Hopp til innhold

Forbes: Gisele Bündchen tjener fortsatt mest

Den brasilianske supermodellen Gisele Bundchen troner også i år suverent øverst på magasinet Forbes' liste over de kvinnelige modellene som tjener mest. Men Instagram-generasjonen rykker stadig nærmere.

Gisele Bündchen
Foto: Andre Penner / Ap

Tirsdag publiserte magasinet Forbes sin årlige liste over de best betalte kvinnelige modellene i verden.

Mens de brasilianske veteranene Gisele Bündchen og Adriana Lima fortsatt troner øverst på inntektstoppen, får de i år selskap på lista av flere unge stjerneskudd som har bygget opp enorme fanskarer via sosiale medier.

Instagram-stjernene kommer

Fremst blant Instagram-generasjonen er Kendall Jenner, som i år klatrer fra en sekstende til tredje plass på lista. Jenner er halvsøsteren til Kim Kardashian, og var allerede som tenåring verdenskjendis og stjerne på sosiale medier.

21 år gamle Gigi Hadid rykker samtidg rett inn på femteplass, godt hjulpet av en Instagram-fanskare på 22 millioner følgere.

– Disse modellene har blitt mer og mer innflytelsesrike fordi de er noen som ikke bare kan være ansiktet til en kampanje, men også en kraftfull kanal å distribuere den gjennom, sier modellmanager Chris Gray, som representerer Jenner, til Forbes.

Langt fra topp til bunn

Mens Bündchen troner uten konkurranse på topp med sine 30,5 millioner dollar i inntekt, er fordelingen noe jevnere nedover på lista.

Dette er de 10 øverste navnene på inntektstoppen:

  1. Gisele Bündchen (36) - 30,5 millioner dollar
  2. Adriana Lima (35) - 10,5 millioner dollar
  3. Kendall Jenner (20) - 10 millioner dollar
  4. Karlie Kloss (24) - 10 millioner dollar
  5. Gigi Hadid (21) - 9 millioner dollar
  6. Rosie Huntington-Whiteley - 9 millioner dollar
  7. Cara Delevigne (24) - 8,5 millioner dollar
  8. Candice Swanepoel (27) - 7 millioner dollar
  9. Liu Wen (28) - 7 millioner dollar
  10. Miranda Kerr (33) - 6 millioner dollar

Anslagene baserer seg på intervjuer magasinet har gjort med managere, agenter og markedsførere.

Se hele oversikten i bildegalleriet øverst i artikkelen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober