Hopp til innhold

Fordømmer bruk av syltynn modell

Modellen fremstår som knoklete og usunn, og Gucci får ikke lov til å bruke henne i reklamer i Storbritannia. Den italienske moteskaperen kaller henne slank og ment for voksne, sofistikerte kunder.

Tynn modell

KRITISERER GUCCI: Modellen er knoklete og usunn, mener ASA, Storbritannias uavhengige vaktbikkje i moteverdenen

Foto: ASA

– Modellen er ung. Hennes spinkle kropp er drapert i en kjole med geometriske mønstre. Hun ser tynn og knoklete ut, skriver The New York Times.

ASA, eller Advertising Standards Autority, i Storbritannia, fordømte denne uken Gucci, og forbød den italienske moteskaperen å bruke modellen i reklamer i Storbritannia. ASA er et uavhengig, statlig organ som overvåker reklame i alle medier.

– Vi går ut fra at modellens overkropp er forlenget, og dermed ute av proporsjon sammenlignet med hode og underkropp. Sminken er mørk, særlig rundt øynene, noe som får henne til å se usunn og fortapt ut, sier ASA til BBC.

– Sofistikerte kunder

Bildet dukket opp i en video som Gucci har publisert på sin egen You Tube-kanal. Den markedsfører Allessandro Micheles Cruice 2016-Collection.

ASA mener reklamen er uansvarlig, Gucci forsvarer seg med at reklamen er rettet mot et «voksent og sofistikert publikum», ikke unge kunder.

Flere blir fordømt

I fjor ble et bilde fra den franske moteskaperen Yves Saint Laurent stanset av ASA, fordi modellen hadde veldig tynne legger og synlige ribbén.

I mai i 2015 ble varemerket Miu Miu, eid av Prada, fordømt fordi modellen fremsto seksualisert og ble fremstilt som et barn, til tross for at hun var voksen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober