Hopp til innhold

Flere nordmenn kan vinne Grammy

Stargate er multinominert, og flere nordmenn kan vinne klassiske og tekniske priser. Se de nominerte til Grammy her.

Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen (t.h.), Stargate

Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen i Stargate kan igjen vinne Grammy. Her fra utdelingen i 2009, da Stargate vant for sitt arbeid med R&B-artisten Ne-Yo.

Foto: VALERIE MACON / AFP

I natt norsk tid ble det kjent hvem som kan vinne verdens mest prestisjetunge musikkpris Grammy. Tolv av nominasjonene involverer nordmenn.

Den norske produsentduoen Stargate har vunnet Grammy to ganger før, og kan gjenta bragden når prisene deles ut i februar.

Katy Perry

Katy Perry har gode sjanser for å hjelpe Stargate til enda en Grammy.

Foto: Robyn Beck / Afp
Kjetil Almenning

Kordirigent Kjetil Almenning er Grammy-nominert.

Foto: Blunderbuss
Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes er nominert for niende gang, men har aldri vunnet.

Foto: Felix Broede
Marianne Beate Kielland

Mezzosopran Marianne Beate Kielland er også nominert.

Kanye West - Aktiv blogger

Kanye West er nominert til sju Grammy-statuetter, men i kun én av de tre gjeveste kategoriene.

Foto: Matt Sayles / AP
Adele

Den britiske popsangeren Adele.

Stargate er nominert tre ganger for sitt arbeid med Katy Perry. Hun er nominert i kategoriene Beste popvokal og Årets album for sin plate «Teenage Dream», hvor den norske duoen har skrevet og produsert låtene «Firework» og «Peacock».

Singelen «Firework», som nådde til topps på Billboards singelliste, er også nominert i klassen «Record of the year».

Stargate kan også få Grammy i kategorien Beste raplåt. Rapperen Wiz Khalifa er nominert for hiten «Black And Yellow», som er produsert av den norske duoen.

Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen har også produsert Rihanna og Drakes «What's My Name», som er nominert i klassen Beste rap-vokal-duett.

I tillegg kan Rihanna vinne i klassene Årets album og Beste popvokal for plata «Loud», hvor Stargate har stått for produksjonen av tre av låtene.

Flere nordmenn nominert

Flere nordmenn er nominert i de klassiske og tekniske kategoriene.

 • Pianist Leif Ove Andsnes er nominert for niende gang i kategorien Klassisk instrumental solo for sitt album «Rachmaninov: Piano Concertos Nos. 3 & 4».
 • Lydtekniker Arne Akselberg er nominert i klassen Beste klassiske lydproduksjon for arbeidet med «Rachmaninov: Piano Concertos Nos. 3 & 4».
 • Koret Ensemble 96, dirigent Kjetil Almenning og Nidaros Strykekvartett er nominert i kategorien Beste framføring av et kor for albumet «Kind».
 • Lydtekniker Morten Lindberg er nominert i klassen Beste surround-album for sitt arbeid med «Kind».
 • Mezzosopran Marianne Beate Kielland og pianist Nils Anders Mortensen er nominert i kategorien Klassisk vokal solo for plata «Veslemøy Synsk», med musikk av Edvard Grieg og Olav Anton Thommessen.

– Vi synes det er utrolig stas å bli Grammy-nominert. Det var en innmari morsom skive å gjøre sammen med plateselskapet 2L. Vi synes alle resultatet ble veldig bra, og håper dette kan føre til økt interesse rundt konsertene våre, sier Iver Waage, leder for koret Ensemble 96.

– All pr er god pr, og dette er enorm pr. Så det betyr veldig, veldig mye, sier en glad Marianne Beate Kielland om nominasjonen.

West og Adele kan gjøre storeslem

Rapperen og produsenten Kanye West stakk av med flest nominasjoner, sju i tallet.

34-åringen fra Atlanta er blant annet nominert i klassen «Record of the year» for sin låt «All of the Lights».

West kom i fjor høst med albumet «My Beautiful Dark Twisted Fantasy», som ble elsket av såvel kritikere som publikum.

Lydverket ga albumet terningkast seks, og kalte det årets album. Likevel er ikke albumet blant de fem foreslåtte i klassen årets album.

Den gleden har derimot Adele fått. Den 23 år gamle briten har fått seks nominasjoner, samme antall som Bruno Mars og Foo Fighters.

Hun er nominert i alle de tre gjeveste kategoriene, nemlig Årets album og låtprisene «Record of the year» (deles ut til utøvende artist og produsenter) og «Song of the year» (deles ut til låtskriver).

Se låten som ga Kanye West en «Record of the year»-nominasjon:

Første kjønnsnøytrale Grammy

De største taperne må sies å være countryartist Taylor Swift og popsanger Beyonce, som ble avspist med henholdsvis tre og to nominasjoner.

Det 54. Grammy-showet finner sted 12. februar 2012 i Los Angeles. Dette er første utdelingen siden Grammy-akademiet tidligere i år reduserte antallet priser fra 109 til 78.

I tillegg er det første gang det brukes kjønnsnøytrale kategorier. I klassene for beste vokalopptreden i sjangrene pop, R&B og country konkurrerer nå kvinner og menn side om side.

Kulturstrøm

 • Fitness-guru Richard Simmons er død

  Fitness-guru Richard Simmons er død, det melder flere amerikanske medier. Han ble funnet død i sitt eget hjem. Han var også kjent for å være stemmeskuespiller og radiovert.

  Richard Simmons
  Foto: Richard Shotwell / AP
 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.