Følg Murakamis foredrag på NRK.no

Den japanske forfatteren Haruki Murakami er i Norge i forbindelse med Murakami-festivalen. NRKs Knut Hoem og Leif Ekle rapporterer fra foredraget hans.

Haruki Murakami

Haruki Murakami er på norgesbesøk denne uka. I kveld holder han foredrag på Litteraturhuset.

Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

Det er Murakami-feber i Oslo denne uken. Siden fredag har det pågått en egen festival tilegnet den japanske forfatteren på Litteraturhuset.

Leif Ekle og Knut Hoem

Leif Ekle og Knut Hoem rapporterer fra foredraget for NRK.no.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

I kveld klokka 20 avsluttes festivalen med et foredrag med forfatteren selv.

Det er for sent å skaffe seg billetter til forfattermøtet, og det har det egentlig vært siden salget startet. De 200 billettene til arrangementet ble utsolgt på sekunder.

Men du kan likevel få med deg litt av det som skjer. NRKs litteraturkritikere Knut Hoem og Leif Ekle er tilstede under foredraget og holder deg oppdatert via Twitter.

Du kan delta i Murakami-diskusjonen her på NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Murakami er født i 1949. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk. Han drev en jazzbar i Tokyo før han slo gjennom som forfatter. Han har vunnet en rekke priser for sine bøker, som er oversatt til 30 språk.

Han er den japanske forfatteren som desidert har slått best an i vesten.

Det som først og fremst karakteriserer Murakamis forfatterskap, er vekslingen mellom det realistiske og det surrealistiske, sier NRKs Knut Hoem:

– Det realistiske hos Murakami kan kanskje ikke leve uten det drømmeaktige, selv om jeg personlig har størst interesse for den realistiske fortellingen. For meg behøver ikke en Murakami-roman være tvers igjennom god. Det viktigste er at det er noen historier der eller strenger som lyser.

Kulturstrøm

 • «The Wire» kåra til beste TV-serie

  206 ekspertar i 43 land har på oppdrag frå BBC kåra «The Wire» til den beste TV-serien i det 21. hundreåret.

  «Mad Men» og «Breaking Bad» kom på dei neste plassane.

  Danske «Borgen» kom på ein 40.-plass, medan «Forbrytelsen» er kåra til den 78. beste serien i dette hundreåret.

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.