Hopp til innhold

De spiste sine kamerater

I 1972 styrtet et uruguayansk fly i Andesfjellene. 16 personer overlevde. Etter 71 dager ble de funnet. De var utmagret, og hadde livnært seg ved å spise sine døde kamerater. Skjærtorsdag på NRK1, 35 år etter, forteller noen av dem hvordan de kjempet for å berge livet. Det er en intens og gripende historie.

Roberto Canessa (19) og Fernando Parrado (20)

En iscenesettelse fra ”De overlevende fra Andes” som NRK1 sender skjærtorsdag. Vi ser Roberto Canessa (19) og Fernando Parrado (20) som dro fra flyvraket for å hente hjelp. 10 dager brukte de før du kom til snøgrensen og møtte en chilensk gjeter. Dette skulle redde livet deres og de 14 andre overlevende.

Foto: ARTE

Det er den uruguayanske regissøren Gonzalo Arijon som står bak filmen. Han er barndomsvenn med flere av dem som var om bord i flyet. Han er også deres fortrolige. For å kunne lage denne filmen har Arijon brukt lang tid på å bygge opp tillitsforholdet til de medvirkende, og han har evnet å lage en dokumentar som kommer nært inn på de overlevende.

For hva foregikk egentlig inni hodet på disse menneskene som fikk seg til å spise menneskekjøtt?

Gjennom intervjuer, rekonstruksjoner og besøk på stedet hvor flyet krasjet, får vi klart for oss hvilke fysiske, psykiske og åndelige utfordringer de stod overfor.

Fotograf og venn

Filmfotografen Cesar Charlone har festet filmen til lerretet. Han er også barndomsvenn av de overlevende, og skulle egentlig vært med i flyet.

Hans filmatiske grep gir oss en ubehagelig anelse om hvor innesperret disse menneskene må hå følt seg i isødet i Andesfjellene.

Ubarmhjertig skjebne

Det var en lystig gjeng som gikk om bord i flyet på Carrasco flyplass i Uruguay en varm oktoberdag i 1972. De fleste var med i et rugby-lag fra Montevideo som skulle spille vennskapskamp i Santiago i Chile. Noen hadde med seg familie og venner.

Fredag 13. oktober styrter flyet i Andesfjella, og landet på 4000 meter over havet. 12 omkom i krasjet, 5 dagen etterpå.

Mange av de som overlevde, var hardt skadet. Det fantes ingen medisinske hjelpemidler, og to medisinerstudenter måtte improvisere for å lege de skadde.

Andes-fjellene

Det er vakkert, men ugjestmildt i Andes-fjellene. (Foto: ARTE)

Foto: ARTE

De hadde verken klær eller sko til å beskytte seg mot kulden. Om natten sov de i flyskroget, tett inntil hverandre for å holde varmen, og om dagen gikk de som var i stand til det, ekskursjoner for å finne en vei ut av marerittet.

Nytteløs leting

Uruguayanske, argentinske og chilenske myndigheter hadde satt i gang en leteaksjon, men det hvite flyet som gikk i ett med snøen, ble ikke oppdaget. De overlevende hadde funnet en radio om bord og hørte at letingen var gitt opp.

Da et snøras en dag dekket flyet, og enda åtte omkom, var fortvilelsen uendelig.

Blytung avgjørelse

Litt sjokolade og snacks og noen flasker vin var det de hadde av næring. De delte broderlig, men forrådet tok snart slutt. Det fantes ingen vegetasjon, og ingen dyr som de kunne spise. De svalgte tannpasta, de smeltet snø, og de tygget på læret på koffertene.

Avgjørelsen om å spise menneskekjøtt ble tatt under nøye overveielse. Det var en tung bestemmelse, særlig fordi det blant de døde var venner og familie.

De overlevende fra Andes

Roberto og Fernando hadde en ekstremt strabasiøs ferd over fjellet. De hadde ikke utstyr, ingen erfaring og lite å spise med seg.

Foto: ARTE

-Vi ble tvunget til å foreta oss ting som andre mennesker ikke kan forestille seg, sier en av de overlevende i dokumentaren. En annen forteller at det hadde utviklet seg et primitivt samfunn hvor nye lover og regler ble laget.

Ideen om å spise menneskekjøtt satte i gang et skred av følelser. De var katolikker, og noen av dem trakk paralleller til den den hellige nattverd. Andre hadde sterke reservasjoner, men innså til slutt at det var den eneste måten å overleve på.

I filmen beskriver de hvordan de skar biter av kroppene, hvordan de brakk seg og hvordan kvalmen steg opp i dem.

Redningen

Roberto Canessa, Fernando Parrado og Antonio ”Tintin” Vizintin la til slutt ut på en ekstremt strabasiøs ferd over fjellene. Det var deres siste forsøk på å nå det chilenske lavlandet og finne hjelp. Underveis gjorde Tintin vendereis– det var ikke nok å spise for alle tre. Roberto og Nando fortsatte. De var19 og 20 år, hadde ingen erfaring, intet utstyr og lite å spise.

Sergio Catalan og Roberto Canessa

Ved å kontakte redningsmannskaper reddet den chilenske gjeteren Sergio Catalan (tv) livet til de overlevende. Her har en av dem, Roberto Canessa (th) tatt turen til Chile for å delta i en minnegudstjeneste i 2002

Foto: AFP PHOTO/Julio CASTRO

Til slutt nådde de snøgrensen. På andre siden av elven, ved foten av Andesfjellene, befant den chilenske gjeteren, Sergio Catalan, seg. Han skaffet hjelp, og 22. desember ankom et helikopter og tok med seg halvparten av de overlevende. Resten ble reddet lille julaften.

Pressen hadde fått med seg hva som skjedde, og Roberto og Nando ble straks verdenskjente. Svaret på spørsmålet om hvordan de hadde overlevd, sjokkerte en hel verden.

Prisvinner

Dokumentaren deltok i Sundance-festivalen 2008. I 2007 vant den Grand Prix du Jury under den internasjonale dokumentarfilmfestivalen (IDFA) i Amsterdam i 2007.

Det er tidligere laget flere filmer og skrevet bøker om hendelsen. Mest kjent er spillefilmen ”Alive” fra 1993 basert på Piers Paul Reads bok med samme tittel.

  Hjemmeside for 30-årsjubileet for hendelsen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober