Hopp til innhold

Flyktninger i Middelhavet ble Årets bilde

Espen Rasmussen tok årets beste norske pressefoto i fjor. Men også bildet som endte på 2. plass i nyhetskategorien av en død terrorist på fortauet etter Charlie Hebdoe-terroren, vil gjøre et sterkt inntrykk på mange.

Årets bilde 2015
Foto: Espen Rasmussen

Se alle prisvinnerne i kåringen av Årets bilde i billedgalleriet over. Vi advarer mot sterke bilder.

VGs Espen Rasmussen er mannen bak det som er kåret til Årets bilde. Hans bilde av to båtflyktninger som forsøker å få tilbake varmen med å pakke seg inn i varmefolier på den greske ferieøya Lesvos imponerte juryen.

– Årets bilde har noe ikonisk over seg. Det er en stillferdig fortelling med voldsom kraft, og favner den viktigste og største begivenheten i Europa på lang tid, heter det i juryens begrunnelse.

De mener at bildet har både kvalitetene til et dramatisk nyhetsbilde og et estetisk maleri.

– Det er vakkert og vondt. Vi møter ingen ansikter, men to abstrakte skikkelser som kikker utover havet. De blir symboler i et bilde som først og fremst formidler en tilstand.

Vakkert og vondt

Rasmussen sier til NRK at han er enig i at bildet er litt vakkert også i en historie som er ganske vond.

– Jeg er opptatt av å finne noe som ikke bare er død og elendighet, men også finne de fine øyeblikkene i sånne historier. Uansett hvor man reiser i verden har mennesker en utrolig evne til å overleve og komme seg videre. Jeg håper at bildet er like mye et symbol på det som på selve flyktningkrisen, sier han.

– Er det vanskelig å ta bilde av folk som befinner seg i sitt livs vondeste situasjon?

– Nei, jeg føler det er viktig å gjøre. Hva hadde nordmenn visst om dette om det ikke hadde vært media til stede? Det er min oppgave å være til stede og beskrive hva som skjer og prøve å fortelle om følelsene til disse menneskene, sier Rasmussen.

VG-fotografen tok hjem ikke mindre enn fire priser, i tillegg til å bli utropt til Årets fotojournalist. Espen Rasmussen er en tungt dekorert fotograf, og også under fjorårets prisutdeling ble han kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

Flyktningkrisen preget

Vinnerbildet hans pekte seg ut blant et utvalg av 3.500 innsendte bidrag. Flere av de premierte bidragene tok for seg strømmen av flyktninger til Europa.

Helge Mikalsens bilde av den drepte terroristen Amedy Coulibaly i etterkant av Charlie Hebdoe-terroren i Paris vil også være sterk kost for mange.

Frilanser Anders Sømme Hammer tok hjem en andreplass i videokategorien for beste dokumentar/serie. Det gjorde han for reportasjen «Fra Veitvet til IS-fronten», som ble laget for NRK og sendt på «Brennpunkt».

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva er det som får unge menn til å dra fra fredfulle Norge til krigsområdene? Brennpunkt fulgte den unge norsk-kurderen i en måned ved fronten utenfor Kirkuk i Irak der han havnet i voldsomme kamper for et fedreland som han er villig til å ofre sitt liv for.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.