Hopp til innhold

Foo fillern for en konsert!

- It’s a fucking mini Woodstock out there! Foo Fighters elsket å stå på scenen i Frognerbadet – og publikum elsket dem tilbake.

Foo Fighters på Norwegian Wood.

Foo Fighters leverte stadionrock i bredformat på Norwegian Wood torsdag.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Dave Grohl i Foo Fighters på Norwegian Wood.

Dave Grohl likte seg i Frognerbadet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Dave Grohl i Foo Fighters på Norwegian Wood.

- It’s a fucking mini Woodstock out there!

Foto: Per Ole Hagen

Nett-tv: En smakebit av Foo Fighters i Bergen

Les også: - Verdens største band akkurat nå

Etter Dinosaur Jr var det torsdag kveld duket for Dave Grohls Foo Fighters i Frognerbadet. Mannen som begynte å skrive sine egne låter allerede da han var trommis i Nirvana, hadde vært med bandet sitt i Bergen kvelden før og var torsdag klar for å underholde et utsolgt Frognerbad. En konsert som i følge festivalarrangørene kunne vært solgt ut flere ganger – så stor hadde pågangen vært etter billetter.

Kalvøya

Grohl var første gang i Norge, i musikalsk sammenheng – eller noen annen sammenheng overhode, da han spilte med Nirvana på Kalvøya-festivalen i 1992. Like legendarisk var det trolig vanskelig å håpe på at torsdagens konsert skulle bli, musikkhistoriens begivenheter tatt i betraktning.

Men torsdagens konsert vil neppe gå fort i glemmeboka, for Dave Grohl og bandet gjorde sitt til at kvelden skulle bli perfekt for de mange frammøtte i det perfekte konsertamfiet ved Frognerbadet.

Få pusterom

Foo Fighters åpnet hardt og ga få pusterom. Først etter en drøy halvtime stoppet Grohl og bandet for å snakke litt.

- De vil ikke la oss spille så lenge, vet dere. Men vi bare spiller til de prøver å stoppe oss!

Og publikums respons var såpass sterk da Foo Fighters spilte sin siste single at Grohl måtte stoppe opp og presisere at det faktisk er han som er vokalist i bandet.

Foo Fighters spilte låter fra hele bandets 13 år lange historie og ga også etter hvert rom for noe mer dynamikk i låtvalget enn den første halvtimen kunne gi inntrykk av.

Komisk begavelse

Konserten sporet noe av da Dave Grohl skulle presentere resten av bandet. Mannen er ikke bare musikalsk begavet, men kunne helt sikkert gjort det godt på en standup-scene også – noe en litt vel lang, men morsom, presentasjonsseanse ga eksempler på.

Og karakteristikken han ga festivalen underveis i denne seansen kan neppe tas som noe annet enn et stort kompliment til Norwegian Wood.

- It’s a fucking mini Woodstock out there!

Foo Fighters er fantastisk stadionrock som fyller formatet uten å vike en tomme. Bandet leverte en stor konsert i Oslo torsdag og lever opp til ryktet - «kanskje verdens største band akkurat nå» .

PS:

Ryktet sier at Dave Grohl kan komme til å dukke opp også når Queens of the Stone Age spiller fredag kveld. Den som lever får se – når vi sender konserten live her på nrk.no!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober