Hopp til innhold

Fløteis, sorbet og parfait

Kokke-Lise lager hjemmelaget fløteis, sorbet og parfait.  Dette må du ikke gå glipp av!

Parfait
Foto: NRK

Fløteis:

5 dl fløte
5 dl melk
150 g sukker
10 eggeplommer
1 vaniljestang

Fremgangsmåte:
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp fløte, melk, vanilje og halvparten av sukkeret. Visp eggeplommenen med resten av sukkeret til sukkeret er oppløst. Hell den varme fløtemelken over eggeplommene mens du visper. Hell alt tilbake i kasserollen og varm forsiktig under stadig omrøring til blandingen tykkner. Sil og avkjøl blandingen. Kjør isen i en ismaskin eller i fryseren. Rør da ofte i isen under innfrysning slik at du unngår store iskrystaller.

Tips:
Med denne enkle vaniljeis-grunnoppskriften kan du lage de fleste istyper. Tilsett ønsket smak før du fryser isen. Sjokolade smeltes i mens blandingen er varm. Ønsker du sjokoladebiter tilsetter du hakket sjokolade når blandingen er kald. Bærpureer, likører, kaffe, krokan, knuste sukkertøy og kjeks er et lite utvalg. Hvorfor ikke prøve lakris eller hakkede fløtekarameller? Tilsetter du f.eks. hvit sjokolade eller noe annet som inneholder endel fett kan du gå ned på fløtemengden og erstatte den med melk. Du kan også lage iskrem med bare melk.

Sorbet

Sukkerlake:
1 l vann
1 l sukker

Fremgangsmåte:

Vann og sukker kokes opp til sukkerlake.
Sorbet lages som regel av sukkerlake og smaktilsettning som fruktsaft, bærpure, likør eller vin. Lager du bær/frukt-sorbet av friske eller frossne bær/frukt beregner du ca. 2 dl sukkerlake pr. l. bær/frukt. Kjør det sammen i en hurtigmikser og juster smaken med sukkerlake og sitron eller limesaft. Fryses i ismaskin eller under stadig omrøring i fryseren.

Tips:
Tilsett et par skjeer glykose i sorbetblandingen får du fryser den .
Glykosen gir sorbeten en litt smidigere konsistens.
Glykose fås kjøpt på apoteket

 

Vanilje parfait:

130 g sukker
2 dl vann
5 dl fløte
8 eggeplommer
1 vaniljestang

Parfait er en type fløteis som lages av stivpisket fløte, sukkerlake og eggeplommer. Konsistensen blir lekker helt uten stadig omrøring.
Grunnoppskrift parfait:

Fremgangsmåte:
Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene i en kasserolle sammen med sukker og vann. La sukkerlaken fosskoke i 5 minutter. Pisk eggeplommene til de blir lyse. Hell den varme sukkerlaken over eggeplommene og fortsett å piske til eggedosisen får romtemperatur. Stivpisk fløten og vend den inn i eggedosisen.
Bland inn smak etter ønske og fyll parfaiten i porsjonsformer eller en brødform kledd med bakepapir eller plastfolie.
Frys.

Tips:
Her kan også smakenen varieres etter ønske.
Bruker du bærpure ( ca. 300 g) eller smeltet sjokolade( 200-400 g) blander du det i eggedosisen før du vender inn kremen.

Kokke-Lise:-)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober