NRK Meny
Normal

Forest Whitaker

Romantisk familiefar spiller gal diktator i "The Last King of Scotland".

Forest Whitaker som diktatoren Idi Amin.
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Han er kul, han er kult, han veier 125 kilo og er kjent som en mild og snill bamse. En spirituell mann som skriver filosofiske tekster på fritiden. Nå er Forest Whitaker nominert til Oscar. For rollen som den brutale diktatoren Idi Amin.

Lærte swahili

Amin innførte et skrekkvelde i Uganda og hadde hundretusenvis av døde og torturerte på samvittigheten. Forest Whitaker, som til og med er overbevist vegetarianer, ble valgt til å spille rollen som despot.

For å klare rollen som livsfarlig diktator lærte han seg swahili. Så utforsket han de mørkeste sidene av seg selv og slapp aldri taket i karakteren under innspillingen.

James McAvoy som den legen Nicholas Garrigan og Forest Whitaker som Idi Amin.
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Tenkte som Amin

– Jeg snakket og tenkte som Idi Amin og beholdt energien hans etter at kameraene var slått av, sier Whitaker.

Det skapte en viss engstelse blant filmarbeiderne. Idi Amin var jo beryktet for å kaste folk til krokodillene. Whitakers rolle skapte også problemer på hjemmefronten. Etter hvert som han levde seg inn i rollen ble kona stadig mer skeptisk. En kveld nektet hun ta i mot en telefon fra Idi Amin!

Snill kjempe

Forest Whitaker er 45 år, født i Texas og spilte fotball på skolen. Han kom inn på universitetet på et fotballstipend og er utdannet i drama og musikk. I årevis dukket han opp på lerretet i småroller.

Gjenombruddet kom som Charlie Parker i Clint Eastwoods ”Bird”. Han er den ”snille kjempen” som gjerne får lune roller som naiv uskyldighet.

– Jeg foretrekker karakterer som kan gi meg en sannhet, som kan lære meg noe, har han sagt.

Magiske øyeblikk

I privatlivet er Whitaker reservert, holder seg langt unna Hollywood glitteret og lar seg sjeldent intervjue. Helst vil han gli gjennom tilværelsen helt anonym. Han har 4 barn og inrømmer at han er en romantisk famliemann som tror på kjærligheten.

 –Jeg nyter de magiske øyeblikkene , som når solen går ned i havet og en sommerfugl lander på skulderen min, sier Forest Whitaker.

 

 

 

 

Kulturstrøm

  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.