Vil ikke beklage karikaturer

Anders Fogh Rasmussen vil ikke beklage at Jyllands-Posten trykket karikaturer av profeten Muhammed.

Natos nye generalsekretær Anders Fogh Rasmussen
Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS


- Hør her. Vi unnskylder ikke at vi har ytringsfrihet i Danmark, sier Fogh Rasmussen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Spekulasjonene har gått høyt i tyrkiske medier om Danmarks tidligere statsminister vil beklage at den danske avisen Jyllands-Posten trykket karikaturer av profeten Muhammed i 2005.

- Dere vet alle sammen, at en dansk statsminister ikke kan unnskylde på vegne av en avis, sier Fogh Rasmussen.

Dialog og forståelse

Anders Fogh Rasmussen er i Tyrkia for å tale på FN-konferansen ”Sivilisasjonenes allianse” om interkulturell dialog og forståelse.

Det er ikke kjent hva Fogh Rasmussen faktisk kommer til å si, men han uttaler til Ritzau at han har tenkt mye over hva han vil si, og at han er veldig oppmerksom på sitt ansvar som NATOs kommende generalsekretær.

Les: Danmark får NATO-toppjobb

Les: Nektar å godta Fogh Rasmussen

Les: Tyrkia avviser Fogh Rasmussen

Tyrkias krav

Flere tyrkiske aviser hevder at Tyrkia har fått gjennomslag for 11 krav i bytte mot å akseptere Fogh Rasmussen som ny generalsekretær i NATO.

Sadi Tekelioglu, sjefredaktør ved den dansk-tyrkiske avisen Haber, sier til Ritzau at de har fått vite innholdet i fem av kravene.

Se Jyllands-Postens gjengivelse av kravene

Blant kravene som hittil er kjent, heter det blant annet at Tyrkia får opprettet en ny visegeneralsekretærpost med særlig ansvar for muslimske land, samt en plass i NATOs generalstab.

Kontroversiell kandidat

Den tidligere danske statsministeren har vært en svært kontroversiell kandidat til å overta generalsekretærstillingen i NATO etter håndteringen av Muhammed-krisen i 2006.

En rekke ambassadører fra flere muslimske land reagerte da Jyllands-Posten i 2005 trykket flere karikaturer av profeten Muhammed, og forargelsen vokste da Danmarks tidligere statsminister nektet å møte ambassadørene til dialog.

Obamas rolle

De siste dagenes drama rundt utnevnelsen av Anders Fogh Rasmussen oppfattes i Tyrkia som en stor seier, og det blir lagt vekt på at USAs president Barack Obama har stilt seg til rådighet for at de tyrkiske kravene blir oppfylt, skriver Jyllands-Posten.

Kulturstrøm

 • Kanye West setter opp Opera

  Kanye West trår til med sin første opera. Operaen «Nebuchadnezzar» har premiere på Hollywood Bowl 24. november. Regi er ved den italienske performancekunstneren Vanessa Beecroft. Oppsetningen byr ifølge NME på musikk av Kanye Wests store gospelkor Sunday Service, meldte West på Twitter søndag (NTB).

  Laster Twitter-innhold
 • Fridtun får Språkprisen 2019

  Forfattar, filolog, føredragshaldar og tidlegare skihoppar Kristin Fridtun får Språkprisen 2019 frå Språkrådet. Hen får prisen, som er på 100.000 kroner, for bøkene Kjønn og ukjønn (2015), Homoflokar (2018) og Språket er ei bukse (2019).

  Kristin Fridtun
  Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK