NRK Meny
Normal

Følger med fra Norge

Sjakktrener Simen Agdestein følger det norske sjakkviduneret Magnus Carlsens storspill fra Norge. Denne uka spiller Carlsen mot flere av verdens beste sjakkspillere.

Magnus Carlsen og Simen Agdestein

Magnus Carlsen og Simen Agdestein under et tidligere sjakk-oppgjør

Foto: NRK

17-åringen Magnus Carlsen er ranket som nummer en i verden og denne uka spiller han mot flere av de andre topprankede spillerne i verden under et mesterskap i Spania. Hjemme i Asker sitter trener Simen Agdestein og følger med på storpillet til det norske sjakk-esset.

Spenningen øker i Bilbao

- Magnus spiller knallhardt på gevinst hele veien og spiller offensivt. Måten han spiller på gjør at han er veldig populær ute i verden, forklarer Agdestein. I tillegg er Magnus fra Norge og fra Vesteuropa og da er det uvanlig å hevde seg i toppen i sjakkens verden.

NETT-TV: Agdestein følger Carlsen

- Han er proppfull av selvtillit, og det er veldig viktig. Ikke alltid alt er korrekt, men hvis man spiller med selvtillit og motstanderen har dårlig tid er det det som skjer der og da på brettet som gjelder, forklarer Agdestein mens Carslen spiller i mot ukrainske Vassily Ivanchuk.

Mesterskapet i Bilbao fortsetter fram til helga. Oppgjørene kan du se direkte på arrangørens nettsider .

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.