Hopp til innhold

Fjerner kunst som skaper angst, kunstneren er «sykt sjokkert»

Regjeringen takker nei til kunst som har skapt angst for de ansatte i Regjeringskvartalet. Det er den norske kunstneren Vanessa Baird som er blitt for sterk kost.

Verket «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» er et av tre verk av Vanessa Baird som er bestilt til den nyeste bygningen i Regjeringskvartalet.

– Jeg er sykt sjokkert. Jeg synes det er ren galskap og en maktdemonstrasjon av dimensjoner, sier kunstneren Vanessa Baird.

Maleriet er det første du møter i resepsjonen til Helsedepartementet og Landbruksdepartementet.

Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene

Dette møter de ansatte i de to departementene.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Flere ansatte har reagert. De sier at det gir assosiasjoner til 22. juli, sa departementsråd Bjørn Inge Larsen i Helsedepartementet til NRK.no i sommer.

Fjerner kunsten

Nå har Helsedepartementet sagt nei til det siste maleriet, i en serie på tre, av Vanessa Baird.

Svein Bjørkås

Direktør i Kunst i offentlige rom, KORO, Svein Bjørkås

Foto: MIC

– For oss veier hensynet til de ansatte tyngst, sier ekspedisjonssjef i departementet, Ole T. Andersen.

KORO, som plasserer kunst i offentlige rom, svarer med å fjerne de to første kunstverkene som allerede er montert, fordi de tre delene i verket må vises samlet.

Svein Bjørkås er direktør i KORO.

– Både i den helhetlige planen for kunsten i dette bygget, og i vår kontrakt med kunstneren, er det forutsatt at dette er ett verk, i tre deler. Vi ser oss derfor nødt til å fjerne det, sier han.

Vanessa Baird

Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med kunstneren Vanessa Baird

Foto: Anne Bøhler / NRK

Deler av den omstridte kunsten ble laget før 22. juli.

– Det er noe paradoksalt ved dette. Det er lesningen av en kunstverk som ofte skaper verket. Dette er malerier som ikke er definert som «22. juli-kunst», og kan leses på mange andre måter. Likevel har det gjennom hvordan brukerne har reagert på det, fått et stempel, sier Bjørkås.

Hva vil skje med kunsten nå?

Leter etter et godt sted

– Vi vil se etter alternative måter å bruke den bestilte kunsten på, slik at de kan vises i en sammenheng. Det er flotte verker som fortjener å bli tilgjengelige for offentligheten, sier KORO-direktøren.

Sjokkert kunstner

Kunstneren selv vet ikke riktig hvordan hun skal reagere.

– Helsedepartementet eier jo ikke 22. juli. Det er klart det er leit at mange ansatte føler seg traumatisert, men to departement kan jo ikke bestemme over kunsten? spør en opprørt Vanessa Baird.

Hun har jobbet med verket i tre år, og arbeidet startet før 22. juli 2011.

– Jeg har hatt konsulenter fra KORO på besøk mange ganger underveis. De har ikke hatt noen innvendinger. Flyvende papirer fra Høyblokka kan like gjerne leses som byråkrati, ikke som en gjengivelse av hendelsene 22. juli 2011, sier Baird.

Hun legger til:

– Vi kan jo ikke fjerne Møllergata 19 bare fordi det er et kjipt sted, for noen!

Les Agnes Moxnes' kommentar:

Kulturminister Hadia Tajik sier dette i en kommentar:

– Jeg vet at dette har vært en vanskelig sak. Vanessa Baird er en spennende kunstner, og jeg håper KORO raskt finner en annen løsning for disse kunstverkene.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.