Forfatternes klimaaksjon verver unge til å skrive

– Jeg må skrive om noe som betyr noe for meg selv, som miljøet, for å skrive godt, sier en av de unge forfatterspirene som fikk være med på skrivekurs med Vigdis Hjorth. Forfatternes Klimaaksjon inviterte til skrivekonkurranse, og ungdommenes tekster tegner et dystert framtidsbilde.

Vigdis Hjorth holder skrivekurs

– Jeg vil tro at dere har kjent på det når dere har skrevet om den redselen dere har for klimaendringene. Det skjer en forløsning når man klarer å sette ord på en sånn frykt. Det hjelper også for de som leser, så det er et viktig arbeid, sier Vigdis Hjorth.

Foto: Brit Bildøen

– Klimatrusselen blir tydeligere nesten for hver uke som går nå, sier Brit Bildøen. Hun er aktuell med romanen «Sju dagar i august» som beskriver et dystert bilde av klimaet i 2019 og har nylig vært med i juryen i skrivekonkurransen «Aksjon tXt 2014».

Brit Bildøen

– Jeg er veldig opptatt av miljøvern, sier Brit Bildøen. I hennes nyeste roman er handlingen lagt til 2019, i en verden hvor allerede konsekvensene av klimaendringene har slått inn for fullt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

Hun er en av initiativtakerne til Forfatternes klimaaksjon som har vært med å arrangere den landsomfattende skrivekonkurransen om klima, hvor unge sendte inn 170 skjønnlitterære bidrag. Målet var å skape engasjement om klimaet.

– Forfattere har en viktig plass i offentligheten, og den synes jeg vi kan utnytte enda mer enn vi gjør, sier Bildøen.

– Ikke vår oppgave

Rune Christiansen

Forfatter og Brageprisvinner Rune Christiansen mener det ikke er forfatternes oppgave å skrive spesielt om klima og miljøvern. Unge må få skrive om det de selv vil, påpeker han.

Foto: Morten Brun

Det er ikke forfatternes forpliktelse og pålegg å tematisere mijløsaken, mener Rune Christiansen, som fikk Brageprisen for «Ensomheten i Lydia Ernermans liv» , en roman om en kvinnes liv.

– Da vil det også være forfatternes ansvar å skrive om krig, overgrep, kasting av mat, forsøpling, mobbing, prostitusjon, finanskrise og omskjæring av jenter.

Bør ungdom som vil bli forfattere oppfordres spesielt til å skrive om klima og miljø?

– Et ungt menneske som ønsker å bli forfatter bør oppfordres til å skrive om hva enn det er som opptar henne: En synål på avveie, en kjærlighetsaffære, en verden som går under.

HERBJØRG WASSMO

Dagens unge kan ooppfordres til å lese og dernest til å skrive om emner de selv synes vedrører dem, mener Herbjørg Wassmo. – Mennesket blir ikke tent til å gjøre noe av ordet «bør».

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Forfatter Herbjørg Wassmo er også med i Forfatternes Klimaaksjon.

– En forfatter er fri. Hun har ikke noe ansvar for å skrive om noe spesielt emne, verken sosialt, politisk eller religiøst.

Forfatteren har bare et kunstnerisk ansvar for at ten teksten hun skriver holder litterært – i egne øyne.

– I den grad vi voksne kan unngå ordet «bør» når vi henvender oss til ungdom, og heller forteller historien slik den er, og slik den trolig vil se ut om få tiår, så er det bra. Mennesket blir ikke tent til å gjøre noe av ordet «bør». Snarere tvert om.

– Det er de voksnes oppgave å kommunisere med dem så de blir oppmerksom på at jorda og atmosfæren er i ferd med å bli ødelagt. Når vi henvender oss til ungdom, og heller forteller historien slik den er, og slik den trolig vil se ut om få tiår, så er det bra.

Vigdis Hjorth

Forfatter Vigdis Hjorth holder vanligvis skrivekurs for voksne. På dette skrivekurset på Litteraturhuset i Oslo deltar de unge skribentene som hadde laget de beste tekstene om klima og miljø, i en konkurranse fra Forfatternes klimaaksjon.

Foto: Brit Bildøen

Brev til en bestefar, i 2079

Nesten alle tekstene i skrivekonkurransen utrykker bekymring for at klimakrisen skal ødelegge miljøet for godt.

– Det skjer veldig utfordrende ting like i nærheten av oss, og dette er ting dere skal deale med, sier Vigdis Hjorth til ungdommene som vant skrivekurs med henne på Litteraturhuset i Oslo.

Ti av de unge forfatterne ble valgt ut til å møte henne.

– Med disse tekstene deres om klima – som er vår største utfordring – viser dere at dette temaet tar dere på største alvor!

– Jeg må skrive om noe som betyr noe for meg selv, som miljøet, for å skrive godt, sier Ole Henrik Rishøy Solheim.

15-åringen drømmer om å bli forfatter. Hans bidrag er et brev som er skrevet i 2079, til en bestefar.

Egoisme. De var egoistiske, bestefar. Eg trur de berre tenkte på dokkar sjølve når de tok opp all olja. De var ikkje merksame på konsekvensane. De køyrde med svære CO2-bilar, bygde endå større vegar og hogg ned alle regnskogane. Kvifor? Det er det ingen som veit. Det vi veit er at ingen brydde seg. Det var ingen som brydde seg.

Utdrag fra Ole Henrik Rishøy Solheims bidrag til skrivekonkurransen

Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.