Vil score med fotballbiografier

Bøker om Ståle Solbakken, Kjetil Rekdal og Steffen Iversens liv ventes å selge bra denne høsten. Forfatteren av boka «Steffen» innrømmer at han har hatt Zlatan-suksessen i bakhodet.

Steffen Iversen

Til høsten kommer flere biografier om fotballspillere. Steffen Iversens liv er interessant både på og utenfor banen, mener forfatteren av boka «Steffen».

Foto: Frode Dreier / NRK

Zlatan Ibrahimovic

Biografien om Zlatan Ibrahimovic fra i fjor selger ennå bra.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp
Ståle Solbakken

en uautorisert biografi om tidligere spiller Ståle Solbakken kommer til høsten.

Foto: Oliver Berg / NTB scanpix
Kjetil Rekdal

Aschehoug gir ut biografien om Kjetil Rekdal.

Foto: Remi Sagen / NRK
Steffen Iversen
Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Både Solbakken, Rekdal og Iversen får biografien sin skrevet og utgitt på hvert sitt forlag. Dette i kjølvannet av suksess-biografien om den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic.

– Steffen har en veldig interessant og innholdsrik fotballkarriere. Han har vært i England og han har spilt for noen av de beste klubbene i Norge, sier Anders Mølster Galaasen som er forfatteren av biografien om fotballspilleren.

Livet på og utenfor banen

Boka har fått navnet «Steffen», og er en av tre biografier som kommer ut om kjente norske fotballspillere- og trenere i høst.

– Boka handler om livet til Steffen, fra han ble født og frem til idag. Både på og utenfor fotballbanen. Han har vært i medias søkelys helt fra han var liten gutt. Det er også noe av det interessante med Steffen, at han har den erfaringen, sier Galaasen.

Forlagssjef i Kagge forlag, Anne Gaathaug, sier de lenge har hatt et ønske om å gi ut en biografi om Steffen Iversen.

– Vi har hatt ham langt oppe på listene våre. Da han etter mange henvendelser omsider takket ja, var det enkelt, sier hun.

– Ingen Zlatan-bølge

Gaathaug avviser at de har kastet seg på en Zlatan-bølge. I fjor vinter kom biografien om den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic, som ventes å passere 50.000 solgte eksemplarer i Norge før sommeren er over. Over en halv million bøker er allerede solgt i Sverige.

– Zlatan har en helt fantastisk historie, og det gjør ingen ting at han på en måte har banet vei for andre fotballbiografier. Men, boka om Iversen har vi lenge hatt lyst til å lage, så den hadde nok kommet utansett.

– Det lå i bakhodet at Zlatan-boka har fått en god mottakelse, jeg er selv begeistret for den boka. Utover det har jeg ikke gjort meg så mange tanker om det, annet enn at den viser at det er mulig å selge bøker om fotballspillere. Det er noe som har påvirket at vi ønsket å gi ut boka, sier Galaasen.

Til høsten får han selskap av en uautorisert biografi om tidligere spiller Ståle Solbakken, skrevet av danske Dan Hammer.

– Sportsbiografier alltid interessante

I tillegg kommer biografien om nåværende Ålesund-trener Kjetil Rekdal på Aschehoug forlag. Forfatter av Rekdal-boka, Olav Østrem er ikke redd for at bøkene skal ta oppmerksomheten fra hverandre.

– Det er helt forskjellige type bøker og forskjellige personligheter. Det er ikke så enkelt at det bare er en trend. Sportsbiografier er interessant fordi idrettsutøvere har spennende historier å fortelle. De blir konstant målt opp mot resultater og må prestere hele tiden. Det blir det spennende historier av, sier Østrem.

Kulturstrøm

 • Aniston fikk ikonpris

  Jennifer Aniston fikk den høythengende ikonprisen under årets People's Choice Awards i Los Angeles. «The Morning Show»-aktuelle Aniston sa i takketalen at dersom hun fortjener å bli sett på som et ikon, så skyldes det at hun har vært med i et ikonisk show, med en ikonisk gjeng – og med en ikonisk frisyre, spøkte «Friends»-stjernen, ifølge BBC.

  Jennifer Aniston
  Foto: Richard Shotwell / Scanpix
 • Emil spiller Edouard igjen

  Skuespiller Emil Johnsen og regissør Kjersti Horn setter opp Édouard Louis' bok «Hvem drepte faren min» på Det norske teatret. Stykket får tittelen «Kven drap far min» og har premiere 16. november. Emil Johnsen har tidigere spilt Louis i oppsetningen av «Farvel til Eddy Bellegueule» som enmannsteater i 2015.

  Skuespiller Emil Johnsen
  Foto: Fredrik Arff / Det norske teatret
 • – Vil ikke revurdere riving

  Kommunalminister Monica Mæland (H) mener det ikke er kommet noen nye momenter som tilsier en ny vurdering av riving av Y-blokka. Fylkesmannen har slått fast at rivingsvedtaket er lovlig, men har bedt regjeringen vurdere saken på nytt.