Verket «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» er et av tre verk av Vanessa Baird som er bestilt til den nyeste bygningen i Regjeringskvartalet.
– Jeg er sykt sjokkert. Jeg synes det er ren galskap og en maktdemonstrasjon av dimensjoner, sier kunstneren Vanessa Baird.
Maleriet er det første du møter i resepsjonen til Helsedepartementet og Landbruksdepartementet.
Dette møter de ansatte i de to departementene.
Foto: David Vojislav Krekling / NRK– Flere ansatte har reagert. De sier at det gir assosiasjoner til 22. juli, sa departementsråd Bjørn Inge Larsen i Helsedepartementet til NRK.no i sommer.
Fjerner kunsten
Nå har Helsedepartementet sagt nei til det siste maleriet, i en serie på tre, av Vanessa Baird.
Direktør i Kunst i offentlige rom, KORO, Svein Bjørkås
Foto: MIC– For oss veier hensynet til de ansatte tyngst, sier ekspedisjonssjef i departementet, Ole T. Andersen.
KORO, som plasserer kunst i offentlige rom, svarer med å fjerne de to første kunstverkene som allerede er montert, fordi de tre delene i verket må vises samlet.
Svein Bjørkås er direktør i KORO.
– Både i den helhetlige planen for kunsten i dette bygget, og i vår kontrakt med kunstneren, er det forutsatt at dette er ett verk, i tre deler. Vi ser oss derfor nødt til å fjerne det, sier han.
Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med kunstneren Vanessa Baird
Foto: Anne Bøhler / NRKDeler av den omstridte kunsten ble laget før 22. juli.
– Det er noe paradoksalt ved dette. Det er lesningen av en kunstverk som ofte skaper verket. Dette er malerier som ikke er definert som «22. juli-kunst», og kan leses på mange andre måter. Likevel har det gjennom hvordan brukerne har reagert på det, fått et stempel, sier Bjørkås.
Hva vil skje med kunsten nå?
Leter etter et godt sted
– Vi vil se etter alternative måter å bruke den bestilte kunsten på, slik at de kan vises i en sammenheng. Det er flotte verker som fortjener å bli tilgjengelige for offentligheten, sier KORO-direktøren.
Sjokkert kunstner
Kunstneren selv vet ikke riktig hvordan hun skal reagere.
– Helsedepartementet eier jo ikke 22. juli. Det er klart det er leit at mange ansatte føler seg traumatisert, men to departement kan jo ikke bestemme over kunsten? spør en opprørt Vanessa Baird.
Hun har jobbet med verket i tre år, og arbeidet startet før 22. juli 2011.
– Jeg har hatt konsulenter fra KORO på besøk mange ganger underveis. De har ikke hatt noen innvendinger. Flyvende papirer fra Høyblokka kan like gjerne leses som byråkrati, ikke som en gjengivelse av hendelsene 22. juli 2011, sier Baird.
Hun legger til:
– Vi kan jo ikke fjerne Møllergata 19 bare fordi det er et kjipt sted, for noen!
Les Agnes Moxnes' kommentar:
Kulturminister Hadia Tajik sier dette i en kommentar:
– Jeg vet at dette har vært en vanskelig sak. Vanessa Baird er en spennende kunstner, og jeg håper KORO raskt finner en annen løsning for disse kunstverkene.