Født med ski på beina?

Lyst til å få noe ut av sommerværet, men lei av å ligge på stranda? Glad i fart og spenning og syns sommeren kan bli litt langtekkelig? Prøv vannski!

Vannski
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Nett-TV: Kjempehopp og morsomme fall på vannski

Robert Halvorsen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

I Norge finnes det fire store, aktive vannskiklubber samt en del mindre klubber, til sammen rundt 25 i tallet. Her driver nybegynnere og mer trente på alle aldre.

Vi tok turen til Enebakk Vannskiklubb, som er den eldste i sitt slag i Norge. Der møtte vi Arnhild Killerud som er leder for klubben.

- Jeg synes det er rart at ikke flere driver med vannski. Det er en veldig fartsfylt sport som passer veldig bra for ungdom, sier hun.

Men ikke bare ungdom kjører vannski. I fjor var den eldste deltakeren i NM hele 62 år gammel!

Enkelt? 

Å kjøre vannski ser imponerende lett ut, men etter å ha prøvd selv innser vi at det krever mer enn man kanskje skulle tro ved første øyekast.

Klarer du å reise deg opp og stå er du imidlertid på god veg. Dette er første og kanskje vanskeligste (?) kneik å komme over.

Liza Wold
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

- Som nybegynner er det fint å komme til en klubb, forteller Robert Halvorsen; ti ganger norgesmester i hopp.

- En klubb har utstyr, erfaring og vil gi deg god instruksjon.

Og litt instruksjon kommer veldig godt med, det erfarte vi raskt.

Slik gjør du

De fleste starter på to ski. Det er lettere og mer stabilt enn med én, som man først går over til etter å ha fått litt dreisen på kjøringa.

Når man så har lært seg å stå kan man begynne å øve seg på å svinge, krysse bølger og løfte benet for å lære seg å holde balansen.

Deretter er det altså vanlig å gå over til én ski.

Vil man ta det enda lengre er hopp en mulighet. Og der har man litt å strekke seg etter. Verdensrekorden i hopp på vannski er nemlig nesten 74 meter, det er lengre enn en kvinne noensinne har kastet et spyd!

Uansett, hopping er ikke for nybegynnere. Vi holdt oss dermed langt unna hoppet da vi skulle prøve oss…

Konkurransekjøring

Klassisk vannski består av tre forskjellige disipliner: Hopp, slalåm og trick. I tillegg kan du stille til konkurranse i overall - der poengene fra alle tre øvelsene legges sammen.

En slalåmbane består av 6 bøyer samt en inngangsport og en utgangsport som kjøreren må gjennom.

Robert Halvorsen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK
Vannskihopping
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Trick foregår på én eller to små og korte ski, som gjør det lettere å gjøre øvelser og trikse, men også vanskeligere å stå.

Konkurransene er oppdelt i klasser: under 14 år, under 17, under 21, senior og åpen klasse som du kan delta i om du oppfyller visse krav.

I tillegg til dette er også wakeboard og barfot vanlige grener, men disse konkurreres det ikke i.

Markus Halvorsen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Mester på syv år

Vi møtte syvårige Markus Halvorsen, som allerede i sin unge alder er av veteran å regne, han har nemlig kjørt siden han var tre. Noe han også var rask til å påpeke da vi berømmet kjøringen hans.

Nå er tiden kommet til å begynne med hopp.

- Det grugleder jeg meg til, forteller Markus.

I tillegg har unggutten planer om å begynne med konkurransekjøring snart. Kanskje får han være med og konkurrere når Enebakk arrangerer NM i vannski den første helgen i august?

- Det blir morsomt, håper jeg da! Sier Markus.

Prøv selv!

Ikke bare er vannski god trening (vi kan selv underskrive på at det kjennes på kroppen i flere dager etterpå!) i tillegg er det utrolig gøy! Ikke er det så altfor dyrt heller.

Dette må rett og slett prøves, så saml sammen familien eller en vennegjeng og ta turen til nærmeste vannskisenter! Så er det bare å sette i gang med tippekonkurransen: hvem faller flest ganger?

Vil du vite mer? På nettsidene til Norges Vannskiforbund  kan du få mer informasjon, samt finne frem til en klubb i nærheten av der du bor!

Kulturstrøm

 • Fotograferer Setesdal

  Geir Daasvatn har tatt tusenvis av vakre bilder. Fotografiene legger han ut på nett av en spesiell grunn.

 • Planlegger alternative Festspill

  Styret for Festspillene i Bergen har vedtatt at årets festspill ikke skal arrangeres på ordinær måte, men det jobbes med alternativer. Konserter og forestillinger kan bli utsatt eller få en annen form. Programmet for de alternative Festspillene lanseres senere i april.

  Venter - Knausgård/Bieito - Festspillene i Bergen
  Foto: thor brodreskift / Festspillene i Bergen
 • Bergenfest flyttar artistar

  Festivalen som skulle gått av stabelen i Bergen 10.-13. juni, blir avlyst som følge av at forbodet mot arrangement med større folkemengder blir forlenga til 15. juni. – Vi har den siste tida jobba med å flytte så mange artistar som mogleg frå årets program til 2021. Dei aller fleste har bekrefta at dei er med neste år, skriv Bergenfest i ei pressemelding.

  Publikum på Bergenfest
  Foto: Espen Hobbesland / NRK