Kunstflagget oppe - igjen

Ned og opp igjen - partene ble ikke enige om det var kunst eller et vanlig flagg.

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou
Foto: Jon Petrusson / NRK

I morges ble et dekorert afrikansk unionsflagg fjernet fra Museet for Samtidskunst i Oslo - etter press fra Statsbygg.

Både Statsbygg og UD mente det var i strid med norske flaggregler å ha det hengende.

Museet argumenterte på sin side med at det var et kunstverk.

Opp igjen

I ettermiddag kom det opp igjen - på initiativ fra kurator Stina Høgquist. Hun gikk personlig til anskaffelse av en ny stang for å få hengt flaggkunsten opp ved siden av det offisielle norske flagget.

- Det virker ikke som om UD har noe oppdatert kunstsyn, sier hun.

Til tross for en avtale om ikke å bruke den offiselle flaggstangen, var det der det afrikanske unionsflagget ble plassert.

- Det var ikke meningen å provosere, sier Høgquist. - Men jeg trodde samfunnet ville akseptere mer enn det vi fikk erfare her.

Må spørre

Kunstneren selv, Pascale Marthine Tayou fra Kamerun, er oppgitt over hele historien.

- I begynnelsen var det litt komisk, sier han. - Men nå virker det som om man ikke har skjønt meningen med kunstverket. Hvis man ikke skjønner den, får man heller spørre, sier han.

Les: Afrikansk flagg fjernet

Les: - Statsbygg driver sensur

Kulturstrøm

 • Ariana Grande til Noreg

  Popartisten Ariana Grande skal spele konsert i Oslo i oktober 2019. Artistens siste musikkvideoen brukte mindre enn 34 minutt å passere ein million visingar på Youtube denne månaden. Ingen annan video på nettstaden har nådd milliongrensa så raskt.

 • «Radio Gaga» blir eget blad

  Tegneserien «Radio Gaga» blir et eget seriehefte etter at bladet Pondus brøt med utgiveren Egmont. Tegneseriestripen var en fast del av bladet inntil bruddet. «Radio Gaga» skal utkomme ni ganger i 2019, ifølge en pressemelding fra Egmont. Serien som skildrer livet og dramaet som foregår rundt en kaotisk radiostasjon, er laget av Øyvind Sagåsen. (NTB)

  Øyvind "Flis" Sagåsen er serieskaperen bak "Radio Gaga"
  Foto: Egmont / Handout / NTB Tema
 • Facebook størst på pengeinnsamling

  84 prosent av norske ideelle organisasjoner brukte i fjor Facebook til å samle inn penger, viser en undersøkelse gjort av Norsk innsamlingsråd og rådgivningsselskapet Deloitte. Det er en økning på 40 prosent fra året før, og gjør at Facebook har gått forbi direktereklame som det mest brukte innsamlingsverktøyet.