Folk ønsker å jobbe i en vanskelig mediebransje

I løpet av fjoråret mistet nesten 300 journalister jobben i norske mediebedrifter. Det forhindrer ikke folk i å søke mediefag på høyere utdanning.

Presseoppmøte Knut Bjarkeid

POPULÆRT: STABILITET: Mediebransjen har slitt de siste årene med en rekke personalkutt, men antall søkere til mediefag på høyere utdanning synker ikke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I dag ble søkertallene for høyere utdanning sluppet av Samordna opptak. De viser at flere enn noen gang søker seg til høyere utdanning, med hele 132 000 registrerte søkere.

Mens nesten 20 prosent flere søkere enn i fjor har sykepleierutdanning som førstevalg, har antallet søkere til maritime fag sunket med 16 prosent.

Et annet interessant tall er antallet søkere til mediefag, som holder seg ganske stabilt.

Det er kjent at de siste årene i norsk mediebransje ikke har vært spesielt gode. I fjor mistet blant annet 283 journalister jobben, og det ble tidlig varslet at nesten like mange kan miste jobben i år.

Aller-konsernet, med blant annet Dagbladet, skal kutte 50 årsverk mens VG skal kutte 40 årsverk. Bergens Tidende skal kutte 30 av 130 årsverk og NRKs nyhetsdivisjon skal fjerne 22 årsverk.

Én prosent

Tallene fra Samordna opptak viser at antall søkere til mediefag, altså alt fra TV-regi og journalistikk til arkivvitenskap og mediedesign, kun opplever en nedgang på én prosent.

Elisabeth Eide byline

OPPMUNTRET: Medieforsker Elisabeth Eide er oppmuntret over at søkertallene til mediefag har stabilisert seg.

– Det er oppmuntrende og jeg tror dette viser at folk som er dedikerte har innsett at journalistyrket kan ha en litt annen yrkesprofil. At du kan overleve som journalist i alternative settinger, som å levere til medier som frilanser eller i frilansteam, sier medieforsker Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Når det kommer til journalistikk er ikke nedgangen så stor man kanskje skulle trodd. Det er nesten like mange søkere i år som i fjor. Selv om Universitetet i Bergen og Stavanger opplever en nedgang på 11–16 prosent, søker flere seg til journalistikkutdanningen ved NLA Høgskolen, Høgskolen i Volda og Universitetet i Nordland.

Eide tror de store journalistiske avsløringene de siste årene har fått unge mennesker til å se journalistikken fra sin beste side, og at det har hjulpet når folk skal søke høyere utdanning.

– Vi har sett de siste årene at det skjer viktige journalistiske avsløringer. Vi har en del lovende eksempler, som Snowden og Panama Papers, sier hun.

Sikker jobb

Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen

POSITIV: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Økningen av søkere til blant annet sykepleierutdanning, viser at mange går for en sikker jobbfremtid.

– Vi er inne i en tøff omstillingsperiode for norsk økonomi, og det er derfor bra at så mange søker seg til høyere utdanning. Ikke overraskende er det spesielt stor søkning til studier hvor kandidatene har utsikter til trygg jobb i et fremtidig arbeidsmarked, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Kulturstrøm

  • Lise Davidsen synger i London

    Dette er operasangeren fra Stokkes første store rolle i en opera i London, ifølge NTB. I mars er hun Leonore i Beethovens opera «Fidelo» i Royal Opera House. Den vises på kinoer rundt om i verden. Ifølge avisa Guardian ble den utsolgt på 24 timer.

    Lise Davidsen
    Foto: Hilde Reiersen/NRK