NRK Meny
Normal

Foo Fighters: – Aksepter at ingen selger plater lengre

Foo Fighters kaster seg inn i strømmedebatten og sier til NRK at de har null respekt for «millionærene som bekymrer seg over småpenger».

Dave Grohl

PENGER, PENGER, PENGER: Dave Grohl mener de rike artistene som klager på at det er lite penger i strømming bør komme seg ut på veien og turnere.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Den nye musikkhverdagen, der strømming er viktigere enn platesalg, har splittet musikere helt siden Spotify ble lansert i 2008.

Tidligere har blant annet Radioheads Thom Yorke og Beck gått hardt ut mot strømmetjenestene.

Nå sier et av verdens største rockeband til NRK at de ikke skjønner hvorfor strømming blir sett på som noe negativt.

– Personlig tenker jeg at vi ikke ville hatt så mange mennesker på konsertene våre hvis det ikke hadde vært for strømming. Men det er bare meg, personlig. Jeg liker at folk kan høre musikken, og de vet at vi er et bra liveband, så de kommer for å se oss, sier Foo Fighters-frontfigur Dave Grohl til NRK.

Grohl: – Bullshit

Den tidligere Nirvana- og Queens of the Stone Age-trommeslageren har ingenting til overs for store artister som ikke setter pris på strømmingens fordeler.

– Jeg tror det er mange artister som er veldig bekymret over hvor mye de får betalt. Jeg kan forstå det hvis det er snakk om en liten undergrunnsartist, for de trenger å bli støttet. Men når jeg hører kjendiser og millionærer som snakker om hvor mange øre de får for hver låt som blir strømmet, synes jeg det er bullshit, sier vokalisten.

Ut av privatflyet, inn på scenen

Det synspunktet har fått mer og mer støtte etter at Jay-Z lanserte sin «løsning på problemet», med den nye tjenesten Tidal.

Han mener stjernene må komme seg ut av privatflyene sine og inn på scenen.

– De folka trenger å sette seg i en van og komme seg ut på turné så de får spilt musikken for folk. Hvis de vil tjene mer penger er det sånn man gjør det. Aksepter at ingen selger plater lenger, og du er «fucked» hvis ikke du kommer deg ut og spiller. Vi liker å spille, så vi drar ut og spiller.

Resten av bandet, som spilte i Norge i forrige uke, er av samme oppfatning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foo Fighters

FOO FIGHTERS: NRK møtte Pat Smear, Nate Mendel, Taylor Hawkins, Dave Grohl og Chris Shiflett.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Smear: – Musikk har alltid vært gratis

Gitarist Pat Smear, som tidligere har spilt i både The Germs og Nirvana, mener musikk alltid har vært gratis.

– Musikk har alltid vært gratis, selv da jeg vokste opp. Hvis du ville ha innpakningen, måtte du ut og betale for plata.

Han mener strømming har overtatt radioens tidligere territorium.

– Vi hadde en greie, husker dere den? Radio! Der fikk du musikk gratis. Hvis du var fan av bandet gikk du ut og kjøpte plata, fordi du ville ha hele pakka. Så musikken har alltid vært gratis.

10.06 2015

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix