Hopp til innhold

Følte seg som en B-vare da hun fikk demens

Bare 51 år gammel fikk Jannicke Granrud en demenssykdom; Alzheimer. – Jeg tenkte at nå går jeg inn i en annen liga – som en B-vare, sier hun.

Jannicke Granrud

UVIRKELIG: Jannicke Granrud fikk demens bare 51 år gammel. Først og fremst var det litt uvirkelig, sier hun til NRK.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Jannicke Granrud var i full jobb da hun fikk beskjeden. Det var uvirkelig – men det kom ikke som noe sjokk; hun hadde rotet mye i tiden før.

– Jeg hadde en ekstrajobb en stund og da ble det registrert at jeg ikke hang helt med i timen. Jeg husket ikke instrukser og av og til glemte jeg til og med dager. Det var mest korttidshukommelsen som var veldig dårlig, sier hun.

Granrud jobbet med undervisning og terapi. Det å snakke var en sentral del av jobben. Nå må hun av og til stoppe opp og tenke litt når hun snakker.

– Det er helt annerledes enn det var.

– Nå tar jeg en dag av gangen, sier hun og legger til at det også bringer glede.

Jeg er glad for at vennene mine ikke har slått opp med meg selv om jeg er syk, sier hun.

Hildegunn og Jannicke Granrud

ANNERLEDES: Hverdagen til ekteparet Jannicke Granrud og Hildegunn Fredheim har blitt annerledes etter diagnosen.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Helt desperat

Samboeren forteller at hun ble helt desperat da hun fikk beskjeden. Hun googlet døgnet rundt i flere dager for å finne noe som kunne hjelpe. En pille. En diett. Men hun fant ingenting.

Nå har ekteparet forandret hele hverdagen sin. Jannicke Granrud kan ikke jobbe lenger. På dagtid er det eneste tilbudet et dagsenter der hun kan være sammen med eldre mennesker.

– Først og fremst har jeg blitt veldig avhengig – avhengig av Hildegunn, familie, venner, møtesteder og at noen kan hente meg. Jeg har ikke lengre førerkort, så det har blitt veldig annerledes.

Granrud hadde aldri trodd det skulle bli slik. Men hun er ikke bitter.

– Jeg er ikke bitter. Og jeg synes ikke synd på meg selv, sier hun.

Bruker kalender

Ektefellen Hildegunn Fredheim holder orden på det som skal skje i livet hennes. De har en kalender der alt legges inn. I dag endres planene – de skal på prisutdeling.

Forsker Geir Selbæk får pris for sin forskning om demens. Han har med mennesker som har sykdommen i sin forskning. Det mener han er helt avgjørende.

– Det her er ikke enkelt, det er en sykdom som kan påvirke språk eller påvirke innsikt i sykdommen. Så det er viktig at de som har demens selv er med å hjelper oss til å finne ut hvordan vi skal få best mulig informasjon.

Selbæk er veldig opptatt av den nye demenspodkasten som Nasjonalforeningen for folkehelsen nå har lansert. Der kan mennesker med demens og deres pårørende dele erfaringer.

– Jeg er optimistisk på vegne av dem som har sykdommen, sier han til NRK. For om et par år vet vi mer om hvordan de som har sykdommen har det og hvordan de skal behandles, fortsetter han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober