Vil score med fotballbiografier

Bøker om Ståle Solbakken, Kjetil Rekdal og Steffen Iversens liv ventes å selge bra denne høsten. Forfatteren av boka «Steffen» innrømmer at han har hatt Zlatan-suksessen i bakhodet.

Steffen Iversen

Til høsten kommer flere biografier om fotballspillere. Steffen Iversens liv er interessant både på og utenfor banen, mener forfatteren av boka «Steffen».

Foto: Frode Dreier / NRK

Zlatan Ibrahimovic

Biografien om Zlatan Ibrahimovic fra i fjor selger ennå bra.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp
Ståle Solbakken

en uautorisert biografi om tidligere spiller Ståle Solbakken kommer til høsten.

Foto: Oliver Berg / NTB scanpix
Kjetil Rekdal

Aschehoug gir ut biografien om Kjetil Rekdal.

Foto: Remi Sagen / NRK
Steffen Iversen
Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Både Solbakken, Rekdal og Iversen får biografien sin skrevet og utgitt på hvert sitt forlag. Dette i kjølvannet av suksess-biografien om den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic.

– Steffen har en veldig interessant og innholdsrik fotballkarriere. Han har vært i England og han har spilt for noen av de beste klubbene i Norge, sier Anders Mølster Galaasen som er forfatteren av biografien om fotballspilleren.

Livet på og utenfor banen

Boka har fått navnet «Steffen», og er en av tre biografier som kommer ut om kjente norske fotballspillere- og trenere i høst.

– Boka handler om livet til Steffen, fra han ble født og frem til idag. Både på og utenfor fotballbanen. Han har vært i medias søkelys helt fra han var liten gutt. Det er også noe av det interessante med Steffen, at han har den erfaringen, sier Galaasen.

Forlagssjef i Kagge forlag, Anne Gaathaug, sier de lenge har hatt et ønske om å gi ut en biografi om Steffen Iversen.

– Vi har hatt ham langt oppe på listene våre. Da han etter mange henvendelser omsider takket ja, var det enkelt, sier hun.

– Ingen Zlatan-bølge

Gaathaug avviser at de har kastet seg på en Zlatan-bølge. I fjor vinter kom biografien om den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic, som ventes å passere 50.000 solgte eksemplarer i Norge før sommeren er over. Over en halv million bøker er allerede solgt i Sverige.

– Zlatan har en helt fantastisk historie, og det gjør ingen ting at han på en måte har banet vei for andre fotballbiografier. Men, boka om Iversen har vi lenge hatt lyst til å lage, så den hadde nok kommet utansett.

– Det lå i bakhodet at Zlatan-boka har fått en god mottakelse, jeg er selv begeistret for den boka. Utover det har jeg ikke gjort meg så mange tanker om det, annet enn at den viser at det er mulig å selge bøker om fotballspillere. Det er noe som har påvirket at vi ønsket å gi ut boka, sier Galaasen.

Til høsten får han selskap av en uautorisert biografi om tidligere spiller Ståle Solbakken, skrevet av danske Dan Hammer.

– Sportsbiografier alltid interessante

I tillegg kommer biografien om nåværende Ålesund-trener Kjetil Rekdal på Aschehoug forlag. Forfatter av Rekdal-boka, Olav Østrem er ikke redd for at bøkene skal ta oppmerksomheten fra hverandre.

– Det er helt forskjellige type bøker og forskjellige personligheter. Det er ikke så enkelt at det bare er en trend. Sportsbiografier er interessant fordi idrettsutøvere har spennende historier å fortelle. De blir konstant målt opp mot resultater og må prestere hele tiden. Det blir det spennende historier av, sier Østrem.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter