Hopp til innhold

Filmer om biler, Utøya og krigshistorie – hvem fortjener Folkets Amanda?

Du er med på å avgjøre hvilken film som stikker av med seieren.

De nominerte til Folkets Amanda 2021.
Børning 3.
Generasjon Utøya.
Den Store Forbrytelsen.
Foto: SF Studios / Fantefilm / Fenris Film

OBS!: Avstemningen er nå stengt.

I løpet av sommeren har flere tusen stemt på sin favoritt blant norske filmer, som de mener fortjener den gjeve Amanda-prisen Folkets Amanda. Det ble en tett kamp om hvem som tok seg videre, men nå er de klare.

Fram til filmfestivalen i Haugesund går av stabelen lørdag 21. august, skal tre filmer bli til én vinner. Her er de tre finalistene du kan stemme over:

Børning 3

Sjanger: Action, Komedie. Regi: Hallvard Bræin. Utgiver: SF Studios.

Den tredje filmen i den populære bilserien med Anders Baasmo Christiansen i hovedrollen. Toppet kinolistene under pandemien.

– «Børning 3» er kanskje den minst overraskende finalisten, all den tid den ble fjorårets mest sette film på kino med 286.000 solgte billetter. Filmen holder seg tro mot sine gatebilrøtter, samtidig som et knippe kjente og kjære figurer gjør at filmen også appellerer til de som ikke nødvendigvis er så opptatt av motor, sier NRKs filmanmelder Birger Vestmo.

Les anmeldelsen av filmen her.

Generasjon Utøya

Sjanger: Dokumentar. Regi: Aslaug Holm, Sigve Endresen. Utgiver: Euforia.

En dokumentar som følger fire overlevende fra Utøya som har bestemt seg for å fortsette sitt politiske engasjement.

– Den viser hvordan fire AUF-kvinner har det ti år etter 22. juli-massakren på en direkte og effektiv måte, og skildrer hvordan de har fortsatt sin politiske aktivitet, til tross for traumene de ble påført. Det tematiske er sterkere enn det filmatiske. «Generasjon Utøya» en veldig viktig film, mener Vestmo.

Les anmeldelsen av filmen her.

Den største forbrytelsen

Sjanger: Drama, Krig. Regi: Eirik Svensson. Utgiver: Nordisk Film Distribusjon

Fjoårets storsatsing og prestisjefilm som tar utgangspunkt i Marte Michelets bok med samme navn.

– Deportasjonen av norske jøder under andre verdenskrig skildres godt av regissøren, og formidler de menneskelige lidelsene og kostnadene på en måte som levendegjør historien for oss. Det er en av de norske filmene som har gjort størst inntrykk på flest kinogjengere det siste året, sier NRKs filmanmelder.

Les anmeldelsen av filmen her.

Hvilken mener du fortjener Folkets Amanda? Gå inn og stem på nrk.no/stem. Amanda-showet ser du på NRK.no og NRK2 lørdag 21. august fra klokken 19.30.

Kulturstrøm

  • Fosse gjekk vidare til kortlista

    Jon Fosse har gått vidare til kortlista på fem bøker på den amerikanske prestisjeprisen National Book Award. Fosse er nominert for tredje band av Septologien VI-VII; «Det nye namnet» i kategorien omsett skjønnlitteratur. Vinnaren får om lag 100.000 norske kroner.