Flere kvinnelige låtskrivere lykkes

Stadig flere kvinnelige låtskriver tjener gode penger på musikken sin, viser tall fra TONO. – Kvinner blir ikke sett ned på lenger, det er en kraft, sier låtskriver Una Sand.

Una Sand

Una Sand er en av flere norske låtskrivere som gjør det bra for tiden.

Foto: MaritGjellan

– Jeg starter med en harpe eller pianoakkorder. Da finner jeg takten og kan sitte og nynne for meg selv. Plutselig finner jeg noe kult og da tar jeg det opp.

På soverommet jobber Una ofte med de første utkastene til tekster og melodier ved hjelp av en data, en mikrofon og et lite elektrisk piano.

Allerede som niåring startet hun å skrive egen musikk. Som 20-åring er hun låtskriver hos Sony ATV, og en av flere norske kvinnelige låtskrivere og komponister som gjør det bra.

– Voldsom økning

– Det er en voldsom økning av kvinner som har genuine inntekter av å skrive musikk, sier kommunikasjonssjef i TONO Willy Martinsen.

Ifølge musikkorganisasjonen med 28.000 norske komponister, tekstforfattere, låtskrivere, har antall kvinner som tjener minst 45.000 kroner i TONO-vederlag, økt kraftig.

– Hittil i år er det 35 prosent flere kvinner med den inntekten sammenliknet med i fjor. Året før var økningen 18 prosent. Det er rett og slett flere kvinner som driver låtskrivingen til noe.

Mannsdominert bransje

Kun 23 av de 100 mest spilte norske artistene på radio i fjor var kvinner. Samme år var 80 prosent av headlinerne på festivalene her i landet menn, ifølge Dagsavisen. Lengre bak i bransjer glimter også kvinnene med sitt fravær. Ikke en eneste kvinne er på NMEs og Billboards lister over bransjens beste produsenter.

Også TONO domineres fortsatt av menn, kun 20 prosent av medlemmene er kvinner.

– Rent biologisk skulle jeg tenke at forutsetningene var helt like, men guttene er kanskje mer frampå, sier Martinsen.

– Vi trenger flere kvinner som viser vei, og vi har en god trend nå.

– Spennende utvikling

Helene Dolva Broch

Helene Dolva Broch er strategisk rådgiver i Music Norway, og jobber med å legge til rette for at norske musikere skal lykkes utenlands.

Foto: Music Norway

Flere aktører i bransjen bekrefter at stadig flere kvinner låtskrivere gjør det bra. Blant dem er Helene Dolva Broch i Music Norway.

– Jeg opplever at det nå er flere som også skriver for andre og ikke bare seg selv, og det er veldig spennende å se.

Hun mener en økende internasjonal interesse for nordisk musikk bidrar til at også flere kvinner tjener penger på låtene de skriver, og trekker fram disse:

 • Caroline Ailin
  Caroline Ailin

  Caroline Ailin

  Foto: Waterfall Music
  er artist og låtskriver stasjonert i London. Hun har den siste tiden jobbet med Rachel Platten, Taya, Aanysa, M.O & Harry Foxx og Jasmine Thompson. Ailin er også student ved anerkjente Paul McCartney's Liverpool Institute for Performing Arts.
 • Frida Amundsen

  Frida Amundsen

  Foto: Waterfall Music
  Frida Amundsen
  er artist og låtskriver. Det siste året har hun skrevet på flere låter som er A, B og C-lista på P3, som Sandra Lyngs «Moonrise», CLMDs «Phoenix» og Bearsons «Want You». Den siste tiden har hun også jobbet med låtskrivere som jobber for navn som Ritual, Avicii, James Blunt og Karin Park
 • Katrin Frøder

  Katrin Frøder

  Foto: Pål Laukli
  Katrin Frøde
  r lanserte sitt første album som soloartist i år. Tidligere har hun skrevet og samarbeidet med band som CLMD og Lemaitre. Hun har både stemmen i, og vært med å skrive superhiten «Stockholm syndrome» med CLMD.
 • Lene Marlin

  Lene Marlin

  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  Lene Marlin
  ble først kjent som soloartist med megahiten «Unforgivable Sinner» i 1998. I senere tid har hun blant annet bidratt som låtskriver på Rihannas Good Girl Gone Bad» og på Elin Gaustads album «Whole New Beginning».
 • Una Sand

  Una Sand

  Foto: Universal Music
  Una Sand
  har jobbet mye i Nederland som låtskriver for populære elektronika og house-artister som Quintino og Sander Van Doorn. Sand er også signet som soloartist og skal etter planen debutere denne høsten.
 • Anne Judith Stokke Wik er låtskriver og produsent i Trondheims-baserte Design. Hun har blant annet samarbeidet om å skrive for blant annet den sørkoreanske supergruppa Girls Generation. Flere av låtene har nådd topplasseringer.
 • Ina Wroldsen har gjort storsuksess som en av to i bandet Ask Embla. Hun er også skrevet hitlåter for store navn som One Direction, Britney Spears, Shakira, Calvin Harris og Shontelle.

Una Sand

I perioder skriver Una Sand (20) en låt om dagen. – Jeg kan gå en tur og plutselig har jeg en eller annen melodi i hodet, og så er en ny låt skrevet etter to timer.

Foto: Marit Gjellan

Vil aldri slutte å skrive

– Det vel noe med at mennene i bransjen har skjønt at de også trenger kvinnene. Vi har ting å formidle som ikke menn har, fordi kvinner gjennom historien har opplevd helt andre ting, sier Una.

– Kvinner blir ikke sett ned på lenger, det er en kraft.

Til høsten slipper hun sin egen musikk for første gang som artist. Låtskriving vil hun likevel fortsette med.

– Ingen kan ta ifra meg evnen til å skrive musikk og min kjærlighet til musikken.

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP