– Jeg tror det må radikale endringer til

I dag avholdt Mentor Medier en ekstraordinær generalforsamling etter konflikten i Vårt Land. Med liten margin falt mistillitsforslaget mot Tomas Brunegård.

Møte i generalforsamlingen i Mentor Medier

I overkant av 140 aksjonærer, talere og andre deltok på det ekstraordinære møtet i generalforsamlingen i Mentor Medier. Til venstre styreleder Tomas Brunegård.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Bak to tunge dører møttes aksjeeierne i Mentor Medier for å snakke om konflikten som har rystet Vårt Land den siste tiden.

Etter lange køer ble lokalet i Håndverkeren konferansesenter i Oslo fylt til randen med over 140 personer til stede. Noen aksjonærer fikk ikke komme inn – med begrunnelse om at de kom for sent og at det var fullt.

Krevde ekstraordinær generalforsamling

Etter at ansvarlig redaktør Åshild Mathisen ble sagt opp sist måned, har det stormet rundt mediekonsernet som avisen er en del av.

Les også: Vårt Land-redaktøren blir oppsagt: – Jeg er helt knust

En eiergruppe krevde en ekstraordinær generalforsamling for å vite mer om prosessen som førte til at Mathisen fikk sparken. De tok også stilling til hvorvidt styreleder Thomas Brunegård har tillit.

Bakgrunnen for at flere har uttrykt mistillit, er et varsel mot konsernsjef Per Magne Tveiten som Brunegård mottok 27. oktober i fjor. Brunegård videresendte brevet fra varsleren til nettopp Tveiten.

– Dette har vært en enorm påkjenning, og jeg tror ikke noen av oss i vår villeste fantasi kunne sett for oss at konsekvensene av varslingen skulle bli så ekstreme som de har blitt, sier advokat for varsleren, Birthe Eriksen.

Birte Eriksen

Advokat Birthe Eriksen deltok på møtet i Håndverkeren konferansesenter.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Hun sier det svært alvorlig å identifisere en varsler.

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor alvorlig det er å bryte den konfidensialiteten til det å behandle et varsel.

Et tydelig resultat

– Jeg tror det må radikale endringer til på styre-siden i Vårt Land ved den ordinære generalforsamlingen. Fordi vi kan ikke fortsette på denne måten lenger, sier administrerende direktør for Diakonhjemmet, Idar Magne Holme.

Les også: Leserflukt etter redaktørstrid i Vårt Land

Etter redegjørelser fra Tveiten, Brunegård og advokat Svein Haaland, tok flere aksjonærer og andre talere til orde for sterk kritikk mot konsernsjefen og styrelederen.

Deretter stemte generalforsamlingen over hvorvidt det var mistillit til styrelederen. Resultatet var at flertallet har tillit til Brunegård: 44,26 prosent stemte for, 52,6 prosent imot og 3,11 prosent stemte blankt.

Idar Magne Holme

Administrerende direktør i Diakonhjemmet, Idar Magne Holme på møtet i dag.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Generalforsamlingen hadde et tydelig resultat, men vi mener samtidig at de sakene vi har påpekt viser en situasjon i Mentor Medier som det er all grunn til å sette et kritisk søkelys på, sier Holme.

Men det er fortsatt usikkert om det sittende styret får fortsette. 3. mai er det tillyst ordinær generalforsamling i Mentor Medier. Allerede tirsdag skal valgkomiteen være ferdig med innstilling til nytt styre i mediekonsernet som eier blant annet Dagsavisen og Vårt Land.

– Vi må ha et styre som makter å drive dette profesjonelt videre – ta den situasjonen vi tydeligvis har i Mentor Medier på alvor, sier han.

Glad for at flertallet har tillit

Brunegård tar kritikk for at han identifiserte varsleren – men sier han er glad for at flertallet i generalforsamlingen har tillit til ham.

– Jeg synes det er leit at man skal ha en avstemming om mistillit til meg, men jeg er glad for at mistilliten ble stemt ned av majoriteten, sier han.

– Har du noen gang vurdert å gå av selv?

– Det er klart at man funderer. Det er ikke så lett å sitte og stemme med så mange synspunkter som kommer på den jobben vi gjør. Men samtidig har jeg akseptert å bli styreleder, og da må man ta det ansvaret hele veien ut.

Per Magne Tveiten sier at han opplever at han har tillit hos styret og at det er opp til styret å vurdere hans posisjon.

– Jeg synes det har vært en interessant generalforsamling med mange ulike innspill. Jeg har ikke lyst til å kommentere enkeltutsagn eller enkeltdetaljer fra generalforsamlingen nå, det ønsker jeg å la synke litt inn, sier han.

Åshild Mathisen var ikke til stede under møtet i dag og ville ikke kommentere saken til NRK.

Kulturstrøm

 • Telefoner etter dokumentar

  Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte fikk over dobbelt så mange henvendelser etter at NRK sendte den omstridte dokumentaren «Leaving Neverland» forrige søndag. Daglig leder Mary-Ann Oshaug mener i følge P4 at dokumentaren kan ha hatt mye å si for utsatte menn spesielt. Hjelpelinjens nummer er: 800 57 000

 • - Om 30 år er verdensveven død

  Sist uke feiret internett 30 år. I den anledning ba NRKs Ukeslutt Gisle Hannemyr fra Institutt på Informatikk spå 30 år frem i tid. Forskeren mener world wide web da vil være steindødt, sammen med sosiale media som Facebook og Instagram.

 • Nominert til Årets museum

  Norsk fjellmuseum i Lom er ett av tre museer som er nominert til Årets museum 2019 i Norge. Det to andre museene som er nominert er Oslo museum og Østfoldmuseene.

  Ustillingen Ut av isen
  Foto: Mimisbrunnr klimapark 2469