Hopp til innhold

Forfatteren Margit Sandemo er død, 94 år gammel

Forfatteren er best kjent for bokserien «Sagaen om Isfolket».

Margit Sandemo
Foto: NRK
Forfatteren Margit Sandemo er død, 94 år gammel.

«Det er med stor sorg at familien kan meddele at Margit Sandemo sovnet stille inn i sitt hjem i Skåne natt til i dag. Hun ble 94 år ung», skriver familien i en pressemelding lørdag kveld.

Margit Sandemo

Margit Sandemo ble 94 år gammel.

Foto: Lisbeth David-Andersen / NRK

Henrik Sandemo, forfatterens eldste sønn, sier at hun vil bli husket som en eventyrforfatter.

–Som mor var hun en annerledes mor enn vanlige mødre, men veldig spennende. Vi hadde veldig godt forhold. Hun var et veldig spennende menneske å snakke med. Fantasirik til tusen, sier han til NRK.

Askespredning i Valdres

Etter forfatterens eget ønske blir det ingen bisettelse. Familien vil heller ha en seremoni der Sandemos aske vil bli spredt ved hytta i Grunke i Valdres. Det er «samme sted som det var askespredning for hennes kjære mann Asbjørn for 19 år siden», skriver familien.

– Asken hans ble spredt på fjellet i Valdres. Og jeg skal også dit. Absolutt. Men det haster ikke, sa Sandemo i et intervju med NRK i 2011:

I 2011 var Margit Sandemo lørdagsgjest i Dagsrevyen. Se hele portrettet her

- Se portrettet med Sandemo

Sandemo ble født på Lena i Toten i 1924, men hun vokste opp i Sverige. Bøkene hennes er derfor skrevet på svensk, selv om hun bodde mange år i Valdres i voksen alder.

Hun debuterte som forfatter i 1964. Til sammen har hun skrevet 185 bøker. De er solgt i minst 37 millioner eksemplarer.

«Vakkert menneske»

Serien «Sagaen om Isfolket» ble utgitt mellom 1982 og 1989.

– Det siste året har hun kanskje skrevet litt for moro skyld, men ikke mye. Men hun skrev helt til hun var 92. Hun levde et veldig rikt og spennende liv og ble veldig gammel. Hun må få lov til å trekke seg tilbake nå og si takk, sier sønnen.

Kulturminister Trine Skei Grande takker på Twitter Sandemo for «fortellingene og lesegleden» hun skapte:

Laster Twitter-innhold

Sandemos bøker kom ut på forlaget Bladkompaniet. Det skriver at hun vil bli savnet.

«Hun var et vakkert menneske og en stor inspirasjonskilde for oss alle. Hennes kreativitet, muntre humør og store livslyst skinte gjennom i bøkene hennes – noe som også leserne merket. Hun trollbandt oss alle», minnes forlaget.

Margit Sandemo
Foto: NRK

Vonde minner

Sandemo, som i mange år bodde i Valdres før hun flyttet til Skåne, fortalte i 2004 at hun hadde drept en mann som forsøkte å voldta henne da hun var 11 år gammel på 30-tallet.

Til svensk TV sa hun da at hun i bardommen ble voldtatt to ganger. Dette satte dype spor. Da hun på nytt ble forsøkt voldtatt, smalt det. Sandemo fortalte at hun slo mannen i hodet med en stein. Deretter rullet hun ham ned i en grøft og skjulte ham.

Voldtektene har tatt fra Sandemo mye av følelseslivet, sa hun til SVT. Tre ganger var hun innlagt på psykiatrisk sjukehus, men sammen med mannen sin vokste hun ut av problemene.

Kulturstrøm

 • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

  Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

  15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

  Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

  Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

  Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

  «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

  Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

  Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

  Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

  Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.