Forfatteren og tingene - Päivi Laakso

I en Obos-blokk i Oslo møter Radiodokumentarens Agnes Moxnes forfatter og billedkunstner Päivi Laakso.

Päivi Laakso
Foto: Norsk Forfattersentrum

Päivi Laakso er født i det finsktalende Lappland i Finland, men har bodd i Norge de siste 18 årene. Da Laakso debuterte som forfatter, gjorde hun det på norsk.

Hun er ferdig utdannet billedkunstner og nå skriver hun på en ny bok. Den vil hun ikke snakke om.

Et kors og en rosenkrans

Jeg har fortalt at jeg vil at hun skal plukke ut noen ting hun har i leiligheten sin som sier noe om henne. Om historien og bakgrunnen hennes. Hun synes det er en god idé.

Da jeg kommer inn i hennes lyse og åpne leilighet, er hun straks i full sving med å fortelle meg om betydningen av og historien om et kors, et bilde av Jesus signert Mor Teresa og en rosenkrans. Päivi er katolikk. Det er viktig for henne. Det også. Det henger et digert maleri signert henne selv – midt i stua.

Når jeg hører programmet jeg har laget om henne har jeg helt glemt å nevne det maleriet. For Päivi fyker forbi det, og frem til bokhyllen.

Det som ikke er der

Der stopper hun opp. Foran en bokhylle der det ikke er så veldig mange bøker. Päivi Laakso er usikker på om bokhyllen hennes ligner en forfatters bokhylle. Enda hun har ryddet i den før jeg kommer. Hun ler mye av seg selv. Nå ler hun.

Vi bruker ikke så mye tid på bokhyllen heller, for det er først når vi begynner å snakke om bildene og fotografiene som ikke er der – at det blir en radiodokumentar av dette møtet.

Hør "Forfatteren og tingene - Päivi Laakso" på NRK P2 lørdag kl.10.03. Reprise søndag kl.21.03.

En radiodokumentar av Agnes Moxnes. Teknisk regi: Kåre Johan Lund. Konsulent: Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

 • Spotify fjerner Neil Youngs musikk

  Spotify fjerner Neil Youngs musikk fra plattformen sin etter hans protest mot at strømmetjenesten sender en podkast han mener sprer propaganda mot vaksiner.

  I en kunngjøring onsdag sier Spotify at de beklager Neil Youngs beslutning, men at han er velkommen tilbake. (NTB)

 • Norsk seriemorder kan bli film

  Victoria Kiellands kritikerroste roman om den norske seriemorderen Belle Gunness kan bli spillefilm. Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen har kjøpt filmrettighetene. Pedersen er selv forfatter og skuespiller, kjent fra «Unge lovende» på NRK. Syversen er manusforfatter og regissør, kjent for blant annet «Sigurd fåkke pult» og «Rovdyr». De sier:

  – Vi ble fjetret, til og med rystet, da vi leste «Mine menn», og det begynte å klø i fingrene allerede på første side etter å se denne historien spilt ut på lerretet.

  Filmen skal hete «Belle!»

  Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen
  Foto: Lina Hindrum/Erlend Mjømen Knudsen