Hopp til innhold

Kate og William vant i retten

Kate og William har vunnet en historisk seier i det franske rettssystemet. Ytterlige publiseringer av bilder vil koste 75.000 kroner per gang.

Prins William og kone Catherine Hertuginne Cambridge

Franske myndigheter forbyr videre publisering av toppløsbildene av Kate, hertuginnen av Cambridge.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

William og Kates franske advokat Aurelien Hamelle

William og Kates franske advokat Aurelien Hamelle

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters
Det italienske ukebladet Chi trykker toppløsbilder av Kate

Det italienske ukebladet Chi trykker toppløsbilder av Kate

Foto: Alessandra Tarantino / Ap
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Den franske påtalemyndigheten forbyr videre publisering av toppløsbildene av britiske hertuginne Kate. Dette er en midlertidig forføyning inntil saken blir vider behandlet i det franske rettsvesenet.

Dette er historisk, ifølge Daily mail online, og så langt er det bestemt at:

 • Closer kan ikke publisere bildene igjen og må fjerne dem fra nettet.
 • De kan ikke selge bildene til noen andre publikasjoner i verden.
 • De vil få en bot på 10.000 Euro om de videreselger eller bruker bildene.
 • De kongelige skal få overlevert originalfotoene innen 24 timer.
 • Fotograf Valerie Suau nekter for å ha tatt de «uforbeholdne» bildene i Provence.

– Ikke overraskende

Det kongelige parets advokat har effektivt sikret et rettslig påbud fra den franske påtalemyndigheten, som skal stoppe bildene fra å bli spredt jorden rundt av Closers eiere.

– Dette er ikke overraskende ettersom Frankrike har ganske strenge regler når det gjelder privatlivets fred, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han legger til at å ha et privatliv er innlemmet i FNs menneskerettigheter.

Kokkvold mener at forbudet er en klar seier for den britiske kongefamilien, og helt i tråd med de presseetiske reglene i Europa som definerer den private sfære.

– Dette er viktig, ikke bare fordi parets advokater kaller bildene, og publiseringen av dem, sjokkerende og groteske, men fordi det er viktig å markere at alle har rett til et privatliv. Noen steder skal alle mennesker, også de kongelige få lov til å være i fred, sier Kokkvold.

Vil stoppe spredning av bildene

Mandag leverte prins William og hans kone Kates advokat en anmeldelse til franske påtalemyndigheter av det franske ukebladet Closer. Fredag var ukebladet først ute med å publisere bilder av den toppløs hertuginnen.

Prins William og hans kone vil stoppe spredningen av bilder som ble tatt i det de beskriver som «et svært intimt øyeblikk». De mener bildene ikke hører hjemme i offentligheten, og dessuten er en krenkelse av privatlivets fred.

Bildene viser Kate som soler seg toppløs ved det franske slottet til dronning Elizabeths nevø. De vakte svært sterke reaksjoner i det britiske kongehuset.

«Deres kongelige høyheter er fryktelig lei seg for at et fransk magasin har invadert deres privatliv på en grotesk og fullstendig urettferdig måte,» sto det i en pressemelding fra det britiske slottet.»

Videre anmeldelser?

Om dette betyr det britiske kongehuset også vil anmelde det italienske magasinet Chi er ikke godt å si. De trosset varsler om søksmål, og publiserte et 26-siders spesialnummer av hertuginnen mandag.

Også den irske tabloiden Daily Star trykket bildene av Kate, til stor ergrelse for sin søsteravis Daily Star og britene generelt. Ingen på britisk side skal ha vist at bildene skulle bli publisert her. I går ble det klart at redaktøren Michael O'Kane er suspendert.

Ingen britisk avis har så langt publisert bildene.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.