Hopp til innhold

Forfalskninger avslørt

Det som hittil har vært regnet for å være Nord-Amerikas nest største samling av nyere egyptiske skulpturer, viser seg nå å være full av forfalskninger.

Spesialister varsler nå at museer i Europa og USA må gå gjennom sine samlinger av koptiske skulpturer, etter.En tredel av de koptiske skulpturene ved Brooklyn Museum of Art er moderne forfalskninger.

Ti av museets 30 koptiske skulpturer er avslørt som forfalskninger

Ti av museets 30 koptiske skulpturer er avslørt som forfalskninger.

Foto: Brooklyn Museum

Forfalskninger

Brooklyn Museums samling av nyere egyptiske skulpturer har inntil nå vært regnet som den nest største i Nord-Amerika. Museets kurator, Edna Russmann, sier til engelske The Art Newspaper at forfalskninger også kan ha funnet veien til andre museer som har gått til innkjøp av koptiske skulpturer de siste 50 årene.

Avsløringene vil bli vist i en utstilling som åpner 13. februar 2009. Ti av museets 30 koptiske skulpturer er avslørt som forfalskninger, og mer en halvparten av de resterende har blitt pusset på og malt i nyere tid.

Forfalskningene ble i hovedsak kjøpt inn på 60- og 70-tallet. De ble kjøpt fra antikkhandlere i New York og Sveits, som fikk de sendt fra Egypt.

Kristen symbolikk

Et slående aspekt er at forfalskningene legger større vekt på kristen symbolikk enn de autentiske verkene, noe som reflekterer de europeiske og amerikanske markedenes etterspørsel etter denne typen bilder, skriver The Art Newspaper.

Tidlige koptiske eller kristne skulpturer dateres fra år 300 og frem til den arabiske invasjonen i 641. De er nesten utelukkende laget av lokal kalkstein. De ble laget som gravsteiner eller dekorasjoner til kirker, og viser en blanding av kristne og hedenske inspirasjonskilder. Det antas at det finnes omtrent 1000 autentiske skulpturer.

Gary Vikan, som nå leder Walters Art Museum i Baltimore, opplyste allerede i 1970 om at skulpturene kunne være falske, uten at det fikk store ringvirkninger. Vikan sier til The Art Newspaper at forfalskningene ser ut til å stamme fra landsbyen Sheikh ‘Ibada sør for Kairo.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)