NRK Meny
Normal

Kraftig økning av kunst- og kulturarbeidere på NAV

På kun to år er det hele 20 prosent flere kunst- og kulturarbeidere som går på dagpenger.

Thorhild Widvey NAV

Kulturminister Thorhild Widvey mener etterspørselen ikke samsvarer med antall kunst- og kulturarbeidere i Norge.

Foto: NTB scanpix

I februar i år gikk 698 kunst- og kulturarbeidere på NAV. De siste to årene har hele 20 prosent flere måtte ty til dagpenger. Det er nesten dobbelt så høyt som den totale økningen i antall arbeidsløse registrert hos NAV.

– Jeg tror at økningen skyldes flere årsaker. Samfunnsutviklingen preger kulturfeltet og kunsterbefolkning, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK.

Kulturministeren forteller at det har blitt flere kunstnere i tillegg til at antall søkere til utdannelser innen kunst- og kultur har økt.

– Det er viktig at de som tar seg en utdannelse har muligheter til å se hvordan de skal kunne leve av egen inntekt i årene fremover. Nå kan det se ut som etterspørselen ikke står i forhold til hvor mange som er disponible.

Widveys departement er nå i gang med å utrede kunst- og kulturarbeideres økonomiske situasjon.

– Det er flere ting som vi ønsker å få belyst. Vi vil ha mer oppdatert informasjon om kunstnernes inntekt og næringsgrunnlag. Vi ønsker også å utrede hvordan kunstnerpolitikken bør utvikles slik at kunstnere får et bredere økonomisk grunnlag, sier Widvey.

– Ikke et godt tall

Vigdis Moe Skarstein

Vigdis Moe Skarstein skal lede Kulturdepartementets utredning av kunstneres økonomiske situasjon.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Statistikken fra NAV omfatter blant annet musikere, forfattere, skuespillere og filmarbeidere.

– Det er ikke et godt tall. Dersom det betyr at det er flere kunstnere som ikke kan leve av faget og at tallene indikerer en skjult arbeidsledighet, så er ikke det bra, sier Vigdis Moe Skarstein.

Skarstein skal lede kunstnerutredningen for Kulturdepartementet. Formålet er å utrede hvordan man kan styrke kunstnernes muligheter til å leve av deres virksomhet.

– Vi vil se på sammenhengen mellom lønnsutviklingen, stipendordninger og andre virkemidler for at det skal bli bedre å leve som kunster i Norge.

Måtte ty til dagpenger

En av kunst- og kulturarbeiderne som har gått på dagpenger, er musikalartist Simen Gloppen. Til tross for at Gloppen har jobb nå, har han tidligere vært tvunget til å gå på dagpenger.

– Det er fint å kunne holde seg i gang og slippe å ha så mange jobber som ikke er relevant for det man er utdannet som.

Mens han venter på å kunne stå på en scene igjen, bruker han tiden på å undervise andre.

– Det er ganske greit å ha en sidejobb når man driver med et yrke hvor det ikke er sikkert at man har jobb, sier Gloppen til NRK.

Musikalartisten tror at grunnen til ledigheten kan være at flere utdanner seg innen kunst og kultur.

– Det virker som vi er dobbel så mange nå som da jeg gikk ut fra skolen.

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter