Hopp til innhold

Kate og William vant i retten

Kate og William har vunnet en historisk seier i det franske rettssystemet. Ytterlige publiseringer av bilder vil koste 75.000 kroner per gang.

Prins William og kone Catherine Hertuginne Cambridge

Franske myndigheter forbyr videre publisering av toppløsbildene av Kate, hertuginnen av Cambridge.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

William og Kates franske advokat Aurelien Hamelle

William og Kates franske advokat Aurelien Hamelle

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters
Det italienske ukebladet Chi trykker toppløsbilder av Kate

Det italienske ukebladet Chi trykker toppløsbilder av Kate

Foto: Alessandra Tarantino / Ap
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Den franske påtalemyndigheten forbyr videre publisering av toppløsbildene av britiske hertuginne Kate. Dette er en midlertidig forføyning inntil saken blir vider behandlet i det franske rettsvesenet.

Dette er historisk, ifølge Daily mail online, og så langt er det bestemt at:

 • Closer kan ikke publisere bildene igjen og må fjerne dem fra nettet.
 • De kan ikke selge bildene til noen andre publikasjoner i verden.
 • De vil få en bot på 10.000 Euro om de videreselger eller bruker bildene.
 • De kongelige skal få overlevert originalfotoene innen 24 timer.
 • Fotograf Valerie Suau nekter for å ha tatt de «uforbeholdne» bildene i Provence.

– Ikke overraskende

Det kongelige parets advokat har effektivt sikret et rettslig påbud fra den franske påtalemyndigheten, som skal stoppe bildene fra å bli spredt jorden rundt av Closers eiere.

– Dette er ikke overraskende ettersom Frankrike har ganske strenge regler når det gjelder privatlivets fred, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han legger til at å ha et privatliv er innlemmet i FNs menneskerettigheter.

Kokkvold mener at forbudet er en klar seier for den britiske kongefamilien, og helt i tråd med de presseetiske reglene i Europa som definerer den private sfære.

– Dette er viktig, ikke bare fordi parets advokater kaller bildene, og publiseringen av dem, sjokkerende og groteske, men fordi det er viktig å markere at alle har rett til et privatliv. Noen steder skal alle mennesker, også de kongelige få lov til å være i fred, sier Kokkvold.

Vil stoppe spredning av bildene

Mandag leverte prins William og hans kone Kates advokat en anmeldelse til franske påtalemyndigheter av det franske ukebladet Closer. Fredag var ukebladet først ute med å publisere bilder av den toppløs hertuginnen.

Prins William og hans kone vil stoppe spredningen av bilder som ble tatt i det de beskriver som «et svært intimt øyeblikk». De mener bildene ikke hører hjemme i offentligheten, og dessuten er en krenkelse av privatlivets fred.

Bildene viser Kate som soler seg toppløs ved det franske slottet til dronning Elizabeths nevø. De vakte svært sterke reaksjoner i det britiske kongehuset.

«Deres kongelige høyheter er fryktelig lei seg for at et fransk magasin har invadert deres privatliv på en grotesk og fullstendig urettferdig måte,» sto det i en pressemelding fra det britiske slottet.»

Videre anmeldelser?

Om dette betyr det britiske kongehuset også vil anmelde det italienske magasinet Chi er ikke godt å si. De trosset varsler om søksmål, og publiserte et 26-siders spesialnummer av hertuginnen mandag.

Også den irske tabloiden Daily Star trykket bildene av Kate, til stor ergrelse for sin søsteravis Daily Star og britene generelt. Ingen på britisk side skal ha vist at bildene skulle bli publisert her. I går ble det klart at redaktøren Michael O'Kane er suspendert.

Ingen britisk avis har så langt publisert bildene.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB