NRK Meny
Normal

Fjernet kritisert behandlingstilbud etter Folkeopplysningen

Detox-fotbadet ble strøket fra behandlingsmenyen etter at Folkeopplysningen var på besøk. Mange klinikker tilbyr fremdeles behandlingen.

Klipp fra Folkeopplysningens sjette episode. Dag Otto Lauritzen prøver detox-fotbad på Tveitan-klinikken.

Tidligere sykkelproff Dag Otto Lauritzen fikk tilbud om tarmskylling eller detox-fotbad. Han valgte det siste.

I mandagens episode av Folkeopplysningen drar Andreas Wahl og tidligere proffsykler Dag Otto Lauritzen til behandlingssenteret Tveitan-klinikken for å prøve detox.

Klinikken har tarmskylling som sitt hovedtilbud, men tilbyr på dette tidspunktet også detox-fotbad.

Lauritzen ønsker ikke å prøve tarmskylling med TV-kameraer til stede, og tester heller detox-fotbadet.

Fjerner giftstoffer

Hensikten med detox er å rense kroppen for avfall- og giftstoffer. Fotbadbehandlingen skal fjerne toksiner gjennom føttene, og kroppen kvitter seg med giftstoffer når føttene plasseres i et fotbad med salt og elektrisk sonde.

Og når Dag Otto Lauritzen prøver behandlingen er fotvannet skittent og gjørmete etter en halvtimes behandling.

– Jeg ble litt overrasket over vannet, det ble gulere. Jeg tror faktisk det virker. Det kom i hvert fall ut et eller annet, sier den tidligere sykkelrytteren i programmet.

Avfalls- og giftstoffene i kroppen gjør at vannet blir brunt og grumsete, ifølge klinikkene som tilbyr behandlingen. NRK.no har vært i kontakt med flere behandlingssentre som tilbyr detox-fotbad.

Flere Oslo-klinikker forteller at behandlingen er populær, men ingen vil uttale seg ytterligere til NRK.no.

Tveitan-klinikken har nå valgt å fjerne behandlingen.

 • Se Folkeopplysningen her.

Gir kuren til et eple

Helle Katrine Knutsen, toksikolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, mener at behandlingen ikke virker.

– Det finnes ingen holdepunkter for at vi kan kvitte oss med fremmedstoffer gjennom porer i huden under føttene, sier hun til programleder Andreas Wahl.

Wahl tester ut om behandlingen vil ha samme effekt uten føtter i fotbadet. Han prøver også å gi detoxkuren til et økologisk eple. Resultatet er det samme som med føttene i badet – vannet blir brunt og grumsete.

The Guardian har også testet detox-fotbad. De kom til samme resultat. Grunnen til at vannet blir brunt er den kjente prosessen elektrolyse, og vannet skifter farge på grunn av rust.

eple i detox-fotbad

Vannet i detox-fotbadet blir brunt og klumpete uansett hva du fyller karet med, mener Andreas Wahl. Her illustrert ved et økologisk eple.

Foto: Teddy TV/NRK

Velbehag

– Vi tilbyr det til de som ønsker det, men det er ikke noe vitenskapelig belegg for dette her. Noen føler et velbehag, men vi har det i en skuff til de som ønsker det, opplyste Marianne Tveitan ved Tveitan-klinikken da Folkeopplysningen var på besøk.

Etter programmet ble laget besluttet hun å fjerne detox-fotbad fra behandlingslisten.

– Det var synd at Dag Otto Lauritzen ikke ville prøve tarmskyllingen, det er det vi egentlig holder på med. Vi utfører 8000 tarmskyllinger i året, men hadde bare én eller to detox-fotbad i måneden, sier Tveitan til NRK.no.

– Vi hadde en plakat om det på gaten, men det har aldri vært en del av behandlingen vår, sier Marianne Tveitan, som ikke var til stede da opptaket med Dag Otto Lauritzen ble gjort.

Ikke på grunn av programmet

Men Tveitan avviser at behandlingen ble fjernet på grunn av programmet.

– Vi har ikke apparatet lenger. Men det ble ikke fjernet på grunn av Folkeopplysningen. Detox-fotbad var ikke noe tilbud egentlig, det var bare noe vi hadde her, sier Tveitan til NRK.no.

Tveitan har ikke sett noen av de andre episodene av Folkeopplysningen.

Hun kjenner ikke til at det er vitenskapelig bevist at detox-fotbad fjerner toksiner eller avfallsstoffer i kroppen.

– Jeg vet ikke om det er noe forskning på det.

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot blandt andre Snøhetta om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK