Hopp til innhold

Forbereder realitydeltakere på netthets

TV2 og produksjonsselskapet Monster opplever at netthetsen i økende grad rammer deltakere på realityprogrammer, og jobber for å skjerme realityprofilene.

Farmen

EKSTRA BEMANNING: Alex Iversen i TV 2 opplever at netthetsen i økende grad rammer realitydeltakere. Dagbladet meldte i høst at kanalen måtte sette inn ekstra bemanning for å moderere Facebook-siden til «Farmen».

Foto: Rolf-Orjan Hogset

Tidligere i dag omtalte VG et Facebook-innlegg fra fotballspilleren John Arne Riise hvor han kritiserer det han opplever som omfattende netthetsing av offentlige personer.

Kommunikasjonsrådgiver i TV 2, Alex Iversen, forteller at netthetsen spesielt rammer realitydeltakere. Tidligere i år måtte kanalen sette inn ekstra bemanning for å håndtere personangrepene mot deltakerne i realityserien «Farmen».

– De siste årene vi dessverre sett en utvikling der deltagere i spesielt reality-programmer blir utsatt for karakteristikker i sosiale medier som er langt over grensen for hva noen skal behøve å oppleve. Både i kommentarfelt og i private meldinger, sier han.

Alex Iversen

GIR RÅD: Alex Iversen og TV 2 råder realitydeltakere til å holde seg unna negative innlegg på kommentarfelt og sosiale medier.

Foto: TV 2

Oppfordrer deltakere til å holde seg unna

Iversen forteller at de negative kommentarene ofte kommer fra voksne mennesker. I tillegg til å moderere kommentarfeltene på sin egen nett- og Facebook-side råder de deltakerne til å ikke lese de negative kommentarene.

– For oss er det viktig å snakke med deltakerne på forhånd, og prøve å forberede dem på hva som kan komme. Dette er lettere sagt enn gjort, men det beste rådet vi kan gi er å oppfordre til å logge av, og prøve skjerme seg selv.

Jannicke Engan er daglig leder for underholdningsavdelingen til produksjonsselskapet Monster opplever også at deltakere i reality-programmer er spesielt utsatte.

– Vi råder dem til å lukke sine Facebook-profiler og holde seg unna kommentarfelt og negative innlegg på sosiale medier. Dessverre er det sånn at det kan være hundre positive kommentarer, men det er de få negative kommentarene deltakerne husker.

Roser Riise

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen har selv opplevd å bli hetset på sosiale medier og i kommentarinnlegg. Han roser John Arne Riise for å sette søkelys på netthetsen.

Eskil Pedersen

HETSET: Eskil Pedersen har selv opplevd å bli hetset på sosiale medier.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Jeg synes det er tøft gjort, og jeg stiller meg bak det han sier. Terskelen er veldig lav for å skrive nedsettende ting, og folk må forstå at det man skriver på mail eller sosiale medier er like vondt å lese som å høre, sier han.

Pedersen har forståelse for at offentlige personer får kritikk på sosiale medier, men har følt at netthetsen mot han har vært personangrep.

– Når man stikker seg fram i debatter, må man tåle at folk er uenige. Men man skal ikke tåle stygge personkarakteristikker. Jeg har for lenge siden måttet akseptere at folk skriver de utroligste ting som ikke handler om det jeg har sagt, men om meg som person.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.