Hopp til innhold

For kjedelig «American Idiot»

Norgesaktuelle Green Day får lunkne kritikker for sin musikalversjon av «American Idiot».

American Idiot, Green Day

Skuespillerne fikk besøk av Green Day på scenen etter premieren på «American Idiot».

Foto: Charles Sykes / AP

American Idiot Green Day

Green Day så fornøyd ut etter første forestilling av «American Idiot».

Foto: Charles Sykes / AP
Michael Mayer

Manuset til musikalen er skrevet av Michael Mayer og Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong.

Foto: Bryan Bedder / AFP
Green Day

Green Day fikk Grammy-pris for «American Idiot».

Foto: REED SAXON / AP
Green Day spilte på Quartfestivalen i Kristiansand i 2005

Green Day spilte på Quartfestivalen i Kristiansand i 2005

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

4. juni står Green Day på scenen på Ullevaal Stadion. Tirsdag hadde musikalen «American Idiot» premiere på St. James Theatre på Broadway, men får lunkne kritikker, melder Reuters.

I følge amerikanske kritikere mangler musikalen både punk-kredd og originalitet.

- «American Idiot» blir litt for ordinær, mener the Washington Post.

Mange priser

Manuset til musikalen er skrevet av Michael Mayer og Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong og baserer seg hovedsakelig på album «American Idiot», som debuterte øverst på Billboard-lista da den kom i 2004.

Året etter fikk albumet Grammy-pris for årets rockeplate og vant sju av åtte MTV Awards-priser det var nominert til. Armstrong har også tilpasset låter fra 2009-album «21st Century Breakdown» til musikalen. Uten at det ser ut til å ha hjulpet på kritikernes inntrykk.

- Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle at jeg elsket «American Idiot». Det ser bra ut, det høres bra ut og det er gode skuespillere. Men jeg kan dessverre ikke det. Musikal-versjonen er energisk og underholdende i 95 minutter, men også litt kjedelig, skriver The New York Observer.

- Ikke «the time of my life»

- Det er et godt forsøk og ingen bortkastet kveld for publikum. Men når alt kommer til alt hadde jeg ikke «the time of my life», skriver anmelderen, med henvisning til en av Green Day-tekstene («Good Riddance - Time of Your life»).

Men ikke alle kritikerne var bare negative.

- En nervepirrende, rå og nydelig utført Broadway-musikal, forteller The New York Times.

- Produksjonen fanger mainstream-pop, men ikke den punk revival som bandet er kjent for, sa andre anmeldere.

- Overraskende oppløftende

- Alle som hadde håpet at Green Day endelig skulle skape punkens nihilisme på Broadway vil bli svært skuffet, skriver USA Today. Men samtidig beskriver avisa også musikalen som fundamentalt hengivent og overraskende oppløftende.

- Denne musikalen viser at denne «punkrock-brigaden» ikke er ute etter å finne opp Broadway på nytt. Det kan man spesielt se mot slutten av showet, hvor skuespillerne klimprer på akustiske gitarer og viser at en «American Idiot» kanskje ikke er så lang unna en «American Idol», mener The New York Post.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.