NRK Meny
Normal

Foo Fighters mot toppen

Snart norgesaktuelle Foo Fighters nærmer seg toppen i USA, men klippet opp originalopptaket av sitt nye album.

Foo Fighters

Foo Fighters (f.v.) Dave Grohl, Nate Mendel, Taylor Hawkins, Chris Shiflett og Pat Smear, her i Toronto denne uka, er ute på turné for å promotere sitt nye album.

Foto: Chris Young / Ap

Dave Grohl, Foo Fighters

Dave Grohl og Foo Fighters har tidligere aldri toppa albumlista i USA. Det blir det trolig en endring på nå.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / REUTERS
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Foo Fighters, som kommer til Norge i juni, har holdt på i nesten 16 år som band. Men etter seks studioalbum, konsert- og samleplater har de aldri toppa albumlista i USA.

Les også:

Trolig til topps

Men nå viser prognoser at bandet trolig vil gå helt til topps på den amerikanske albumlista Billboard 200, når nye salgstall publiseres neste uke.

Ifølge Billboard vil det nye albumet, «Wasting light» selge over 200.000 kopier denne uka, noe som lett slår ut andre store utgivelser som kommer nå.

Både Alison Krauss med Union Station og Paul Simon er nå i markedet med potensielle storselgere.

Dette er til tross for at plata lenge har vært tilgjengelig for gratis lytting på nettet.

Hør hele «Wasting light» her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Akkurat nå er det Adele og albumet «21» som topper den amerikanske albumlista, med Britney Spears’ «Femme Fatale» på andreplass og Radioheads « The king of limbs» på tredje.

Bare 2. og 3. plasser fra før

Foo Fighters

Foo Fighters' nyeste plate selger svært godt.

Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS
Dave Grohl, Foo Fighters

Dave Grohl og Foo Fighters er ikke spesielt fornøyd med moderne innspillingsmetoder.

Foto: Chris Young / Ap

Tidligere har Foo Fighters vært på 2. plass med «In you honor» fra 2005, som endte på 311.000 eksemplarer som maksimalt salg. De har vært på tredjeplassen på albumlista to ganger, med «One by one» fra 2002 og «Echoes, silence, patience & grace» fra 2007.

Dave Grohl og Foo Fighters’ nyeste plate er spilt inn analogt. Det vil si at bandet har tatt opp plata på en god gammeldags taperull, før den ble overført til et digitalt medium.

- Når jeg hører på musikk nå for tida, og hører digitale trommer spilt inn på Pro Tools – høres det ut som en maskin. Det suger livskraften ut av musikken, sier Dave Grohl til magasinet LA Weekly.

Klippet opp mastertapen

Bandet ønsket rett og slett å kvitte seg med originalen etter innspillinga. De klippet opp mastertapen i mange svært små biter, som ligger ved alle cd-utgavene av albumet.

- Jeg tenkte; la oss klippe dem opp I millioner av biter og gi dem til folka som kjøper albumet så de kan holde det i hånda og se det, sier Dave Grohl som imidlertid innrømmer at bandet har tatt vare på en kopi av originalen digitalt.

- Men det er bare fordi de kan trenge det seinere for spill som Rock Band og Guitar Hero.

Se videoen til låta «White Limo»:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Slutt for festival

    Det blir stopp for Arvid Hanssen-festivalen på Finnsnes, ihvertfall midlertidig. Festivalen har vært arrangert siden 2005 for å ære den avdøde forfatteren. Kulturhuset har ikke har penger og folk nok til å klare et årlig arrangement.

  • Furuholmen festivalutstiller

    Musiker i a-ha og billedkunstner Magne Furuholmen blir utstiller i årets Filmfestivalutstilling i Haugesund. Filmfestivalutstillingen er et samarbeid mellom Den Norske filmfestivalen og Haugesund Billedgalleri, og utstillingen åpner 19. august.

    Magne Furuholmen
    Foto: Guri Norstrøm / NRK