Flere litteraturhus i Norge

Suksessen for Litteraturhuset i Oslo smitter. Nå planlegges lignende hus andre steder i landet.

Litteraturhuset

Litteraturhuset i Oslo har vært en braksuksess siden dørene åpnet høsten 2007.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Alexander Kielland

Kielland-navnet vil støte bort folk, mener mange av dagens forfattere i Stavanger.

Foto: ARKIV / Scanpix

- I Stavanger vil politikere at et slikt hus skal bli oppkalt etter Alexander Kielland. Men mange er kritiske til forslaget.

- Kielland-navnet vil skremme bort de unge, mener flere av dagens forfattere.

Suksess

Litteraturhuset i Oslo har vært en braksuksess. Det første året hadde senteret over 240.000 besøk.

I Stavanger er det mange som ønsker et tilsvarende hus. Det er imidlertid stor uenighet om hvorvidt byens planlagte Kiellandsenter nå også skal fungere som et litteraturhus. Politikerne vil føre arven etter Aleksander Kielland videre, og et forprosjekt skal legges fram innen 1. mars. Men ikke alle vil bruke navnet fra tidligere tiders store forfatter på det nye litteraturhuset.

Kielland skremmer

Tore Renberg, som representerer nåtidas forfatterelite i byen, er blant dem som er skeptiske til å bruke Kielland som merkevare.

Tore Renberg

- Vi må ikke gå inn med Kielland-foten først i dette prosjektet, sier forfatter Tore Renberg.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Vi skal ikke gå inn med Kielland-foten først i dette prosjektet. Kielland bør spille den samme rollen som Obstfelder, Garborg og de andre fra regionen som er vår arv. Men ingen av disse skal spille midtbane, eller spiss. Det skal vi som er aktive nå gjøre, samt fremtidens forfattere, sier Renberg.

- Vi må videre

Kafévert Terje Vallestad driver Litteraturuka i Stavanger. Han er enig i at Kielland-fokuset må bort.

- Kielland-navnet vil støte folk bort. Mange vet hvem han er, men nesten ingen vet hva han skriver om. Vi må videre, og derfor bør vi kalle det for litteraturhuset. Dette må være et åpent sted som har plass til alle, sier Vallestad.

Konflikt

Kielland-biograf Tor Obrestad er uenig. - Kielland vil ikke skremme bort folk. Navnet hans vil virke pirrende for de som er litteraturinteresserte, tror han.

Obrestad får støtte av lederen i Kielland-forbundet Magne Drangeid. I deres øyne blekner aldri navnet Kielland.

- Kielland som merkevare er en nødvendighet for å få dette gjennom på en god måte. Forfatteren identifiseres mye med Stavanger, og vil ikke skremme bort de unge, sier Drangeid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aslak Sira Myhre

Aslak Sira Myhre mener det blir feil å bruke Kielland sitt navn på et litteraturhus. - Det må kun brukes som et middel til å få penger, sier han.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Topp forfattere

Sjefen for Litteraturhuset i Oslo, Stavangermannen Aslak Sira Myhre, har tro på at Stavanger kan få stor suksess med et lignende hus. Han er riktignok kritisk til bruk av Kielland-navnet.

- Kielland sitt navn må brukes som et middel til å få penger og til å skape et senter. Men hovedtyngden må være på helt andre ting enn Kielland. Det er eventuelt hans ånd, og ikke hans verk og vesen som er poenget

Prosjektleder for Kielland-senteret, Jostein Soland, sier dagens Stavangerforfattere med Renberg, Risa, Rein, Rimbereid og Jensen i spissen, hver på sin måte tar opp arven etter Kielland.

- Vi har virkelig topp forfattere i dag, sier Soland.

Bør Stavangers nye kulturhus bli oppkalt etter Kielland? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Regjeringen vil styrke kulturskolen

    Tre av ti barn i grunnskolen går på kulturskole. En ny rapport viser at potensialet er mye større. Nå har Kunnskapsdepartementet bestilt en rapport for å kartlegge utfordringer og muligheter.

  • Emmy-blemme

    En levende dirigent ble til en død dirigent under nattens TV-sendte Emmy-utdeling. I avdelingen «vi minnes folk som har gått bort» ble Oslo Filharmoniens tidligere dirigent, i år avdøde André Previn, hedret til et bilde av den høyst levende dirigenten Leonard Slatkin. Produksjonsselskapet Fox har så langt ikke kommentert pinligheten.

    Leonard Slatkin
    Foto: Screenshot Fox