Hopp til innhold

Forfatteren og tingene - Päivi Laakso

I en Obos-blokk i Oslo møter Radiodokumentarens Agnes Moxnes forfatter og billedkunstner Päivi Laakso.

Päivi Laakso
Foto: Norsk Forfattersentrum

Päivi Laakso er født i det finsktalende Lappland i Finland, men har bodd i Norge de siste 18 årene. Da Laakso debuterte som forfatter, gjorde hun det på norsk.

Hun er ferdig utdannet billedkunstner og nå skriver hun på en ny bok. Den vil hun ikke snakke om.

Et kors og en rosenkrans

Jeg har fortalt at jeg vil at hun skal plukke ut noen ting hun har i leiligheten sin som sier noe om henne. Om historien og bakgrunnen hennes. Hun synes det er en god idé.

Da jeg kommer inn i hennes lyse og åpne leilighet, er hun straks i full sving med å fortelle meg om betydningen av og historien om et kors, et bilde av Jesus signert Mor Teresa og en rosenkrans. Päivi er katolikk. Det er viktig for henne. Det også. Det henger et digert maleri signert henne selv – midt i stua.

Når jeg hører programmet jeg har laget om henne har jeg helt glemt å nevne det maleriet. For Päivi fyker forbi det, og frem til bokhyllen.

Det som ikke er der

Der stopper hun opp. Foran en bokhylle der det ikke er så veldig mange bøker. Päivi Laakso er usikker på om bokhyllen hennes ligner en forfatters bokhylle. Enda hun har ryddet i den før jeg kommer. Hun ler mye av seg selv. Nå ler hun.

Vi bruker ikke så mye tid på bokhyllen heller, for det er først når vi begynner å snakke om bildene og fotografiene som ikke er der – at det blir en radiodokumentar av dette møtet.

Hør "Forfatteren og tingene - Päivi Laakso" på NRK P2 lørdag kl.10.03. Reprise søndag kl.21.03.

En radiodokumentar av Agnes Moxnes. Teknisk regi: Kåre Johan Lund. Konsulent: Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP