Hopp til innhold

Flyktninger i Middelhavet ble Årets bilde

Espen Rasmussen tok årets beste norske pressefoto i fjor. Men også bildet som endte på 2. plass i nyhetskategorien av en død terrorist på fortauet etter Charlie Hebdoe-terroren, vil gjøre et sterkt inntrykk på mange.

Årets bilde 2015
Foto: Espen Rasmussen

Se alle prisvinnerne i kåringen av Årets bilde i billedgalleriet over. Vi advarer mot sterke bilder.

VGs Espen Rasmussen er mannen bak det som er kåret til Årets bilde. Hans bilde av to båtflyktninger som forsøker å få tilbake varmen med å pakke seg inn i varmefolier på den greske ferieøya Lesvos imponerte juryen.

– Årets bilde har noe ikonisk over seg. Det er en stillferdig fortelling med voldsom kraft, og favner den viktigste og største begivenheten i Europa på lang tid, heter det i juryens begrunnelse.

De mener at bildet har både kvalitetene til et dramatisk nyhetsbilde og et estetisk maleri.

– Det er vakkert og vondt. Vi møter ingen ansikter, men to abstrakte skikkelser som kikker utover havet. De blir symboler i et bilde som først og fremst formidler en tilstand.

Vakkert og vondt

Rasmussen sier til NRK at han er enig i at bildet er litt vakkert også i en historie som er ganske vond.

– Jeg er opptatt av å finne noe som ikke bare er død og elendighet, men også finne de fine øyeblikkene i sånne historier. Uansett hvor man reiser i verden har mennesker en utrolig evne til å overleve og komme seg videre. Jeg håper at bildet er like mye et symbol på det som på selve flyktningkrisen, sier han.

– Er det vanskelig å ta bilde av folk som befinner seg i sitt livs vondeste situasjon?

– Nei, jeg føler det er viktig å gjøre. Hva hadde nordmenn visst om dette om det ikke hadde vært media til stede? Det er min oppgave å være til stede og beskrive hva som skjer og prøve å fortelle om følelsene til disse menneskene, sier Rasmussen.

VG-fotografen tok hjem ikke mindre enn fire priser, i tillegg til å bli utropt til Årets fotojournalist. Espen Rasmussen er en tungt dekorert fotograf, og også under fjorårets prisutdeling ble han kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

Flyktningkrisen preget

Vinnerbildet hans pekte seg ut blant et utvalg av 3.500 innsendte bidrag. Flere av de premierte bidragene tok for seg strømmen av flyktninger til Europa.

Helge Mikalsens bilde av den drepte terroristen Amedy Coulibaly i etterkant av Charlie Hebdoe-terroren i Paris vil også være sterk kost for mange.

Frilanser Anders Sømme Hammer tok hjem en andreplass i videokategorien for beste dokumentar/serie. Det gjorde han for reportasjen «Fra Veitvet til IS-fronten», som ble laget for NRK og sendt på «Brennpunkt».

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva er det som får unge menn til å dra fra fredfulle Norge til krigsområdene? Brennpunkt fulgte den unge norsk-kurderen i en måned ved fronten utenfor Kirkuk i Irak der han havnet i voldsomme kamper for et fedreland som han er villig til å ofre sitt liv for.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober