Hopp til innhold

Flere norske medieselskaper slås sammen

Kabel-TV-selskapet Get slår seg sammen med TV3, Viasat, Viaplay og P4.

Gunnar Evensen

Adm.dir. Gunnar Evensen i Get lover et bredere tilbud til kundene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det skjer når det danske teleselskapet TDC fusjonerer med medieselskapet MTG Nordic, som er Modern Times Groups nordiske avdeling.

Avtalen ble kjent torsdag, og det nye selskapet blir Europas første mediekonsern som har kontroll på alt fra produksjon av programmer til TV- og radiokanaler og distribusjon.

Fusjonen samler TDCs mobil-, bredbånd- og TV-tjenester med MTG Nordics innholdsproduksjon, TV-kanaler og strømmetjenester.

– Vi tenker at det er en veldig viktig utvikling nå å prøve å skape et nytt selskap som får en sterkere kraft i Norden til å styrke både norsk og nordisk innhold, og ta en posisjon opp imot det som skjer rundt oss internasjonalt, sier administrerende direktør Gunnar Evensen i Get og TDC Norge til NRK.

TDC kjøpte Get i 2014. MTG eier blant annet TV3, P4 og Viasat, og tar med seg TV-tjenestene i Norden inn i det samlede selskapet. MTG har også produksjonsselskaper som Monster, som blant annet lager Nobel og Stjernekamp for NRK.

Omsetter for 40 milliarder

Viaplay

Viaplay og Viafree tilhører MTG, og blir en del av det nye selskapet sammen med mobil- og bredbåndstilbudet til TDC og Get.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Selskapene sier de vil supplere hverandre. Til sammen har de en årlig omsetning på over 40 milliarder kroner.

– Selskapet vil være det første av sitt slag i Europa, sier TDC Groups konsernsjef Pernille Erenbjerg, som blir konsernsjef i den nye samlede virksomheten.

De to selskapene vil til sammen ha 3 millioner TV-abonnenter i Norden. Regner man med abonnementer på mobiltelefoni, bredbånd og strømmetjenester, har over 10 millioner husstander et produkt fra minst ett av selskapene.

Morten Aass, administrerende direktør i MTG Norge, sier de er overbevist om at sammenslåingen er det riktige steget å ta.

– Vi har utviklet selskapet vårt innenfor våre primærområder, og nå var det viktig å ta et skritt videre, sier Aass.

På spørsmål om hvordan forbrukerne kommer til å merke sammenslåingen, sier Aass at det forhåpentligvis blir et tilbud der de får alt de behøver fra én leverandør.

Må godkjennes

Målet er å kutte kostnader og styrke seg i konkurransen mot internasjonale aktører som Netflix og HBO. Selskapene lover å satse på produksjon av innovative TV-konsepter, og at innholdet skal deles med så mange som mulig.

De ansatte blir orientert om oppkjøpet torsdag ettermiddag. TDC Group har over 8000 ansatte i Danmark og Norge, mens MTG Nordics har rundt 1800 ansatte i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

TDC betaler 3,3 millioner kroner og 300 millioner aksjer til MTG som en del av avtalen.

Avtalen må godkjennes av konkurranse- og finansmyndighetene i de nordiske landene, og en avklaring er ventet til høsten.

– Dette er en utvikling vi har sett i andre markeder, og jeg mener det ikke er overraskende at det også skjer her i Norden. Dette blir en sterk nordisk aktør, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.