Hopp til innhold

Forfattere deler årets Bjørnsonpris

Einar Már Gudmundsson fra Island og Milan Richter fra Slovakia deler Bjørnsonprisen 2010.

Einar Mar Gudmundsson

Einar Már Gudmundsson er en av to forfattere som tildeles Bjørnsonprisen 2010.

Foto: Marit Hverven / NRK

Ifølge Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiets president, Knut Ødegård, står begge forfatterne i en bjørnsonsk tradisjon ved å forene ypperlig diktekunst med sterkt sosialt engasjement.

Prisen er på 100.000 kroner og blir utdelt i forbindelse med et seminar i Molde 30. august, hvor Island er utgangspunkt for en analyse av finanskrisen.

Einar Már Gudmundsson kom i 2009 med boken «Den hvite boken», hvor han forsøkte å beskrive virkeligheten på Island etter at finanskrisen bredte om seg på sagaøya.

– Folkets boktaler

Essay og artikler ble, sammen med dikt, vitser og analyser, samlet i boken, etter at han stadig fikk tilbakemeldinger fra islendinger om at han uttrykte deres mening. Noen kalte han for «folkets boktaler».

– Vi diktere har ordet i vår makt, og kan beskrive virkeligheten annerledes enn økonomene og politikerne. Det er deres som språk som i stor grad har påvirket samfunnet, har Gudmundsson tidligere sagt til NRK.

Gudmundsson har tidligere mottatt Nordisk Råds litteraturpris for boken «Universitetets engler» i 1995.

Utnevnt til ridder 1. klasse

Den andre prisvinneren, Milan Richter, får ifølge Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet prisen for sin lyrikk og innsatsen i demokratibevegelsen i det tidligere Tsjekkoslovakia.

Richter var også Slovakias første ambassadesjef i Norge, etter at landet fikk sin selvstendighet 1. januar 1993.

Milan Richter

I 1996 kom Richters samling «Røter i lufta» ut på norsk. Her et bilde fra forlaget i den anledning.

Foto: Cappelen

Richter har også oversatt og utgitt flere norske romaner, essays og diktsamlinger til slovakisk. I 2008 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for fremme av forbindelsene mellom Norge og Slovakia, særlig på kulturfeltet.

Spesielt har Richter jobbet for Bjørnstjerne Bjørnsons stilling i Slovakia, hvor han nærmest regnes som en nasjonalhelt ettersom han i sin tid kjempet for små staters rett til eget språk.

I fjor gikk prisen til det russiske ekteparet Grigorij Pomerants og Ziaida Mirkina.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.