Hopp til innhold

For enkel Olsenbanden jr.

"Olsenbanden jr. og sølvgruvens hemmelighet" er uskyldig moro, men alt for enkel underholnding, mener vår anmelder.

Olsenbanden jr. på nye eventyr
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film AS

Olsens junior bande er ute på eventyr igjen for fjerde gang. Nå dreier det seg om en kongelig skatt - selveste kronjuvelene dypt begravet i Kongsbergs gruver.

Husarrest

Alt går for seg i velkjent stil. Den stakkars Egon havner i husarrest på barnhjemmet, og får skylden for ett sparegrisinnbrudd han ikke har begått. På beste vestkant! Egon mistenkes av verdens dummeste politi og forfølges av like dumme skurker som attpå til er hysterisk ondskapfulle.

Thomas Stenerud (Preben) og Ola Isaac Høgåsen Mæhlen (Egon)
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film AS

Den evig nervøse Kjell lider hjertekvaler på grunn av Valborg. Solen skinner, jentene neier med vippende rockeringer. Badedraktene er store og nuppete og gutta plasker rundt i svarte, ekte bilringer. Dette er tidlig 60 tall, uskyldens tid. ”Sølvguvens hemmelighet” er en hel- kommersiell underholdningsfilm for barn, der alle folkekomediens grep er brukt. Enklere kan det neppe gjøres…

Uimotståelig oppskrift

Regissør Arne Lidtner Næss er en erfaren ringrev i filmfaget. Han vet at smarte barn som tar innersvingen på dumme voksne er en uimotsåelig oppskrift. Og legger selfølgelig inn småskumle scener i nifse mørke gruver, komplett med beinrangel.

I denne filmen er alle voksne plagsomt dumme. Og skuespillerne plagsomt manierte. Barneskuespillerne leverer flate oppstyltete replikker, MEN slår til innimellom, som i scenene fra overklasse bursdagen til skurke-foreldrene herr og fru von Klem.

Jan Grønli, Elisabeth Moberg og Iren Reppen spiller dumme voksne.
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film AS

Enkle spor

Filmen frir også til besteforeldregenerasjon med nostalgiske scener fra en svunnen tid, spekket med små oppfinnsomme detaljer. Alt fra eplenikkers til hermetikk-boks walkie talkie og lydige skolebarn på geledd. Olsenbanden jr ER uskyldig film-moro, men tråkker i de samme enkle sporene. OG får en stor skive av produksjons-støtten til barn og ungdomsfilm.

Kanskje burde Olsenbanden pensjoneres. Det er mulig å lage gode, underholdene barnefilmer som appellerer utover det aller enkleste. Terningkast 3

 

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK