Flyktninger overtok dansk avis

Dagens utgave av den danske avisen Information er utelukkende skrevet av flyktninger. Hadde det vært opp til dagens leder skulle årets Nobel fredspris vært gitt til en tom stol.

flyktninger som har bidratt til Informationen utenfor et bygg

JOURNALISTER FOR ÉN DAG: Her er ti av flyktningene som har laget spesialutgaven av Information. Avisen har også ønsket å stille spørsmål til en dansk minister, uten å få svar.

Foto: Sigrid Nygaard/Information

Avisen som kommer ut i dag er helt unik både i innhold og lengde. Samtlige historier i avisen har med flyktningsituasjonen å gjøre.

Journalistene som har skrevet dagens avis er flyktninger fra hele verden. De fleste er akkurat kommet til Danmark, mens noen har bodd der noen år.

I alt 48 sider med historier om blant annet Den islamske staten (IS), asylsentre og språkbarrierer har flyktningene skrevet i samarbeid med Informations journalister. På en vanlig fredag er Information på 20 sider.

Den danske avisen Information

SPESIALAVIS: Hele den danske avisen Information handler i dag om flyktningesituasjonen.

Foto: Faksimile

Fredspris til tom stol

Mest oppsikt vekket lederen som også er skrevet av en flyktning, Zach Khadudu fra Kenya. Han oppfordret Nobelkomiteen til ikke å dele ut noen fredspris i år.

– Selv om det selvfølgelig er viktig å anerkjenne at det finnes mange helter som arbeider hardt for å skape fred – og som kunne fortjene en fredspris – bør Nobels fredspris i disse ekstraordinære tider ikke utdeles, heter det i lederen.

Nobel fredspris ble i 2010 tildelt en meget symbolsk tom stol. På en vegg hang et bilde av den riktige mottakeren av prisen, den kinesiske systemkritikeren Liu Xiabo.

Han var ikke tilstede fordi han ble holdt fanget i ett kinesisk fengsel.

Viktig bilde

Bilde av den tomme stolen sendt ett sterkt budskap om at ingen skulle kunne stoppe forsøkene på å skape fred.

Dagens leder i Information mener det er viktig å ta i bruk dette symbolske bildet igjen.

Zach Khadudu, flyktningen som har skrevet avislederen, ønsket en tom stol med skiltet "Ingen Nobel Pris 2015" for å skape oppmerksomhet rundt de enorme menneskelige katastrofene som nå skjer.

Taus minister

Oppsikt vekker det også at redaksjonen i ti dager har forsøkt å få den danske utlendingsministeren Inger Støjberg i tale, uten at det har nyttet. Det løste redaksjonen med å legge spørsmålene ut på Youtube:

Kulturstrøm

 • Totos «Africa» med harpe og elgitar

  I P3morgens julefrokost står julemusikk med ny vri på menyen. Programleder og gitarist Markus Neby og KORKs harpist Sissel Walstad står for ett av høydepunktene. På elgitar og harpe spiller de sin egen versjon av rockebandet Totos låt «Africa» fra 1982.

 • Protestsanger fra David Byrne

  Frontfigur i bandet Talking Heads David Byrne har satt sammen ei spilleliste med protestsanger fra 60-tallet til i dag, skriver nettmagasinet Open Culture. Byrne mener at protestsangen ikke hører fortida til. Han skriver på sin hjemmeside at protestsangen lever fortsatt, bare i nye former. Med denne spillelista vil han vise at det finnes protestsanger i alle musikksjangre. Hør spillelista her.

  David Byrne på Austin City Limits 2008
  Foto: Ron Baker
 • Mer film til folket

  46 nye norske filmer blir tilgjengelige i Filmbib, Norsk filminstitutts digitale filmbibliotek, melder NTB. I alt 400 kort- og dokumentarfilmer finnes nå gratis tilgjengelig i strømmetjenesten for alle med nasjonalt lånekort på biblioteket.

  Filmbib
  Foto: Karen Brodshaug Sveen