Hopp til innhold

Han tar tusen kroner om du avlyser i siste liten

Noen Oslo-restauranter gir deg et gebyr dersom du avlyser reservasjonen din i siste liten. Nå diskuterer flere restauranter å gjøre det samme.

Restaurant Kontrast

Mikael Svensson som driver restauranten Kontrast synes det er synd at han må takke nei til gjester som ønsker bord, når gjester som har reservert bord ikke møter opp.

Foto: Nicolay Woldsdal

Mikael Svensson driver restaurant Kontrast i Oslo og er blant dem som har innført et såkalt «no show»-gebyr, som et resultat av at flere gjester aldri dukker opp, eller avlyser bordreservasjoner i siste liten.

– Noen ganger har det vært ekstreme antall gjester. Det er lov å endre planer, men det er dårlig stil å ikke gi beskjed, sier Svensson.

Restauranten består av fjorten bord, og dersom flere står tomme kan det fort bli et økonomisk problem, ifølge Svensson.

– Vi kjøper daglig inn ferske råvarer ut fra antall bordreservasjoner, og forbereder maten lenge før gjestene kommer. Det blir kostbart i lengden hvis vi skal servere kongekrabbe, sjøkreps og and til personalet istedet, sier han.

Bortkastet tid

I fjor sommer valgte derfor restauranteieren å innføre en avgift på 1000 kroner per person, dersom bestillingen ikke kanselleres før klokken to samme dag. Større selskaper med forhåndsbestilt meny må gi beskjed 48 timer i forveien.

– Etter at vi begynte med bankkortbekreftelse og gebyr, ser vi at folk har blitt flinkere til å avbestille i tide. På den måten kan vi gi en sjanse til andre som vil spise her, sier han.

Tidkrevende planlegging

Restaurantene Cru og Maaemo har også lignende avgiftsordning, der sistnevnte har et gebyr på 1900 kroner.

Også restaurant Le Benjamin opplever det samme problemet, men har valgt å ikke innføre noen avgiftsordning ennå.

Eier Magdalena Rosenblad forteller at de bruker tid og ressurser i forkant for å forhindre tomme bord.

Le Benjamin

VIKTIG LEVEBRØD: Restaurantsjef Magdalena Rosenblad og hovmester Thomas Pedersen ønsker at folk skal ha forståelse for at restauranten er deres levebrød og en jobb de brenner for.

Foto: Nicolay Woldsdal

– Hver fredag og lørdag bruker vår hovmester over to timer på å ringe alle gjestene for å forsikre seg om at de kommer, sier hun.

Rosenblad forteller at flere restauranter i bransjen nå diskuterer om de skal innføre samme type avgift, fordi det er et generelt problem.

Hovmester Thomas Pedersen

TELEFONVAKT: Le Benjamins hovmester Thomas Pedersen bruker flere timer i uka på å forsikre seg om at gjestene kommer til avtalt tid.

Foto: Nicolay Woldsdal

– Vi ønsker ikke at gjestene skal oppleve det som noe negativt, vi ønsker kun å få beskjed, sier hun.

Manglende folkeskikk

Skikk- og bruksekspert, Toppen Bech, mener det er hjerteløst og udannet å ikke melde fra til restauranter dersom man bestemmer seg for ikke å dra likevel.

Toppen Bech

AVTALEBRUDD: Forfatter og journalist Toppen Bech mener det er respektløst å ikke stå ved en avtale, noe som strider mot god norsk oppførsel.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er et avtalebrudd som strider mot god norsk adferd. Jeg synes det er helt forkastelig, sier hun.

Bech tror det dreier seg om mangel på god norsk folkeskikk.

– Restauranter og kafeer er en stor del av vår hverdag, og det må være vanskelig for eierne å administrere restaurantene når slike uventede ting oppstår. Vi har blitt et noe råere samfunn, og da er ikke omtanke og hjertedannelse de første begrepene man tenker på. Men vi må oppfordre folk til å tenke seg om, og å stå ved en avtale, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober