Hopp til innhold

Fjerner alle minner om Savile

Hele Storbritannia vender den overgrepsanklagede Jimmy Savile ryggen. Nå prøver befolkningen å fjerne alt som kan minne om den avdøde TV-profilen.

Jimmy Saviles grav

Noen blomster er alt som markerer Jimmy Saviles grav. Gravstøtten er fjernet og den forhatte programlederen kan ikke vente å få hvile i fred så lenge overgrepsskandalen ruller videre.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Jimmy Savile er i ferd med å bli en av de mest forhatte britene i nyere tid. I takt med at stadig flere overgrepsanklager rulles opp, gjør sinte briter sitt ytterste for å slette den tidligere programlederen fra bevisstheten.

I det som kan ses på som en omfattende nasjonal dugnad, trår folk til for å fjerne minnesmerkene av den overgrepsanklagede.

Bygninger omdøpes, veldedighetsorganisasjoner legges ned og gateskilt og plaketter fjernes. Familiemedlemmer har vist avstand til TV-profilen ved å fjerne og ødelegge Saviles gravstøtte, slik at graven til det tidligere TV-ikonet symbolsk nok ligger som en glemt flekk på kirkegården.

Betyr store ekstrakostnader

Nasjonale og lokale myndigheter er under et stort press for å følge folkets krav om å viske vekk alle minner av Jimmy Savile. Royal Armouries Museum i Leeds uttalte for tre uker siden at de ikke ville endre navn på Savile Hall Conference Venue.

Men i forrige uke ble det slått kontra og gitt grønt lys for en navneendring som vil koste 450 000 kroner.

– Sir Jimmys navn og rykte er ødelagt for alltid og vi har ikke noe annet valg enn å fjerne hvert spor, uttalte direktøren for institusjonen til BBC.

Jimmy Saviles hytte

Jimmy Saviles hytte er tagget ned med skjellsord om den avdøde eieren.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Nasjonal samling

Jan Erik Mustad er universitetslektor i britiske studier ved Universitet i Agder og følger Savile-saken med stor interesse. Han mener saken er helt unik i britisk historie.

– Jeg kan ikke komme på noen lignende tilfeller der man aktivt prøver å fjerne en person på denne måten. Folkets reaksjon er massiv og unison og det gjør denne situasjonen helt spesiell.

– God jobb av media

Jimmy Savile mottok i 2008 en medalje av daværende statsminister Gordon Brown.

Jimmy Savile mottok i 2008 en medalje av daværende statsminister Gordon Brown. Den fikk han for å ha bidratt til å opprettholde gruvearbeid under andre verdenskrig.

Foto: CC-lisens fra flickr.com/photos/downingstreet/

Savile-saken har fått voldsom oppmerksomhet i britiske medier. Britiske medier har et frynsete rykte, der det brukes mer energi på grafsing enn granskning, men i dette tilfellet mener Mustad at mediene har vært dyktige.

– Media bygger selvsagt opp saken for alt den er verdt, men dette er så viktig å komme til bunns i at de etter min mening har gjort en livsviktig jobb for allmennheten. Savile-saken handler om overgrep mot barn der BBC er involvert, så her må alle skjeletter frem fra skapet, mener Mustad.

Slutter med Savile-repriser

Savile-saken har også fått direkte påvirkning på sendeskjemaet til BBC. Kanalen har, i likhet med resten av britisk samfunnsliv, bestemt seg for å fjerne koblingen til den pedofilimistenkte.

Dermed vil flere hundre episoder av musikkprogrammet «Top of The Pops» legges tilbake i arkivet. Beslutningen vil gi britene en musikkhistorie på TV med store hull, men forhåpentligvis noe mer sjelefred.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm