Hopp til innhold

Flyktninger overtok dansk avis

Dagens utgave av den danske avisen Information er utelukkende skrevet av flyktninger. Hadde det vært opp til dagens leder skulle årets Nobel fredspris vært gitt til en tom stol.

flyktninger som har bidratt til Informationen utenfor et bygg

JOURNALISTER FOR ÉN DAG: Her er ti av flyktningene som har laget spesialutgaven av Information. Avisen har også ønsket å stille spørsmål til en dansk minister, uten å få svar.

Foto: Sigrid Nygaard/Information

Avisen som kommer ut i dag er helt unik både i innhold og lengde. Samtlige historier i avisen har med flyktningsituasjonen å gjøre.

Journalistene som har skrevet dagens avis er flyktninger fra hele verden. De fleste er akkurat kommet til Danmark, mens noen har bodd der noen år.

I alt 48 sider med historier om blant annet Den islamske staten (IS), asylsentre og språkbarrierer har flyktningene skrevet i samarbeid med Informations journalister. På en vanlig fredag er Information på 20 sider.

Den danske avisen Information

SPESIALAVIS: Hele den danske avisen Information handler i dag om flyktningesituasjonen.

Foto: Faksimile

Fredspris til tom stol

Mest oppsikt vekket lederen som også er skrevet av en flyktning, Zach Khadudu fra Kenya. Han oppfordret Nobelkomiteen til ikke å dele ut noen fredspris i år.

– Selv om det selvfølgelig er viktig å anerkjenne at det finnes mange helter som arbeider hardt for å skape fred – og som kunne fortjene en fredspris – bør Nobels fredspris i disse ekstraordinære tider ikke utdeles, heter det i lederen.

Nobel fredspris ble i 2010 tildelt en meget symbolsk tom stol. På en vegg hang et bilde av den riktige mottakeren av prisen, den kinesiske systemkritikeren Liu Xiabo.

Han var ikke tilstede fordi han ble holdt fanget i ett kinesisk fengsel.

Viktig bilde

Bilde av den tomme stolen sendt ett sterkt budskap om at ingen skulle kunne stoppe forsøkene på å skape fred.

Dagens leder i Information mener det er viktig å ta i bruk dette symbolske bildet igjen.

Zach Khadudu, flyktningen som har skrevet avislederen, ønsket en tom stol med skiltet "Ingen Nobel Pris 2015" for å skape oppmerksomhet rundt de enorme menneskelige katastrofene som nå skjer.

Taus minister

Oppsikt vekker det også at redaksjonen i ti dager har forsøkt å få den danske utlendingsministeren Inger Støjberg i tale, uten at det har nyttet. Det løste redaksjonen med å legge spørsmålene ut på Youtube:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober