Hopp til innhold

Fiskesuppe

Her får du oppskriften på Bodils kvite, fyldige fiskesuppe:

Fiskesuppe
Foto: Mona Gundersen/Cappelen Damm

Bodils fiskesuppe

3–4 ørreter på ca. 250–300 g
1–2 ts salt
2 laurbærblad
2 ts grovmalt pepper
75 g kviteseidsmør
3–4 ss kveitemjøl
2 halvstore løker
1,5 l fiskekraft
0,5 l mjølk
1 boks (3 dl) fløyte
1 boks (3 dl) rømme
4 gulrøtter
1 purreløk
grasløk til pynt


Kok opp vatn til krafta, 2–3 liter i en kjele. Ha i salt og pepper til dette, samt et laurbærblad. Når vatnet har kokt opp, trekker du kjelen litt til side og legger oppi fisken. La den stå og trekke ca. 20–30 minutter.

Når du skal lage suppa, starter du med smør og mjøljevning. Ha oppi småkutta løk. Ha i krafta og rør godt ut, spe på med mjølk, fløyte og rømme. Det er viktig å la suppa småkoke om lag 15 minutter etter dette for å koke ut alle rømmeklumpene og for å få ei fyldig og jevn suppe. Her må du vurdere hvor tjukk du vil ha suppa, noen liker den fyldig og litt tjukk, andre liker den noe tynnere. Det kommer også an på om du skal benytte den som hovedrett med brød til, eller om det er en forrett til en større middag.

Rens og skjær gulrøttene i små fine biter, det samme med purren. La suppa småputre en god halvtime, dette gjør mye med smaken på suppa, da den blir mer «innkokt».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober