NRK Meny
Normal

Forfatter lover å gi anmelder bank

Den danske forfatteren Ib Michael lover å gi bokanmelder Lars Bukdahl, som kaller Michael for «en narr i kunstnerisk krise», juling.

Den danske forfatteren Ib Michael

Ib Michael i et bilde fra 1998, da han kom med romanen «Prins». Jeg tror på sansenes fest, sa Michael da. Nå er han forbannet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Bukdahl er litteraturanmelder for Weekendavisen, og forfatteren Michael er ifølge KPN.dk nå lei av av det han kaller anmelderens konstante nedrakking av verkene hans.

«Skamløst opptatt av å fremheve seg selv»

Det er foreløpig bare et verbalt slagsmål mellom de to, etter at Michael i sin blogg hos forlaget Gyldendal langer ut mot alle danske bokanmeldere. Ifølge Michael er de «inkompetente» og «skamløst opptatt av å fremheve seg selv».

Bloggposten ble også publisert i avisen Politiken, og har blitt fulgt opp lesere på Facebook og i Michaels blogg. Særlig langer forfatteren ut mot Bukdahl, som han blant annet kaller en «inhabil anmelder».

Bukdahl er ifølge KPN.dk kjent og fryktet i det litterære Danmark, på grunn av hans ironiske, grovkornede og hånlige anmeldelser. Da anmelderen selv deltok i diskusjonen på Michaels blogg, og linket til sin egen blogg, fyret forfatteren seg opp.

«Til den person som plutselig skriver på bloggen min og som insisterer på at jeg skal lese hans blogg. Jeg lover deg juling når jeg koommer hjem. Og jeg mener det så konkret at du burde politianmelde meg», skriver Michael.

«Okay, jeg er en idiot, og du er en narr»

Michael får også støtte fra en venn og kollega på bloggen:

«At Bukdahl lenker til sin blogg på din side sier noe meget ubehagelig om karakteren hans. Nå kan alle gå inn på bloggen hans og slå fast at maken til infantilt dritt skrives det ingen andre steder i Danmark», skriver Morten Sabroe.

Det kunne ikke anmelderen Bukdahl la stå ubesvart:

«Okay, jeg er en idiot, og du er en narr. Jeg lurer bare på hvorfor man som en erfaren språkarbeider går til den primitive ytterlighet å true med juling. Og hvorfor et respektabelt forlag vil ha en slik trussel på sin hjemmeside.»

Forlagets redaktør Johannes Riis sier til avisen Berlingske Tidende at truslene ikke vil få noen konsekvenser for Michael, og han mener at anmelderen ikke burde være redd.

Bukdahl sier at han ikke kommer til å anmelde Michael.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).