Hopp til innhold

Folk leser mer bøker og mindre av alt annet

Nordmenn er større lesehester enn på over 20 år, og bøker er det eneste trykte mediet som folk bruker stadig mer. Ellers går det raka vegen nedover med lesingen både for aviser, blader, tegneserier og magasiner, viser en ferske undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Bøker, leilegheit i London
Foto: STINE KYRKJEBØ JOHANSEN / NRK

Det har skjedd store forandringer i nordmenns bruk av masse­medier fra 1991 og fram til i dag, viser rapporten Fritidsvaner i endring fra Statistisk sentralbyrå, publisert 9. desember 2014.

Slik leste vi i fjor: 83 prosent av boklesingen er på papir, lydbøker står for 10 prosent, og e-bøker står kun for 7 prosent av konsumet.

Bøkene vinner

Norsk lese-statistikk 1991-2014
Foto: Rapporten "Fritidsvaner i endring" / Statistisk Sentralbyrå

Det eneste trykte mediet som har klart seg best gjennom denne perioden, er bøkene. Etter en nedgang i andelen lesere mot slutten av 1990-tallet har andelen boklesere igjen økt, til 25 prosent i 2013, viser rapporten.

Til sammenligning har andelen som leser trykte aviser en gjennomsnittsdag, sunket fra 84 prosent til 51 prosent. For ukebladene har det vært en nedgang i samme periode fra 21 prosent til 8 prosent. Trykte tidsskrift og tegneserier har også hatt nedgang.

Hvor mange bøker leser gjennomsnittsnordmannen i året?

93 prosent av den norske befolkningen leste minst en bok i fjor. I gjennomsnitt leser den norske befolkning så mye som 17 bøker i året.

– Over 40 prosent av oss er storlesere, og leser mer enn ti bøker i året, skriver direktør Kristenn Einarsson i Leserundersøkelsen 2014 fra Den norske Forleggerforening.

Hva med den digitale lesingen?

Over 40 prosent av bokleserne er hybridlesere og leser både på brett og papir, viser Leserrapporten til Forleggerforeningen. Men kun to prosent av leserne sier at de vil konvertere til å bli rene digitale lesere.

– Så må vi også legge merke til at mer enn halvparten av bokleserne sier at de bare vil lese papirbøker de neste tre årene, poengterer Einarsson.

De 12 prosentene e-bokleserne leser i snitt 10 e-bøker i året og er altså litt mindre lesehester enn de som leser papirbøker.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.