Vil ikke beklage karikaturer

Anders Fogh Rasmussen vil ikke beklage at Jyllands-Posten trykket karikaturer av profeten Muhammed.

Natos nye generalsekretær Anders Fogh Rasmussen
Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS


- Hør her. Vi unnskylder ikke at vi har ytringsfrihet i Danmark, sier Fogh Rasmussen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Spekulasjonene har gått høyt i tyrkiske medier om Danmarks tidligere statsminister vil beklage at den danske avisen Jyllands-Posten trykket karikaturer av profeten Muhammed i 2005.

- Dere vet alle sammen, at en dansk statsminister ikke kan unnskylde på vegne av en avis, sier Fogh Rasmussen.

Dialog og forståelse

Anders Fogh Rasmussen er i Tyrkia for å tale på FN-konferansen ”Sivilisasjonenes allianse” om interkulturell dialog og forståelse.

Det er ikke kjent hva Fogh Rasmussen faktisk kommer til å si, men han uttaler til Ritzau at han har tenkt mye over hva han vil si, og at han er veldig oppmerksom på sitt ansvar som NATOs kommende generalsekretær.

Les: Danmark får NATO-toppjobb

Les: Nektar å godta Fogh Rasmussen

Les: Tyrkia avviser Fogh Rasmussen

Tyrkias krav

Flere tyrkiske aviser hevder at Tyrkia har fått gjennomslag for 11 krav i bytte mot å akseptere Fogh Rasmussen som ny generalsekretær i NATO.

Sadi Tekelioglu, sjefredaktør ved den dansk-tyrkiske avisen Haber, sier til Ritzau at de har fått vite innholdet i fem av kravene.

Se Jyllands-Postens gjengivelse av kravene

Blant kravene som hittil er kjent, heter det blant annet at Tyrkia får opprettet en ny visegeneralsekretærpost med særlig ansvar for muslimske land, samt en plass i NATOs generalstab.

Kontroversiell kandidat

Den tidligere danske statsministeren har vært en svært kontroversiell kandidat til å overta generalsekretærstillingen i NATO etter håndteringen av Muhammed-krisen i 2006.

En rekke ambassadører fra flere muslimske land reagerte da Jyllands-Posten i 2005 trykket flere karikaturer av profeten Muhammed, og forargelsen vokste da Danmarks tidligere statsminister nektet å møte ambassadørene til dialog.

Obamas rolle

De siste dagenes drama rundt utnevnelsen av Anders Fogh Rasmussen oppfattes i Tyrkia som en stor seier, og det blir lagt vekt på at USAs president Barack Obama har stilt seg til rådighet for at de tyrkiske kravene blir oppfylt, skriver Jyllands-Posten.

Kulturstrøm