Fokus på Jørleif Uthaug

Skulpturene og materialbildene hans finner vi rundt om i hele Norge, og grafikken er innkjøpt av British Museum. Likevel er Jørleif Uthaug et godt skjult kunstnernavn for mange. Foran hovedverket i Fylkestingsalen i Tromsø spør vi oss hvorfor.

Jørleif Uthaug: Utsnitt fra Tromsøveggen i Fylkestingssalen, Tromsø.

Jørleif Uthaug: Utsnitt fra Tromsøveggen i Fylkestingssalen, Tromsø.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Tromsøveggen

Jørleif Uthaug: Tromsøveggen

Det store materialbildet "Tromsøveggen" eller "Mennesker ved en strand", regnes som hovedverket til Jørleif Uthaug (1911 - 90). Det var ferdig i 1960 og var tiltenkt en vegg i resepsjonen i Fylkesbygget i Tromsø som idag er politistasjon(se skissen). Idag opptar det 30 kvadratmeter store materialbildet hele bakveggen i Fylkestingssalen i det nye Fylkesbygget.

Uthaugs skisse til "Tromsøveggen" i det gamle fylkesbygget.

Uthaugs skisse til 'Tromsøveggen' i det gamle fylkesbygget.

Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

I Kunstreisen går vi nøye igjennom tema og tolkning av bildet der det menneskelige står i fokus. Han viser her både det byggende, det lekende og det lengtende mennesket.

Uthaugs utvikling

Jørleif Uthaug kom til Trondheim fra Ørlandet. Der møtte han kunst og kunstnere og fikk utvikle egne tegneferdigheter. Det ble også utdanning i reklametegning og videre skolering i Oslo, først på det illegale akademiet under krigen med Per Krohg og Axel Revold som lærere før han kom på Statens Kunstakademi under Jean Heiberg. Uthaug satset først på maleriet. Etterhvert ble det mer materialbilder og skulptur, i tillegg til grafikk. Uthaugs navn er knyttet til mange verk rundt i landet, kanskje uten at folk vet at de er laget av ham: Stålskulpturen "Ekspansjon" (1977) foran Mandal rådhus, fasaderelieffet på DnB-bygget (1976) ved Torvalmenningen i Bergen, stålmonumentet "Bølgen, Amfitrite og sjøfuglene" (1985) i Porsgrunn og altertavlen "Kristi himmelfart og Jerusalem" for Vassenden kirkesenter i Sogn og Fjordane. Dette er bare noen eksempler.

I skyggen

Hvorfor kjenner vi da ikke navnet Jørleif Uthaug bedre? Kanskje var han uheldig med sin tid der en annen skulptør, Arnold Haukeland, tok svært stor plass. Rett nok fortjente han plassen. Men det har ofte skjedd i kunsthistorien at andre da kan komme i større skygge enn fortjent.

For bilder og mer om kunstneren Jørleif Uthaug, klikk her .

Jørleif Uthaug: Fiskerflåten, Fylkesbygget i Tromsø (Uthaug/BONO/2013).

Jørleif Uthaug: Fiskerflåten, Fylkesbygget i Tromsø (Uthaug/BONO/2013).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

.

Kulturstrøm