For kjedelig «American Idiot»

Norgesaktuelle Green Day får lunkne kritikker for sin musikalversjon av «American Idiot».

American Idiot, Green Day

Skuespillerne fikk besøk av Green Day på scenen etter premieren på «American Idiot».

Foto: Charles Sykes / AP

American Idiot Green Day

Green Day så fornøyd ut etter første forestilling av «American Idiot».

Foto: Charles Sykes / AP
Michael Mayer

Manuset til musikalen er skrevet av Michael Mayer og Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong.

Foto: Bryan Bedder / AFP
Green Day

Green Day fikk Grammy-pris for «American Idiot».

Foto: REED SAXON / AP
Green Day spilte på Quartfestivalen i Kristiansand i 2005

Green Day spilte på Quartfestivalen i Kristiansand i 2005

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

4. juni står Green Day på scenen på Ullevaal Stadion. Tirsdag hadde musikalen «American Idiot» premiere på St. James Theatre på Broadway, men får lunkne kritikker, melder Reuters.

I følge amerikanske kritikere mangler musikalen både punk-kredd og originalitet.

- «American Idiot» blir litt for ordinær, mener the Washington Post.

Mange priser

Manuset til musikalen er skrevet av Michael Mayer og Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong og baserer seg hovedsakelig på album «American Idiot», som debuterte øverst på Billboard-lista da den kom i 2004.

Året etter fikk albumet Grammy-pris for årets rockeplate og vant sju av åtte MTV Awards-priser det var nominert til. Armstrong har også tilpasset låter fra 2009-album «21st Century Breakdown» til musikalen. Uten at det ser ut til å ha hjulpet på kritikernes inntrykk.

- Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle at jeg elsket «American Idiot». Det ser bra ut, det høres bra ut og det er gode skuespillere. Men jeg kan dessverre ikke det. Musikal-versjonen er energisk og underholdende i 95 minutter, men også litt kjedelig, skriver The New York Observer.

- Ikke «the time of my life»

- Det er et godt forsøk og ingen bortkastet kveld for publikum. Men når alt kommer til alt hadde jeg ikke «the time of my life», skriver anmelderen, med henvisning til en av Green Day-tekstene («Good Riddance - Time of Your life»).

Men ikke alle kritikerne var bare negative.

- En nervepirrende, rå og nydelig utført Broadway-musikal, forteller The New York Times.

- Produksjonen fanger mainstream-pop, men ikke den punk revival som bandet er kjent for, sa andre anmeldere.

- Overraskende oppløftende

- Alle som hadde håpet at Green Day endelig skulle skape punkens nihilisme på Broadway vil bli svært skuffet, skriver USA Today. Men samtidig beskriver avisa også musikalen som fundamentalt hengivent og overraskende oppløftende.

- Denne musikalen viser at denne «punkrock-brigaden» ikke er ute etter å finne opp Broadway på nytt. Det kan man spesielt se mot slutten av showet, hvor skuespillerne klimprer på akustiske gitarer og viser at en «American Idiot» kanskje ikke er så lang unna en «American Idol», mener The New York Post.

Kulturstrøm

  • Etterforsker forsvunnet kjempepenis

    Politiet i Sør-Tyskland har åpnet etterforskning etter et en gigantisk treskulptur av en penis har forsvunnet fra Grünten-fjellet i Bayern. Den to meter høye treskulpturen sto oppreist på toppen av det 1.738 meter høye fjellet og forestilte en erigert penis. Mandag melder lokalavisa Allgaüer Zeitung at penisen er blitt kuttet ned i løpet av helgen (NTB).

  • Fransk prestisjepris til norsk kor

    Det Norske Solistkor fekk i dag den prestisjetunge prisen Diapason d’Or de l’Année i korklassen, for albumet «Luciano Berio: Coro; Cries of London». Det vart annonsert på en prisseremoni i Paris. Kringkastingsorkesteret medverkar på innspelinga. Albumet vart gitt ut på plateselskapet BIS Records i mars og har hausta gode meldingar i inn- og utland.