NRK Meny
Normal

Forfalskninger avslørt

Det som hittil har vært regnet for å være Nord-Amerikas nest største samling av nyere egyptiske skulpturer, viser seg nå å være full av forfalskninger.

Spesialister varsler nå at museer i Europa og USA må gå gjennom sine samlinger av koptiske skulpturer, etter.En tredel av de koptiske skulpturene ved Brooklyn Museum of Art er moderne forfalskninger.

Ti av museets 30 koptiske skulpturer er avslørt som forfalskninger

Ti av museets 30 koptiske skulpturer er avslørt som forfalskninger.

Foto: Brooklyn Museum

Forfalskninger

Brooklyn Museums samling av nyere egyptiske skulpturer har inntil nå vært regnet som den nest største i Nord-Amerika. Museets kurator, Edna Russmann, sier til engelske The Art Newspaper at forfalskninger også kan ha funnet veien til andre museer som har gått til innkjøp av koptiske skulpturer de siste 50 årene.

Avsløringene vil bli vist i en utstilling som åpner 13. februar 2009. Ti av museets 30 koptiske skulpturer er avslørt som forfalskninger, og mer en halvparten av de resterende har blitt pusset på og malt i nyere tid.

Forfalskningene ble i hovedsak kjøpt inn på 60- og 70-tallet. De ble kjøpt fra antikkhandlere i New York og Sveits, som fikk de sendt fra Egypt.

Kristen symbolikk

Et slående aspekt er at forfalskningene legger større vekt på kristen symbolikk enn de autentiske verkene, noe som reflekterer de europeiske og amerikanske markedenes etterspørsel etter denne typen bilder, skriver The Art Newspaper.

Tidlige koptiske eller kristne skulpturer dateres fra år 300 og frem til den arabiske invasjonen i 641. De er nesten utelukkende laget av lokal kalkstein. De ble laget som gravsteiner eller dekorasjoner til kirker, og viser en blanding av kristne og hedenske inspirasjonskilder. Det antas at det finnes omtrent 1000 autentiske skulpturer.

Gary Vikan, som nå leder Walters Art Museum i Baltimore, opplyste allerede i 1970 om at skulpturene kunne være falske, uten at det fikk store ringvirkninger. Vikan sier til The Art Newspaper at forfalskningene ser ut til å stamme fra landsbyen Sheikh ‘Ibada sør for Kairo.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).