Hopp til innhold

Flatland tok til tårene på «Lindmo»

I dag gjestet Hallvard Flatland innspillingen av «Lindmo» sammen med sin datter Katarina. Han tok til tårene av å tenke på døtrene som på kort tid har holdt på å miste både ham og deres mor.

Hallvard Flatland og datteren Katarina gjestet Lindmo og fortalte om den tunge tiden.

Hallvard og Katarina Flatland gjester Lindmo og forteller om den tunge tiden.

Hallvard Flatland og kona Annelise

Hallvard med sin kone Anne-Lise som ble rammet av brystkreft i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Torsdag var Hallvard Flatland (56) blant gjestene under innspillingen av «Lindmo». Det ble for sterkt da han fortalte om belastningen sykdommen har hatt på familien.

– Jeg har vært utrolig heldig og privilegert som har hatt familien rundt meg. Men jeg skulle vært foruten at familien min måtte gjennom dette. Kona fikk brystkreft i 2010, så jentene våre har vært gjennom noen skikkelige tøffe tak. Først med henne og nå med meg, sa han og brast i gråt.

Sammen med kona Anne-Lise har han døtrene Katarina og Bettina. Katarina (24) var også gjest hos Lindmo, og fortalte om synet som møtte henne da hun så sin far ligge syk på Rikshospitalet.

– Det et voldsomt syn som møtte meg. Han lå i en seng og var ikke til å kjenne igjen. Han ristet og kastet opp blod. Jeg måtte nesten bæres ut da det svartnet helt for meg. Det var veldig tøft, sa Katarina.

Tale til begravelsen

Flatland ble i vinter rammet av det uhyre sjeldne HLH-syndromet, som enkelt sagt trigger immunforsvaret til å angripe kroppens vitale organer. Familien trodde han skulle ligge i respirator i et par dager. Det skulle vise seg å bli tre måneder.

– Han hadde seks liter blod i buken, og på det meste veide han 120 kilo fordi han hadde så mye vann i kroppen. Sykehuset sa de aldri hadde sett en så syk person klare seg, fortalte Katarina.

Både hun og søsteren Bettina pleide å besøke kapellet på sykehuset.

– Mellom steinene i veggen kan man legge lapper man har skrevet. I ettertid fikk jeg vite at jentene pleide å dra dit, og at Bettinas tale til begravelsen min ligger mellom stenene i veggen, sa Hallvard, som entret «Lindmo»-studioet på krykker.

– Og der skal den forbli, konstaterte Lindmo.

Tenkte på fremtiden

Katarina innrømmet at livet føltes veldig urettferdig da det stod på som verst, men at det også var sterkt å se så mange andre miste sine nærmeste.

– Jeg var så redd for å miste mamma den gangen, og så plutselig var det pappa. Vi har sett døden banke på to ganger på kort tid, sa hun og la til:

– Jeg har den tøffeste mammaen og pappaen i hele verden.

(Saken fortsetter etter bildet)

Hallvard og Katarina Flatland

Katarina er glad for å se sin far på bedringens vei.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Å se faren sin dødssyk, og samtidig ikke vite utfallet fikk Katarina til å tenke på fremtiden.

– Man tenker på ting langt frem i tid. Jeg tenkte jo på at du skulle bli bestefar til barna mine og at du skulle følge meg til alters, sa Katarina mens hun kastet blikket bort på sin far.

– Ikke enda, håper jeg, svarte han lattermildt.

Trente for mye

Da Hallvard skulle begynne opptreningen etter tre måneder i koma prøvde han å se på treningen som jobben sin.

– Jeg måtte jo starte helt fra bunnen av. Jeg måtte lære meg å både gå og snakke på nytt. Jeg trente knallhardt fra mandag til torsdag, og så tok familien meg med på hytta i helgene. Der fikk jeg energi av å ligge i sola, og var klar for en ny uke på Sunnaas sykehus, sa Hallvard til Lindmo.

– Han trente for mye, påpekte Katarina.

– Jeg overdrev kanskje litt, innrømmet Hallvard, og la til:

– Jeg fikk en timeplan med oversikt over trening fra uke til uke. En uke ble jeg pålagt hvile.

(Saken fortsetter etter bildet)

Hallvard Flatland hos Lindmo

Hallvard Flatland kom på krykker da han gjestet Lindmo-innspillingen med sin datter Katarina.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Lidenskap for shuffleboard

Da Flatland kom hjem fra behandlingen på Sunnaas ble han overveldet av velkomsten han fikk.

– Når du er syk er det viktig å ha et apparat rundt. Da jeg endelig fikk komme hjem, stod 30 av mine nærmeste der for å feire. Da finner du en styrke til å orke å trene deg opp igjen. Jeg tenkte at det skylder jeg jentene mine. Jeg er utrolig stolt av dem, sa Hallvard.

Han og jentene deler en lidenskap for shuffleboard. Ifølge Katarina er familien gal etter det. I slutten av oktober drar Flatland med både døtrene og kona til St. Petersburg, for å delta i årets VM.

– Det har vært et mål for meg hele veien. Nå drar vi sammen med 11 andre til verdensmesterskapet, sa Hallvard stolt.

– Vi snakket om det og gledet oss, men vi tenkte vel egentlig alle fire at det ikke ble noe av. Nå skal vi reise om bare noen uker, og det føles både som en milepæl og en seier, sa Katarina.

  • «Lindmo» ser du lørdag kl. 21.50 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)