Hopp til innhold

Forfatteren Margit Sandemo er død, 94 år gammel

Forfatteren er best kjent for bokserien «Sagaen om Isfolket».

Margit Sandemo
Foto: NRK
Forfatteren Margit Sandemo er død, 94 år gammel.

«Det er med stor sorg at familien kan meddele at Margit Sandemo sovnet stille inn i sitt hjem i Skåne natt til i dag. Hun ble 94 år ung», skriver familien i en pressemelding lørdag kveld.

Margit Sandemo

Margit Sandemo ble 94 år gammel.

Foto: Lisbeth David-Andersen / NRK

Henrik Sandemo, forfatterens eldste sønn, sier at hun vil bli husket som en eventyrforfatter.

–Som mor var hun en annerledes mor enn vanlige mødre, men veldig spennende. Vi hadde veldig godt forhold. Hun var et veldig spennende menneske å snakke med. Fantasirik til tusen, sier han til NRK.

Askespredning i Valdres

Etter forfatterens eget ønske blir det ingen bisettelse. Familien vil heller ha en seremoni der Sandemos aske vil bli spredt ved hytta i Grunke i Valdres. Det er «samme sted som det var askespredning for hennes kjære mann Asbjørn for 19 år siden», skriver familien.

– Asken hans ble spredt på fjellet i Valdres. Og jeg skal også dit. Absolutt. Men det haster ikke, sa Sandemo i et intervju med NRK i 2011:

I 2011 var Margit Sandemo lørdagsgjest i Dagsrevyen. Se hele portrettet her

- Se portrettet med Sandemo

Sandemo ble født på Lena i Toten i 1924, men hun vokste opp i Sverige. Bøkene hennes er derfor skrevet på svensk, selv om hun bodde mange år i Valdres i voksen alder.

Hun debuterte som forfatter i 1964. Til sammen har hun skrevet 185 bøker. De er solgt i minst 37 millioner eksemplarer.

«Vakkert menneske»

Serien «Sagaen om Isfolket» ble utgitt mellom 1982 og 1989.

– Det siste året har hun kanskje skrevet litt for moro skyld, men ikke mye. Men hun skrev helt til hun var 92. Hun levde et veldig rikt og spennende liv og ble veldig gammel. Hun må få lov til å trekke seg tilbake nå og si takk, sier sønnen.

Kulturminister Trine Skei Grande takker på Twitter Sandemo for «fortellingene og lesegleden» hun skapte:

Laster Twitter-innhold

Sandemos bøker kom ut på forlaget Bladkompaniet. Det skriver at hun vil bli savnet.

«Hun var et vakkert menneske og en stor inspirasjonskilde for oss alle. Hennes kreativitet, muntre humør og store livslyst skinte gjennom i bøkene hennes – noe som også leserne merket. Hun trollbandt oss alle», minnes forlaget.

Margit Sandemo
Foto: NRK

Vonde minner

Sandemo, som i mange år bodde i Valdres før hun flyttet til Skåne, fortalte i 2004 at hun hadde drept en mann som forsøkte å voldta henne da hun var 11 år gammel på 30-tallet.

Til svensk TV sa hun da at hun i bardommen ble voldtatt to ganger. Dette satte dype spor. Da hun på nytt ble forsøkt voldtatt, smalt det. Sandemo fortalte at hun slo mannen i hodet med en stein. Deretter rullet hun ham ned i en grøft og skjulte ham.

Voldtektene har tatt fra Sandemo mye av følelseslivet, sa hun til SVT. Tre ganger var hun innlagt på psykiatrisk sjukehus, men sammen med mannen sin vokste hun ut av problemene.

Kulturstrøm

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • Sjelden Mercedes solgt for over én milliard

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.

  Det opplyser auksjonshuset Sotheby's i London. Bilen, en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut fra 1955, ble kjøpt av en privat samler for 135 millioner euro. Den er en av bare to i sitt slag.

  Prisen er nesten tre ganger så høy som den forrige rekorden, som ble satt i 2018 av en Ferrari 250 GTO fra 1962.

  (©NTB)

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.
  Foto: AFP