Hopp til innhold

Kate og William vant i retten

Kate og William har vunnet en historisk seier i det franske rettssystemet. Ytterlige publiseringer av bilder vil koste 75.000 kroner per gang.

Prins William og kone Catherine Hertuginne Cambridge

Franske myndigheter forbyr videre publisering av toppløsbildene av Kate, hertuginnen av Cambridge.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

William og Kates franske advokat Aurelien Hamelle

William og Kates franske advokat Aurelien Hamelle

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters
Det italienske ukebladet Chi trykker toppløsbilder av Kate

Det italienske ukebladet Chi trykker toppløsbilder av Kate

Foto: Alessandra Tarantino / Ap
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Den franske påtalemyndigheten forbyr videre publisering av toppløsbildene av britiske hertuginne Kate. Dette er en midlertidig forføyning inntil saken blir vider behandlet i det franske rettsvesenet.

Dette er historisk, ifølge Daily mail online, og så langt er det bestemt at:

  • Closer kan ikke publisere bildene igjen og må fjerne dem fra nettet.
  • De kan ikke selge bildene til noen andre publikasjoner i verden.
  • De vil få en bot på 10.000 Euro om de videreselger eller bruker bildene.
  • De kongelige skal få overlevert originalfotoene innen 24 timer.
  • Fotograf Valerie Suau nekter for å ha tatt de «uforbeholdne» bildene i Provence.

– Ikke overraskende

Det kongelige parets advokat har effektivt sikret et rettslig påbud fra den franske påtalemyndigheten, som skal stoppe bildene fra å bli spredt jorden rundt av Closers eiere.

– Dette er ikke overraskende ettersom Frankrike har ganske strenge regler når det gjelder privatlivets fred, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han legger til at å ha et privatliv er innlemmet i FNs menneskerettigheter.

Kokkvold mener at forbudet er en klar seier for den britiske kongefamilien, og helt i tråd med de presseetiske reglene i Europa som definerer den private sfære.

– Dette er viktig, ikke bare fordi parets advokater kaller bildene, og publiseringen av dem, sjokkerende og groteske, men fordi det er viktig å markere at alle har rett til et privatliv. Noen steder skal alle mennesker, også de kongelige få lov til å være i fred, sier Kokkvold.

Vil stoppe spredning av bildene

Mandag leverte prins William og hans kone Kates advokat en anmeldelse til franske påtalemyndigheter av det franske ukebladet Closer. Fredag var ukebladet først ute med å publisere bilder av den toppløs hertuginnen.

Prins William og hans kone vil stoppe spredningen av bilder som ble tatt i det de beskriver som «et svært intimt øyeblikk». De mener bildene ikke hører hjemme i offentligheten, og dessuten er en krenkelse av privatlivets fred.

Bildene viser Kate som soler seg toppløs ved det franske slottet til dronning Elizabeths nevø. De vakte svært sterke reaksjoner i det britiske kongehuset.

«Deres kongelige høyheter er fryktelig lei seg for at et fransk magasin har invadert deres privatliv på en grotesk og fullstendig urettferdig måte,» sto det i en pressemelding fra det britiske slottet.»

Videre anmeldelser?

Om dette betyr det britiske kongehuset også vil anmelde det italienske magasinet Chi er ikke godt å si. De trosset varsler om søksmål, og publiserte et 26-siders spesialnummer av hertuginnen mandag.

Også den irske tabloiden Daily Star trykket bildene av Kate, til stor ergrelse for sin søsteravis Daily Star og britene generelt. Ingen på britisk side skal ha vist at bildene skulle bli publisert her. I går ble det klart at redaktøren Michael O'Kane er suspendert.

Ingen britisk avis har så langt publisert bildene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober