NRK Meny
Normal

Forfatter lover å gi anmelder bank

Den danske forfatteren Ib Michael lover å gi bokanmelder Lars Bukdahl, som kaller Michael for «en narr i kunstnerisk krise», juling.

Den danske forfatteren Ib Michael

Ib Michael i et bilde fra 1998, da han kom med romanen «Prins». Jeg tror på sansenes fest, sa Michael da. Nå er han forbannet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Bukdahl er litteraturanmelder for Weekendavisen, og forfatteren Michael er ifølge KPN.dk nå lei av av det han kaller anmelderens konstante nedrakking av verkene hans.

«Skamløst opptatt av å fremheve seg selv»

Det er foreløpig bare et verbalt slagsmål mellom de to, etter at Michael i sin blogg hos forlaget Gyldendal langer ut mot alle danske bokanmeldere. Ifølge Michael er de «inkompetente» og «skamløst opptatt av å fremheve seg selv».

Bloggposten ble også publisert i avisen Politiken, og har blitt fulgt opp lesere på Facebook og i Michaels blogg. Særlig langer forfatteren ut mot Bukdahl, som han blant annet kaller en «inhabil anmelder».

Bukdahl er ifølge KPN.dk kjent og fryktet i det litterære Danmark, på grunn av hans ironiske, grovkornede og hånlige anmeldelser. Da anmelderen selv deltok i diskusjonen på Michaels blogg, og linket til sin egen blogg, fyret forfatteren seg opp.

«Til den person som plutselig skriver på bloggen min og som insisterer på at jeg skal lese hans blogg. Jeg lover deg juling når jeg koommer hjem. Og jeg mener det så konkret at du burde politianmelde meg», skriver Michael.

«Okay, jeg er en idiot, og du er en narr»

Michael får også støtte fra en venn og kollega på bloggen:

«At Bukdahl lenker til sin blogg på din side sier noe meget ubehagelig om karakteren hans. Nå kan alle gå inn på bloggen hans og slå fast at maken til infantilt dritt skrives det ingen andre steder i Danmark», skriver Morten Sabroe.

Det kunne ikke anmelderen Bukdahl la stå ubesvart:

«Okay, jeg er en idiot, og du er en narr. Jeg lurer bare på hvorfor man som en erfaren språkarbeider går til den primitive ytterlighet å true med juling. Og hvorfor et respektabelt forlag vil ha en slik trussel på sin hjemmeside.»

Forlagets redaktør Johannes Riis sier til avisen Berlingske Tidende at truslene ikke vil få noen konsekvenser for Michael, og han mener at anmelderen ikke burde være redd.

Bukdahl sier at han ikke kommer til å anmelde Michael.