Flaue TV-øyeblikk fra NRKs arkiver

På botnen av NRKs arkiv finnes det TV-klipp som alle involverte antakelig helst vil glømme. På tross av det har vi fiska dem opp.

Sær helgeunderholdning

NERDETE HELGEUNDERHOLDING: Helaftensfeiringen av Tryvannstårnet starter jovialt i sofakroken. Dette er en mjuk start på ei sending som tar for seg den tekniske siden av kringkastingen.

Foto: NRK

Sia NRKs første fjernsynssending i 1960 har lisensbetalerne fått servert en variert programdiett. Det er ikke til å stikke under stol at kvaliteten og har variert. Noen sendinger har vært såpass svake at programskaper Njål Engseth på vegne av NRK vil beklage til publikum.

På humoristisk vis formulerer han beklagelsen i programmet Lisenskontrolløren mens arkivklipp, det ene pinligere enn det andre, ruller på.

• NRK-medarbeidere sier ting de kunne spart seg for

Når uforutsette ting skjer og det må improviseres på direkte TV kan en forstå at programledere kommer med uheldige formuleringer. Verre er det når noen som har hatt god tid på seg til å skrive manus ender opp med en tekst som er fornærmende både for de medvirkende, og de som ser på. Det følgende klippet føyer sammen malplasserte og støtende manusfadeser til en smertefullt pinlig kompilasjon:

• Fjernsynstalen fra skrivebordet; en vanskelig sjanger

Å holde tale for TV-kameraene har blitt en øvelse våre fremste autoriteter må gjennom. Alt i den første offisielle fjernsynssendinga måtte kong Olav til pers. I dag får imidlertid talerne mulighet til å gjøre opptaket på nytt om de sier noe feil. Den luksusen ble ikke disse herrene til del, ser det ut til:

• Nyhetssendinga der INGEN TING fungerte

I denne ekstra nyhetssendinga blir ingen ting nytt formidla, annet enn stadig nye måter å ha problemer med teknikken. Klippet er et skoleeksempel på alt som kan gå galt i ei direktesending:

• Moro på dyras bekostning

Etisk tvilsom underholdning der dyr gjør artige ting, er noe folk har kost seg med til alle tider, også på NRK. Det er verdt å merke seg hvordan kommentaren i klippet der ei temma løve tvinges til å trekke unger i vogn – bedyrer at løva «trives i jobben sin»:

• Politikerne står for underholdninga – en under medium god idé

Å bringe politikerne og folket nærmere hverandre har vært et viktig mål for NRK. Mange forskjellige metoder har vært prøvd for å oppnå dette, med vekslende hell vil nok mange si. Her er det rollebytte som skal folkeliggjøre politikerne. Og sjøl om Kåre Willoch innsiktsfullt advarer om at han ikke kan synge, er det akkurat den oppgaven han får her:

• Helgeunderholdning for spesielt interesserte

Som allmennkringkaster med monopol på radio og TV-sending til utpå 80-tallet, kunne kanalen koste på seg å lage programmer som noen i NRK mente at publikum burde se. Spørsmålet om hvorvidt publikum faktisk ønska å se det som ble sendt, kan nok ha blitt tatt lett på i noen tilfeller. Et eksempel er dette helgeprogrammet. Antakelig ment som et hyggelig og informativt lyspunkt i en families lørdagskveld med pizza i sofakroken. Men, det er vanskelig å se for seg at dette kan ha skapt stor entusiasme da det ble sendt:

 • Om du vil se flere flauser fra arkivet er dette programmet for deg:

I NRKs arkiv finner en mange gyldne TV-øyeblikk. Men så har vi de programmene kringkastingen helst vil begrave i Marienlysts dypeste kjeller. Lisenskontrolløren har gravd opp de øyeblikkene NRK håpet aldri ville se dagens lys. (6:6)
 • Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • KappAhl legger ned butikker

  Den svenske kleskjeden KappAhl skal stenge 20 butikker i Norge for å spare 100 millioner svenske kroner, melder E24. Totalt har kjeden 380 butikker i Norden, Polen og Storbritannia. Av disse ligger 101 butikker i Norge. Det er ikke kjent hvilke butikker som legges ned.

 • Metallica åpner kjempearena

  Når Chase Center i San Francisco åpner 6. september er det rockebandet Metallica som står på scenen. De markerer i år 20-årsjubileum for sitt samarbeid med San Francisco symfoniorkester, som resulterte i plata S&M, og benytter nå denne anledningen til igjen å opptre sammen med orkesteret.

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.