for et terrorangrep der elleve redaksjonsmedlemmer ble drept, skal motta prisen «Freedom of Expression Courage Award».

Tidligere vinnere av prisen inkluderer Oondatje selv, Salman Rushdie og Philip Roth.

– Jeg ble opprørt da jeg hørte om prisen, forteller Francine Prose, som er tidligere leder for organisasjonen.

Forfatterne som nå varsler at de vil holde seg hjemme i protest, reagerer på magasinets fremstilling av muslimer og utsatte grupper generelt.

Magasinets utgivere svarte på terrorangrepene med et eget nummer dedikert til profeten Muhammed. Selv om svært mange sluttet opp om publiseringen, mente kritikere at satiremagasinet gikk for langt i å krenke muslimer.

– Jeg kan ikke forestille meg å sitte blant publikum når de gjør en stående ovasjon for Charlie Hebdo, sier Prose.

Forsvarer prisen

I et brev til Pen-styret erkjenner president Andrew Solomon at prisutdelingen har vakt reaksjoner, men skriver at organisasjonen står fast på at det er riktig å gi prisen til det franske satiremagasinet.

– Det er utvilsomt sant at Charlie Hebdo-karikaturene, i tillegg til å fremprovosere voldelige trusler fra ekstremister, også krenket andre muslimer, slik de har krenket medlemmer av mange andre grupper de har rettet skytset mot, skriver Solomon.

Han skriver videre at de ikke tror at Charlie Hebdos hensikt var å stigmatisere eller fornærme muslimer, men snarere å avvise en minoritets forsøk på å avgrense ytringsfriheten.

– Vi tror ikke at vi må gå god for innholdet i Charlie Hebdos karikaturer for å kunne stadfeste prinsippene de står for eller applaudere de ansattes mot, skriver Solomon i brevet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober