Hopp til innhold

Fjerner alle minner om Savile

Hele Storbritannia vender den overgrepsanklagede Jimmy Savile ryggen. Nå prøver befolkningen å fjerne alt som kan minne om den avdøde TV-profilen.

Jimmy Saviles grav

Noen blomster er alt som markerer Jimmy Saviles grav. Gravstøtten er fjernet og den forhatte programlederen kan ikke vente å få hvile i fred så lenge overgrepsskandalen ruller videre.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Jimmy Savile er i ferd med å bli en av de mest forhatte britene i nyere tid. I takt med at stadig flere overgrepsanklager rulles opp, gjør sinte briter sitt ytterste for å slette den tidligere programlederen fra bevisstheten.

I det som kan ses på som en omfattende nasjonal dugnad, trår folk til for å fjerne minnesmerkene av den overgrepsanklagede.

Bygninger omdøpes, veldedighetsorganisasjoner legges ned og gateskilt og plaketter fjernes. Familiemedlemmer har vist avstand til TV-profilen ved å fjerne og ødelegge Saviles gravstøtte, slik at graven til det tidligere TV-ikonet symbolsk nok ligger som en glemt flekk på kirkegården.

Betyr store ekstrakostnader

Nasjonale og lokale myndigheter er under et stort press for å følge folkets krav om å viske vekk alle minner av Jimmy Savile. Royal Armouries Museum i Leeds uttalte for tre uker siden at de ikke ville endre navn på Savile Hall Conference Venue.

Men i forrige uke ble det slått kontra og gitt grønt lys for en navneendring som vil koste 450 000 kroner.

– Sir Jimmys navn og rykte er ødelagt for alltid og vi har ikke noe annet valg enn å fjerne hvert spor, uttalte direktøren for institusjonen til BBC.

Jimmy Saviles hytte

Jimmy Saviles hytte er tagget ned med skjellsord om den avdøde eieren.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Nasjonal samling

Jan Erik Mustad er universitetslektor i britiske studier ved Universitet i Agder og følger Savile-saken med stor interesse. Han mener saken er helt unik i britisk historie.

– Jeg kan ikke komme på noen lignende tilfeller der man aktivt prøver å fjerne en person på denne måten. Folkets reaksjon er massiv og unison og det gjør denne situasjonen helt spesiell.

– God jobb av media

Jimmy Savile mottok i 2008 en medalje av daværende statsminister Gordon Brown.

Jimmy Savile mottok i 2008 en medalje av daværende statsminister Gordon Brown. Den fikk han for å ha bidratt til å opprettholde gruvearbeid under andre verdenskrig.

Foto: CC-lisens fra flickr.com/photos/downingstreet/

Savile-saken har fått voldsom oppmerksomhet i britiske medier. Britiske medier har et frynsete rykte, der det brukes mer energi på grafsing enn granskning, men i dette tilfellet mener Mustad at mediene har vært dyktige.

– Media bygger selvsagt opp saken for alt den er verdt, men dette er så viktig å komme til bunns i at de etter min mening har gjort en livsviktig jobb for allmennheten. Savile-saken handler om overgrep mot barn der BBC er involvert, så her må alle skjeletter frem fra skapet, mener Mustad.

Slutter med Savile-repriser

Savile-saken har også fått direkte påvirkning på sendeskjemaet til BBC. Kanalen har, i likhet med resten av britisk samfunnsliv, bestemt seg for å fjerne koblingen til den pedofilimistenkte.

Dermed vil flere hundre episoder av musikkprogrammet «Top of The Pops» legges tilbake i arkivet. Beslutningen vil gi britene en musikkhistorie på TV med store hull, men forhåpentligvis noe mer sjelefred.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.