Flere dropper bryllups-stresset

Hadde du klart å overlate planleggingen av en av livets viktigste dager til en vilt fremmed? Eller latt din kommende ektemann få frie tøyler?

brura blei lura

I den nye NRK3-serien må brudgommen planlegge hele bryllupet uten at bruden får vite noe som helst før den store dagen.

Foto: Renegade/BBC

Blant fjorårets 24 800 inngåtte ekteskap, er det sannsynligvis en stor andel bruder som ville ropt et rungende «nei!» på disse spørsmålene.

Likevel opplyser aktører i bryllupsbransjen at de merker en økende etterspørsel etter planleggingshjelp fram mot den store dagen. De tre damene i bedriften Brudepikene arrangerer i år over hundre norske bryllup i inn- og utland.

Les også: Hit drar vi på bryllupsreise i år

Dusinet fullt

brura blei lura

Andy måtte arrangere bryllupet alene. Ble Serina fornøyd? Det får du se i «Brura blei lura» på NRK3.

Foto: Renegade Pictures/BBC

– Vi startet allerede for åtte år siden, og var da ganske alene i bransjen. Det har tatt litt tid å opparbeide seg et navn, men nå er det mer enn nok å gjøre, sier gründer Jeanette Lilleås til NRK.no.

For bare et par helger siden stod det tolv bryllup i avtaleboken, så det er om å gjøre å holde tungen rett i munnen.

Les også: Vil ikke gifte seg i denne kirken

Ifølge Lilleås er brudene som kommer til dem flinke til å gi fra seg ansvaret – helt til bryllupet begynner å nærme seg.

– Når noen ber oss om å planlegge et bryllup, er det som regel fordi de ikke har tid selv. Men de blir litt smånervøse når dagen nærmer seg, og ønsker mer og mer oversikt, forteller den erfarne bryllupsplanleggeren.

Pengene flyr fort

Andre skal gifte seg i utlandet, og ønsker hjelp til å finne frem i jungelen av muligheter. Ifølge Lilleås kommer et bryllup i Norge fort opp i 200 000 kroner.

– Det sies jo at gjennomsnittprisen ligger på 100 000 til 130 000. Men i et bryllup med 50 til 80 gjester og en kuvertpris på rundt tusenlappen, flyr pengene fort. Det er også mange brudepar som leier inn en artist eller et band til å spille hele kvelden, og det er heller ikke gratis, forteller hun.

Les også: - La champagnen flomme på skilsmissefesten

Bruden stenges ute

Men hva hvis det ikke var en erfaren bryllupsplanlegger, men den kommende ektemannen som skulle arrangere hele bryllupet? Det er utfordringen seks brudepar står overfor i dokumentarserien «Brura blei lura», som har premiere på NRK3 i kveld. De får 12 000 pund (ca 113 000 kroner) å bruke på festen, men det er én hake: Bruden får ikke lov til å vite noe som helst før den store dagen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Det hadde jeg aldri vært villig til å gå med på!, fastlår programleder og brudesalong-eier Kathrine Sørland overfor NRK.no.

Hun fikk sin Andreas Holck i Stavanger domkirke i 2006, og brukte god til på å planlegge den store dagen.

– Jeg kunne aldri klart å overlate den viktigste dagen i mitt liv til en bryllupsplanlegger. Andreas og jeg jobbet mye sammen om det – selv om jeg følte at jeg hadde visse vetoretter, som størrelsen og prisen på bryllupskaken, forteller Sørland.

Les også: Får reise verden rundt og teste bryllupsreise-destinasjoner

Kathrine Sørland og ektemannen Andreas Holck

Kathrine Sørland med ektemannen Andreas Holck.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ingen «bridezilla»

Hun tviler ikke på at ektemannen hadde klart å planlegge bryllupet alene, men mener selv at tiden frem mot bryllupet er noe begge bør være involvert i.

– Litt av gleden med et bryllup, er jo selve planleggingen. Jeg begynte i hvert fall ett år i forveien, og husker det som en fin tid, minnes Sørland – og er ganske sikker på at hun var langt fra noen «bridezilla», til tross for sterke preferanser for hvordan ting skulle være.

– Det er bare å spørre mannen min, han er nok enig med meg i at alt gikk ryddig og fint for seg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling