Hopp til innhold

Følg Titanic på Twitter

100 år siden verdens mest berømte skipsforlis kan du følge Titanics reise i «realtime» på Twitter.

Titanic forlater Southampton i 1912 på sin første og siste reise

Nå kan du følge Titanics reise på Twitter.

Foto: AP

10. april 1912 forlot Titanic Southamptons havn på sin jomfrureise til New York.

Nå kan du følge Titanics reise på Twitter. Dag for dag og minutt for minutt, fra besetningen spent venter på sjøsetting av skipet den 10. mars, til det treffer et isfjell og synker i dypet natt til 15. april.

Historien følger vi gjennom tweets - små online kommentarer - fra kapteinen og alle de involverte, som om de skulle være ombord på Titanic her og nå.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gjenskaper Titanics reise på Twitter

15. april er det 100 år siden historiens mest berømte skipsforlis. Derfor har det britiske forlaget The History Press forsøkt å gjenskape Titanics reise på Twitter med 100 års forsinkelse. Det skriver comon.dk.

Sidene på Twitter har - i skrivende stund - 26.800 følgere, og mens artikkelen skrives kommer stadig flere til.

10. mars, #captain: Akkurat en måned nå før Titanics reise starter. Jeg gleder meg til å se henne ferdig og på sjøen!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skulle ikke kunne synke

Dramatisert framstilling av «Titanic»-forliset 1912

Dramatisert framstilling av «Titanic»-forliset 1912, tegnet av den tyske marinemaleren Willy Stöwer.

Foto: Willy Stöwer/Wikimedia Commons

Natt til 15. april 1912 traff passasjerskipet et isfjell og sank på sin første reise fra Southampton til New York. 1500 mennesker mistet livet i den tragiske ulykken. Vel 700 ble reddet. 20 av de omkomne var norske.

12. mars: #Crew Akkurat sjekket alle de 48 livbøyene. Disse skal bli plassert på forskjellige steder rundt på værdekket.

På Twitter kan vi lese tweets fra kapteinen og alle de involverte, fra begeistring over det store trimrommet og lengden på dekket, til bekymringer over at det er for få livbåter om bord.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Titanic-app

En Titanic-app fra samme forlag er tilgjengelig på iTunes.

«Titanic: Her Journey,» har samlet ekspertkunnskap om skipet og reisen, fra Titanic ble konstruert i havnen i Belfast til historier fortalt av dem som overlevde den fatale turen.

Appen inneholder blant annet fotografier både av båten og vraket, detaljerte dekkplaner og «visste-du?-fakta», som at det var kun to badekar for alle passasjerer på tredje klasse, et for kvinner og et for menn.

Det er ikke første gang man kan følge historiske hendelser på Twitter. Tidligere har NRK.no skrevet om en britisk historiker, som skal bruke seks år på å tvitre seg gjennom alle de store hendelsene under andre verdenskrig.

Titanic - isberget som man antar Titanic traff.

Isberget som man antar Titanic traff.

Foto: Wikimedia Commons

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.