Hopp til innhold

Kraftig økning av kunst- og kulturarbeidere på NAV

På kun to år er det hele 20 prosent flere kunst- og kulturarbeidere som går på dagpenger.

Thorhild Widvey NAV

Kulturminister Thorhild Widvey mener etterspørselen ikke samsvarer med antall kunst- og kulturarbeidere i Norge.

Foto: NTB scanpix

I februar i år gikk 698 kunst- og kulturarbeidere på NAV. De siste to årene har hele 20 prosent flere måtte ty til dagpenger. Det er nesten dobbelt så høyt som den totale økningen i antall arbeidsløse registrert hos NAV.

– Jeg tror at økningen skyldes flere årsaker. Samfunnsutviklingen preger kulturfeltet og kunsterbefolkning, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK.

Kulturministeren forteller at det har blitt flere kunstnere i tillegg til at antall søkere til utdannelser innen kunst- og kultur har økt.

– Det er viktig at de som tar seg en utdannelse har muligheter til å se hvordan de skal kunne leve av egen inntekt i årene fremover. Nå kan det se ut som etterspørselen ikke står i forhold til hvor mange som er disponible.

Widveys departement er nå i gang med å utrede kunst- og kulturarbeideres økonomiske situasjon.

– Det er flere ting som vi ønsker å få belyst. Vi vil ha mer oppdatert informasjon om kunstnernes inntekt og næringsgrunnlag. Vi ønsker også å utrede hvordan kunstnerpolitikken bør utvikles slik at kunstnere får et bredere økonomisk grunnlag, sier Widvey.

– Ikke et godt tall

Vigdis Moe Skarstein

Vigdis Moe Skarstein skal lede Kulturdepartementets utredning av kunstneres økonomiske situasjon.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Statistikken fra NAV omfatter blant annet musikere, forfattere, skuespillere og filmarbeidere.

– Det er ikke et godt tall. Dersom det betyr at det er flere kunstnere som ikke kan leve av faget og at tallene indikerer en skjult arbeidsledighet, så er ikke det bra, sier Vigdis Moe Skarstein.

Skarstein skal lede kunstnerutredningen for Kulturdepartementet. Formålet er å utrede hvordan man kan styrke kunstnernes muligheter til å leve av deres virksomhet.

– Vi vil se på sammenhengen mellom lønnsutviklingen, stipendordninger og andre virkemidler for at det skal bli bedre å leve som kunster i Norge.

Måtte ty til dagpenger

En av kunst- og kulturarbeiderne som har gått på dagpenger, er musikalartist Simen Gloppen. Til tross for at Gloppen har jobb nå, har han tidligere vært tvunget til å gå på dagpenger.

– Det er fint å kunne holde seg i gang og slippe å ha så mange jobber som ikke er relevant for det man er utdannet som.

Mens han venter på å kunne stå på en scene igjen, bruker han tiden på å undervise andre.

– Det er ganske greit å ha en sidejobb når man driver med et yrke hvor det ikke er sikkert at man har jobb, sier Gloppen til NRK.

Musikalartisten tror at grunnen til ledigheten kan være at flere utdanner seg innen kunst og kultur.

– Det virker som vi er dobbel så mange nå som da jeg gikk ut fra skolen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober