NRK Meny
Normal

Kunstflagget oppe - igjen

Ned og opp igjen - partene ble ikke enige om det var kunst eller et vanlig flagg.

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou
Foto: Jon Petrusson / NRK

I morges ble et dekorert afrikansk unionsflagg fjernet fra Museet for Samtidskunst i Oslo - etter press fra Statsbygg.

Både Statsbygg og UD mente det var i strid med norske flaggregler å ha det hengende.

Museet argumenterte på sin side med at det var et kunstverk.

Opp igjen

I ettermiddag kom det opp igjen - på initiativ fra kurator Stina Høgquist. Hun gikk personlig til anskaffelse av en ny stang for å få hengt flaggkunsten opp ved siden av det offisielle norske flagget.

- Det virker ikke som om UD har noe oppdatert kunstsyn, sier hun.

Til tross for en avtale om ikke å bruke den offiselle flaggstangen, var det der det afrikanske unionsflagget ble plassert.

- Det var ikke meningen å provosere, sier Høgquist. - Men jeg trodde samfunnet ville akseptere mer enn det vi fikk erfare her.

Må spørre

Kunstneren selv, Pascale Marthine Tayou fra Kamerun, er oppgitt over hele historien.

- I begynnelsen var det litt komisk, sier han. - Men nå virker det som om man ikke har skjønt meningen med kunstverket. Hvis man ikke skjønner den, får man heller spørre, sier han.

Les: Afrikansk flagg fjernet

Les: - Statsbygg driver sensur

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP