Hopp til innhold

Flere kvinnelige låtskrivere lykkes

Stadig flere kvinnelige låtskriver tjener gode penger på musikken sin, viser tall fra TONO. – Kvinner blir ikke sett ned på lenger, det er en kraft, sier låtskriver Una Sand.

Una Sand

Una Sand er en av flere norske låtskrivere som gjør det bra for tiden.

Foto: MaritGjellan

– Jeg starter med en harpe eller pianoakkorder. Da finner jeg takten og kan sitte og nynne for meg selv. Plutselig finner jeg noe kult og da tar jeg det opp.

På soverommet jobber Una ofte med de første utkastene til tekster og melodier ved hjelp av en data, en mikrofon og et lite elektrisk piano.

Allerede som niåring startet hun å skrive egen musikk. Som 20-åring er hun låtskriver hos Sony ATV, og en av flere norske kvinnelige låtskrivere og komponister som gjør det bra.

– Voldsom økning

– Det er en voldsom økning av kvinner som har genuine inntekter av å skrive musikk, sier kommunikasjonssjef i TONO Willy Martinsen.

Ifølge musikkorganisasjonen med 28.000 norske komponister, tekstforfattere, låtskrivere, har antall kvinner som tjener minst 45.000 kroner i TONO-vederlag, økt kraftig.

– Hittil i år er det 35 prosent flere kvinner med den inntekten sammenliknet med i fjor. Året før var økningen 18 prosent. Det er rett og slett flere kvinner som driver låtskrivingen til noe.

Mannsdominert bransje

Kun 23 av de 100 mest spilte norske artistene på radio i fjor var kvinner. Samme år var 80 prosent av headlinerne på festivalene her i landet menn, ifølge Dagsavisen. Lengre bak i bransjer glimter også kvinnene med sitt fravær. Ikke en eneste kvinne er på NMEs og Billboards lister over bransjens beste produsenter.

Også TONO domineres fortsatt av menn, kun 20 prosent av medlemmene er kvinner.

– Rent biologisk skulle jeg tenke at forutsetningene var helt like, men guttene er kanskje mer frampå, sier Martinsen.

– Vi trenger flere kvinner som viser vei, og vi har en god trend nå.

– Spennende utvikling

Helene Dolva Broch

Helene Dolva Broch er strategisk rådgiver i Music Norway, og jobber med å legge til rette for at norske musikere skal lykkes utenlands.

Foto: Music Norway

Flere aktører i bransjen bekrefter at stadig flere kvinner låtskrivere gjør det bra. Blant dem er Helene Dolva Broch i Music Norway.

– Jeg opplever at det nå er flere som også skriver for andre og ikke bare seg selv, og det er veldig spennende å se.

Hun mener en økende internasjonal interesse for nordisk musikk bidrar til at også flere kvinner tjener penger på låtene de skriver, og trekker fram disse:

  • Caroline Ailin
    Caroline Ailin

    Caroline Ailin

    Foto: Waterfall Music
    er artist og låtskriver stasjonert i London. Hun har den siste tiden jobbet med Rachel Platten, Taya, Aanysa, M.O & Harry Foxx og Jasmine Thompson. Ailin er også student ved anerkjente Paul McCartney's Liverpool Institute for Performing Arts.
  • Frida Amundsen

    Frida Amundsen

    Foto: Waterfall Music
    Frida Amundsen
    er artist og låtskriver. Det siste året har hun skrevet på flere låter som er A, B og C-lista på P3, som Sandra Lyngs «Moonrise», CLMDs «Phoenix» og Bearsons «Want You». Den siste tiden har hun også jobbet med låtskrivere som jobber for navn som Ritual, Avicii, James Blunt og Karin Park
  • Katrin Frøder

    Katrin Frøder

    Foto: Pål Laukli
    Katrin Frøde
    r lanserte sitt første album som soloartist i år. Tidligere har hun skrevet og samarbeidet med band som CLMD og Lemaitre. Hun har både stemmen i, og vært med å skrive superhiten «Stockholm syndrome» med CLMD.
  • Lene Marlin

    Lene Marlin

    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
    Lene Marlin
    ble først kjent som soloartist med megahiten «Unforgivable Sinner» i 1998. I senere tid har hun blant annet bidratt som låtskriver på Rihannas Good Girl Gone Bad» og på Elin Gaustads album «Whole New Beginning».
  • Una Sand

    Una Sand

    Foto: Universal Music
    Una Sand
    har jobbet mye i Nederland som låtskriver for populære elektronika og house-artister som Quintino og Sander Van Doorn. Sand er også signet som soloartist og skal etter planen debutere denne høsten.
  • Anne Judith Stokke Wik er låtskriver og produsent i Trondheims-baserte Design. Hun har blant annet samarbeidet om å skrive for blant annet den sørkoreanske supergruppa Girls Generation. Flere av låtene har nådd topplasseringer.
  • Ina Wroldsen har gjort storsuksess som en av to i bandet Ask Embla. Hun er også skrevet hitlåter for store navn som One Direction, Britney Spears, Shakira, Calvin Harris og Shontelle.

Una Sand

I perioder skriver Una Sand (20) en låt om dagen. – Jeg kan gå en tur og plutselig har jeg en eller annen melodi i hodet, og så er en ny låt skrevet etter to timer.

Foto: Marit Gjellan

Vil aldri slutte å skrive

– Det vel noe med at mennene i bransjen har skjønt at de også trenger kvinnene. Vi har ting å formidle som ikke menn har, fordi kvinner gjennom historien har opplevd helt andre ting, sier Una.

– Kvinner blir ikke sett ned på lenger, det er en kraft.

Til høsten slipper hun sin egen musikk for første gang som artist. Låtskriving vil hun likevel fortsette med.

– Ingen kan ta ifra meg evnen til å skrive musikk og min kjærlighet til musikken.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)