For enkel Olsenbanden jr.

"Olsenbanden jr. og sølvgruvens hemmelighet" er uskyldig moro, men alt for enkel underholnding, mener vår anmelder.

Olsenbanden jr. på nye eventyr
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film AS

Olsens junior bande er ute på eventyr igjen for fjerde gang. Nå dreier det seg om en kongelig skatt - selveste kronjuvelene dypt begravet i Kongsbergs gruver.

Husarrest

Alt går for seg i velkjent stil. Den stakkars Egon havner i husarrest på barnhjemmet, og får skylden for ett sparegrisinnbrudd han ikke har begått. På beste vestkant! Egon mistenkes av verdens dummeste politi og forfølges av like dumme skurker som attpå til er hysterisk ondskapfulle.

Thomas Stenerud (Preben) og Ola Isaac Høgåsen Mæhlen (Egon)
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film AS

Den evig nervøse Kjell lider hjertekvaler på grunn av Valborg. Solen skinner, jentene neier med vippende rockeringer. Badedraktene er store og nuppete og gutta plasker rundt i svarte, ekte bilringer. Dette er tidlig 60 tall, uskyldens tid. ”Sølvguvens hemmelighet” er en hel- kommersiell underholdningsfilm for barn, der alle folkekomediens grep er brukt. Enklere kan det neppe gjøres…

Uimotståelig oppskrift

Regissør Arne Lidtner Næss er en erfaren ringrev i filmfaget. Han vet at smarte barn som tar innersvingen på dumme voksne er en uimotsåelig oppskrift. Og legger selfølgelig inn småskumle scener i nifse mørke gruver, komplett med beinrangel.

I denne filmen er alle voksne plagsomt dumme. Og skuespillerne plagsomt manierte. Barneskuespillerne leverer flate oppstyltete replikker, MEN slår til innimellom, som i scenene fra overklasse bursdagen til skurke-foreldrene herr og fru von Klem.

Jan Grønli, Elisabeth Moberg og Iren Reppen spiller dumme voksne.
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film AS

Enkle spor

Filmen frir også til besteforeldregenerasjon med nostalgiske scener fra en svunnen tid, spekket med små oppfinnsomme detaljer. Alt fra eplenikkers til hermetikk-boks walkie talkie og lydige skolebarn på geledd. Olsenbanden jr ER uskyldig film-moro, men tråkker i de samme enkle sporene. OG får en stor skive av produksjons-støtten til barn og ungdomsfilm.

Kanskje burde Olsenbanden pensjoneres. Det er mulig å lage gode, underholdene barnefilmer som appellerer utover det aller enkleste. Terningkast 3

 

Kulturstrøm

  • Avis: Facebook kan få rekordbot

    Amerikanske myndigheter vurderer å gi Facebook den største boten noensinne utstedt for manglende beskyttelse av brukeres data, skriver Washington Post. Ifølge kildene har Facebook brutt en juridisk bindende avtale om beskyttelse av brukerdata, etter samarbeidet med analyseselskapet Cambridge Analytica. Informasjonen kan være brukt under presidentvalget i USA og brexit-avstemningen i 2016 (NTB).

  • Bokåret 2019 er opna

    Kulturminister Trine Skei Grande opna «Bokåret 2019» under Nasjonal høgtlesingsdag i Oslo i dag. Året markerer at boka er 500 år, i tillegg til at Noreg er hovudland på den store bokmessa i Frankfurt i oktober. NRK arrangerer mellom anna Noregs største lesesirkel som ein del av den store markeringa.